BIOLOGIE A FYZIOLOGIE ČLOVĚKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Původ a vývoj člověka Obr. 1.
Advertisements

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Vývoj člověka Australopithecus Homo habilis Homo erectus Homo sapiens
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
PŮVOD A VÝVOJ ČLOVĚKA.
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vzešel z okruhu.
Vývoj člověka dle anglického badatele Charlese Darwina.
Úvod do biologie člověka
Vytvořily: Verča Rozehnalová a Kika Kořínková Neandrtálec
HOMO HABILIS (4-1MA) Jeho kosterní pozůstatky byly nalezeny v Olduvai
Pravěk První lidé. Pravěk První lidé Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil.
BIOLOGIE ČLOVĚKA ANTROPOGENEZE
ČLOVĚK, jeho vývin a původ
Ondřej Mlejnek Opava, 4. března 2014
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Zpracoval: ing. Pavel Králík
VY_32_INOVACE_Dj.6.02-Pravěk-prezentace
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA Autor: David Hainall.
VÝVOJ RODU HOMO Vývoj člověka Vytvořil: Jan Petrásek.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
2 Pravěk – vývoj člověka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.27 –VÝVOJ ČLOVĚKA– pracovní list
Prezentace k tématu fylogeneze člověka, obsahuje otázky
Původ a Vývoj člověka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi z oblasti původu.
Vývoj nejstarších lidských společenství
Člověk zručný (Homo habilis) Starší doba kamenná
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Původ a vývoj člověka, rod člověk - homo
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ČLOVĚK ROZUMNÝ Člověk vyspělý ( Homo sapiens sapiens)
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Původ a vývoj člověka III
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT)
Původ a vývoj člověka Obr. 1.
Původ a vývoj člověka – pojmy VY_52_INOVACE_02 Sada 1
Nejdůležitější předchůdci člověka
Původ a vývoj člověka.
Biologická podstata a původ člověka
Původ a vývoj člověka.
PŮVOD A VÝVOJ ČLOVĚKA.
ANTROPOGENEZE Vznik a vývoj člověka
Čtvrtohory vývoj člověka
Dějepis Doba kamenná 1.
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
8. ročník, biologie člověka CO DĚLÁME V PŘÍRODOPISE.
Paleolit - největší, nejdelší a nejméně prozkoumané období Vznik a vývoj člověka, střídání dob ledových a meziledových Lidé byli ovlivněni dobami ledovými.
Čtvrtohory vývoj člověka
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Starší doba kamenná Dějepis 6.roč. Mgr. Renata Šimková.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Předchůdci člověka VY_32_INOVACE_15
VY_32_INOVACE_5/14_ČLOVĚK A PŘÍRODA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vznik člověka.
HOMINIZACE.
Člověk Neandrtálský.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Původ a vývoj člověka Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Úvod do období pravěku Vývoj člověka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Původ a vývoj člověka.
VY_32_INOVACE_01_PR_VÝVOJ ČLOVĚKA
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA l. O čem bude řeč? Antropogeneze – vývoj člověka. Předchůdci člověka: o Australopithecus o Homo habilis – člověk zručný o Homo erectus.
1.
Transkript prezentace:

BIOLOGIE A FYZIOLOGIE ČLOVĚKA PŮVOD A VÝVOJ ČLOVĚKA

Fylogenetický vývoj člověka součástí kmenového vývoje obratlovců hypotézy o vývoji člověka jsou dokládány kosterními nálezy různě pokročilých bytostí žijících v období třetihor a čtvrtohor dělí se na sebe navazující vývojové stupně nálezy pocházejí z Afriky, Asie, Evropy i Ameriky

Metody určování stáří paleontologických nálezů jsou založené na principu přirozeného radioaktivního rozpadu nestabilních izotopů chemických prvků metoda radiokarbonová – změřením obsahu izotopu v kosti lze vypočítat, jak dlouho byla kost v zemi uložena metoda U/Pb – založená na radioaktivním rozpadu uranu na olovo metoda K/Ar – založená na rozpadu draslíku na argon

První primáti navazují na hmyzožravé placentální savce, na ně navazují poloopice z poloopic se vyvinuly vyšší primáti

Hominidi na území Egypta hominizace: napřimování postavy předozadní zploštění lebky zvětšování lebky, klenutí klenby sdružování ve společnosti

Šimpanz učenlivý Žije v tropické Africe, hlavně na stromech, ale pravidelně sestupuje na zem. Šimpanzi žijí v rodinách a někdy se shlukují v nevelké tlupy. Živý se rostlinnou potravu.

Aegyptopithecus zeuxis Žil na území dnešního Egypta asi před 30 miliony let. Svým vzhledem připomínal některé jihoamerické opice, zejména vřešťana.

Proconsul africanus Žil ve východní Asii v časovém rozmezí od 22 – 14 milionů let. Rod proconsul zahrnoval více druhů. Zatímco lebka vykazuje znaky lidoopa, tělo je směs struktur typických pro pozdějšíopice a lidoopy.

Australopithecus afarensis Žil ve východní Asii. Kosterní zbytky pocházejí z Etipie (Hadar) a Tanzanie (Laetoli). Anatomické struktury vykazují starobylé znaky miocénních lidoopů, ale také znaky hominidií. Geologické stáří nálezů se odhaduje na 3,6 – 2,6 milionů let.

Australopithecus africanus Patříl mezi gracilní hominidy, Obýval před 3 – 2,2 miliony let Jižní Afriku (Taung, Sterkfontein). Pohyboval se po dvou končetinách.

Australopithecus aethiopicus Nález lebky tohoto druhu (západní břeh jezera Turkana) pochází z doby před 2,6 milionu let. Nálezu lebky předcházel nález robustní čelisti v Etiopii. Některé znaky na lebce (výrazný šípový hřeben, objem mozkovny cca. 410 cm3) se shodují s odpovídajícími částmi lebky staršího nálezu Homo afarensis (Hadar). Obličejová část (velká a široká v jařmových obloucích) se naopak shoduje s nálezy jedinců Australopithecus boises.

Australopithecus robustus Nízké čelo, šípovitý hřeben, masivní a široká tvář a velké stoličky jsou svědectvím postranního vývoje v linii ranných hominidů. Pozůstatky robustních australopitéků byly objeveny na dvou jihoafrických nalezištích – Kromdraai a Swatkrans ve vrstvách starých 2 – 1,4 miliony let.

Australopithecus boisei Nálezy kosterních zbytků tohoto robustního hominida pocházejí z Tanzanie (Olduvaiská rokle) a jejich geologické stáří se odhaduje na 1,7 milionu let.

Člověk zručný (Homo habilis) nalezen v Olduvai Gorge v Tanzáni, v údolí řeky Omo v Etiopii pocházející z doby před 2 – 1,4 mil. let př. n. l. výška: 125 – 135 cm váha: 30 – 40 kg objem mozku: 650 cm3 žil na savanách, v řídkých lesích a skalnatých údolích všežravec kamenné nástroje

Homo habilis Jeho kosterní zbytky byly nalezeny v Olduvaiské rokli v Tanzanii a v Koobi Fora na východním břehu jezera Turkana v Keni. Datují se do doby před 2 – 1 milionem let. Na obou lokalitách se nacházejí současně i zbytky australopitéků a forem Homo erectus. Nálezy kostí jsou doprovázeny nálezy nástrojů.

Člověk vzpřímený (Homo erectus) nalezen v Africe, Asii, Evropě z doby před 1 mil. let výška: 150 – 170 cm objem mozku: 770 – 1250 cm3 nejvyspělejší člověk pekingský používal funkčně opracované nástroje

Homo erectus Kosterní zbytky pocházejí z Keni (Koobi Fora). Jejich geologické stáří se odhaduje na 1,8 – 1,7 milionu let.

Člověk neandrtálský, pračlověk (Homo sapiens neadertalensis) nejstarší formát druhu Homo sapiens po skončení hominizace začal proces sapientace k nejstarším nálezům patří anteneandertálec (Homo sapiens sreinheimensis) výška: 155 – 165 cm objem mozku: 1300 – 1700 cm3 používali dřevěné oštěpy, přiostřované opalováním v ohni sběrači, lovci, žili v málo početných tlupách

Člověk neandrtálský, pračlověk Nález lebky pochází z Jihozápadní Francie (jeskyně Arago u Tautavelu). Geologické stáří se odhaduje na 423 – 303 tisíc let. Silné kosti tvořící lebku jsou typické pro Homo erectus, odhadnutá mozková kapacita (1235 cm3) a zakulacený týl ukazují na Homo sapiens. V jeskyni Šipka na vrchu Kotouč v blízkosti Štramberku byl nalezen úlomek dolní čelisti. Spolu s ní byly nalezeny kamenné nástroje.

Předvěký člověk (Homo sapiens sapiens) v Africe před 100 – 40 tis. lety lovil organizovaně, pohřbíval mrtvé, stavěl příbytky

Předvěký člověk

Etnická antropologie zabývá se studiem proměnlivosti tělesných znaků a vlastností člověka Homo sapiens v prostoru a čase lidská plemena vznikla jako následek postupného genetického rozlišování dnešní člověk se jeví jako komplexní populace, vzniklý z jediné skupiny společných předků teorie popírající rovnost plemen se nazývá rasizmus

další obrázky 1 další obrázky 2 další obrázky 3

PŮVOD A VÝVOJ ČLOVĚKA Jindřich Zehnal, XA 21. 2. 2005