Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 2. 75 Hominizace a sapientace Vytvořeno: 01.03.2013 Ověřeno: 12. 04. 2013 Třída: Ve2

2 Genetika Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:2. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace viz. učebnice Klíčová slova:homenizace, sapientace Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie.

3 Hominizace sapientace Kvantitativní proměna – hominizace – polidštění. Kvalitativní – sapientace – zmoudření.

4 Homenizace Změny, které nastaly záměnou života v korunách stromů za život na zemi. Nové prostředí – méně potravy, přirozeného úkrytu nutilo k napřimování postavy – viděl, chránit se, potrava. Změnilo se těžiště postavy, což se projevilo esovitým prohnutím páteře a rozšířením pánve, nohy se prodlužovaly, plochá chodidla nahrazena klenbou, osvalení lýtka.

5 Pokračování homenizace Ruce se zkracovaly a braly předměty, nástroje, měnila se potrava - více bílkovin – množení mozkových buněk. Měnil se chrup i svalvina hlavy - obličejová část se zkracovala. Obnaženou břišní část chránila ruka. Největší pokrok bylo vyrobení nástrojů, zbraní, poznání ohně a jeho využití. Člověk začal pracovat, myslet, komunikovat – řeč.

6 Sapiantace - zmoudření Hlavně změny v mozku. Zvětšení tělesné výšky, zkrácení ztehenní kosti, napřímení postavy – bez pokrčení kolen. Užívání ohně, dorozumívání – mimika, řeč pro předání zkušeností. Zubní oblouk se zkrátil, zúžil – vytvoření brady, klenutého patra, masitých rtů. Práce přispěla ke vzniku nových vlastností, žití v kolektivu.

7

8 Australopithecus

9 Lebka připomíná spíš lebku opice s objemem 500 cm 3.

10

11

12 Vývojové změny prokazatelné na kostře, které směřují k moderním formám druhu Homo sapiens. Rozšíření a zploštění hrudníku. Změny v oblasti pletence horní končetiny umožňující rotaci paže. Změny v oblasti pletence dolní končetiny umožňující chůzi po dvou končetinách ve vzpřímeném postavení těla. Změny na ruce a lebce. Závěrečnou fázi vývoje nazýváme sapientizace.

13 Kontrolní otázky 1. Kam se přestěhovali lidoopi z korun stromů? Na zem. 2. Která část potravy vedla k mnžení mozkových buněk? Bílkovinná. 3. Jaký tvar má rovná páteř? Esovitý. 4. Jaká hlavní změna vedla ke zmoudření člověka? Změna mozku, řeč, práce.

14 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 2 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. http://media.photobucket.com/image/australopithecus http://media.photobucket.com/image/australopithecus Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google