vytvořil: Petrásek Jan

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Periferní zařízení počítače
Advertisements

Periferie PC VY_32_INOVACE_45_Periferie_PC.
Periferní zařízení počítače
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – skener
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ Skener
POČÍTAČ.
Informatika a výpočetní technika
Informatika a výpočetní technika
Vytvořil: Petrásek Jan
Vstupní zařízení Vstupní zařízení je hardware, kterým počítač nebo jiný přístroj pořizuje data. Obvykle slouží jako součást uživatelského rozhraní, může.
Periferní zařízení počítače
Přídavná zařízení.
na interaktivní tabuli
PC komponenty.
TISKÁRNY.
TISKÁRNY VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC.
Identifikátor materiálu: EU
Tiskárny.
Opáčko Jak funguje CD-ROM, jak čte data?
Informační a komunikační technologie
Počítačová grafika.
Anotace Žák dokáže popsat a zařadit výstupní zařízení HW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat typy výstupního zařízení HW Speciální.
Periferní zařízení počítače
Periferní zařízení.
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Skener.
Vstupní a výstupní zařízení
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal.
Digitální fotoaparáty, kamery a skenery
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mandys Jiří. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.6 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Práce se skenerem, skener Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
PC Vstupní periferie.
TISKÁRNY Tiskárna je výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě na papír nebo jiné médium (fotopapír, kompaktní disk.
HARDWARE II Periferie.
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vendula Smékalová VŠLG
Užití skeneru.
Podle principu tisku se dělí na:
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
VSTUP A VÝSTUP Vstupní a výstupní zařízení počítače jsou označované také jako periferie. Vstupní a výstupní zařízení zajišťují: interakci s uživatelem.
HARDWARE 2. část.
Informatika Počítačová sestava Obrázek:
Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
HARDWARE Co je to ?.
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 HARDWARE Autor: Mgr. Aleš Kozák.
HARDWARE.
Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu.
Hardware - periferie (6). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_14_SKENERY.
3.3 scanery.  zařízení, které slouží ke snímání grafických dat a k jejich ukládání do počítače v digitální podobě.  data ukládá ve formě obrázku i text.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
 Počítačová sestava (tzv. jádro)  Skládá se:  pc skříň  obrazovka (monitor)  klávesnice  myš.
Periferní zařízení počítače - opakování
PC Výstupní periferie.
Výstupní zařízení počítače - skener
PC Vstupní periferie.
Výstupní zařízení - skener
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
PŘÍDAVNÁ ZAŘÍZENÍ.
Výstupní hardware.
Mgr. Miroslava Telingerová
Transkript prezentace:

vytvořil: Petrásek Jan periferie vytvořil: Petrásek Jan

driver Firmware je uložen uvnitř zařízení v paměti typu Flash ROM tento software je nutno udržovat v aktuálním stavu (někteří výrobci nabízí službu Update, nebo pomocí webových stránek) aktualizace umožňují i zařízení, která nejsou učeny pro spojení s PC (přehrávaře) ke správné funkci hardwaru je potřeba softwarová podpora program zajišťující komunikaci zařízení s OS a aplikacemi se nazývá Driver (ovladač)

Vstupní zařízení umožňuje vkládat data různého typu do počítače data vkládáme pomocí aplikací základní vstupní zařízení: Klávesnice, myš, scanner (skener), Joystick, tablet, dotyková obrazovka, mikrofon, kamera

Vstupní zařízení klávesnice zařízení nezbytné pro práci s počítačem = soustava kláves, sloužící k ovládání zařízení Klasická / ergonomická Standartní / multimediální Připojená kabelem/ bezdrátově Virtuální / fyzická Význam klávese přidělí ovladač Může se instalovat více ovladačů, dle jazykových variant (český ovladač má 3 varianty (český, český Quarty, programátorský)

Vstupní zařízení Standartní klávesnice Alfabetické klávesy Numerické klávesy Editační klávesy (šipky, End, Tab) Funkční klávesy (F1 …F12) – význam přidává aplikace Potvrzovací a stornovací (Enter, Esc) Přepínací klávesy (NumLock, CapsLock, Insert, skollock Rozšiřující klávesy (Ctrl, Alt, Shift) – kombinují se s jinými klávesami = klávesová zkratka (ctl + alt + delete, alt + F4, alt + tabulátor, ctl + v, ctrl + x, ctrl + c) Klávesy pro rozbalení tlačítka Start a kontextového menu

Vstupní zařízení klávesnice Ergonomická Standartní Ergonomická klávesnice s tauchpadem

Vstupní zařízení myš První myši se objevily roku 1963 a to jako doplněk k sálovým počítačům Převádí informace o změně své pozice na ploše do počítače Typy: kuličková, optická, laserová Typy připojení: Kabelová a bezdrátová Princip práce optické myši • v myši je umístěna jakási malá kamera (CCD či CMOS prvek s maticí o velikosti několika desítek bodů), která snímá obraz v podobném rozlišení, jaké má například ikona programu. Rychlost jejího snímání je ovšem velmi vysoká, od jednoho tisíce snímků za sekundu se můžete dostat (u nejkvalitnějších myší) až k šesti tisícům vyhodnocených obrazů. Pokud myškou hýbnete, obraz se posune, čímž je možno zjistit, jakým směrem se pohybujete, a jak rychle. K vyhodnocení pohybu se musí v myši nalézat relativně výkonný procesor. Aby tato kamerka něco zachytila, musí být plocha viditelná, tedy musí ji něco osvětlovat. K osvětlení plochy slouží jedna malá svítivá dioda (LED), jejíž světlo je namířeno pomocí hranolu/zrcátka na podložku.

Vstupní zařízení Skener (scanner) Základní parametry Rychlost skenování (počet stran za minutu) Rozlišení (počet rozpoznaných bodů na délkovou jednotku (palec) – dpi (dots per inch), rozlišení skenerů bývá v násobcích (např. 200X300 dpi)) Barevná hloubka (kolik různých úrovní osvětlení ten který snímací prvek rozliší v oblasti červené, zelené a modré) Denzita – schopnost skeneru rozlišit různé jasy Typy: ruční, tužkový, stolní, bubnové, filmové a prostorové = vstupní zařízeni umožňující snímání předlohy ve 2D a 3D do digitální podoby Připojení: paralelní, USB, SCSI

Vstupní zařízení Skener (scanner) Filmové bubnové Slouží ke snímání jednotlivých políček filmu Vhledem k účelu se užívají výhradně profesionálně Předloha je na rotujícím válci a je snímána paprskem Jejich nevýhodou je vysoká cena Užívají se pro snímání velkých předloh např. plakátů, nebo tam, kde je potřeba vysoká kvalita výsledku Rozlišení může být až 30000 dpi

Vstupní zařízení Skener (scanner) stolní ruční Bubnový 3D Filmový tužkový

Vstupní zařízení Skener (scanner) - OCR = Optické rozpoznávání znaků Důležitou vlastností všech skenerů je možnost optického rozpoznávání textu, což je dáno použitým softwarovým vybavením pro daný skener OCR umí v nasnímané obrázkové předloze rozpoznat text a převést jej do textového souboru Pro OCR je potřeba mít zejména kvalitní předlohu

Vstupní zařízení Skener (scanner) - princip Fungují dvěma principy: odrazovými předlohami, nebo průsvitnými (transparentními) Odrazovou předlohou je fotografie a transparentní je diapozitiv Předloha je po řádcích osvětlována a odražené světlo je vedeno přes optický systém k přijímači (senzory z fotocitlivých prvků – fotobuňky). Světlejší bod předlohy odráží více světla, něž tmavý bod (řidší místo diapozitivu propustí více světla, něž hustší místo) Toto světlo zachytí světlo citlivý prvek, přemění ho podle intenzity na elektrický náboj a ten je v analogově-číslicovém převodníku (ADC) převeden na číselnou hodnotu Tak se místo po místu sejme celá předloha a převede na matici čísel, se kterými již dále dokáže pracovat počítačový program

Výstupní zařízení Jde o zařízení, s jejichž pomocí získáváme zpracovaná data z počítače (monitor (zobrazovací jednotka), tiskárna, ploter, reproduktory se zvukovou kartou)

Výstupní zařízení zobrazovací zařízení grafická karta Pracuje ve dvou režimech (textový (nejmenší zobrazovaný bod je znak (zobrazuje se jako celek) a grafický (informace jsou zpracovávány po pixlech, nepoužívá předdefinované znaky, může vykreslit libovolné znaky)) Označuje se též jako VGA karta Zobrazovací zařízení Integrovaná na základovce / externí Výrobci: AMD (ATI) a NVidia, Intel Hlavní části: RoM BIOS grafické karty, Paměť (ukládání zobrazovaného obrazu), GPU (grafický procesor), sběrnice, komunikační rozhraní (analog/ digitál) a konektory (PCI, PCI-Expres) Parametry: obnovovací frekvence (65 – 85 Hz), rozlišení (počet vodorovných a svislých bodů), barevná hloubka – 24 bittová je označení jako high-color, 32 bitová jako true-color, velikost paměti, parametry procesoru

Výstupní zařízení zobrazovací zařízení monitor Typy: CRT a LCD, plazmové (PDP) Parametry • Úhlopříčka (v palcích) • Obnovovací frekvence • Odezva • Viz grafická karta

Výstupní zařízení zobrazovací zařízení monitor LCD PDP Užívají se vzácné plyny Po vpuštění elektronů vznikne uvolnění fotonů (vlastní světelný zdroj) Užívají se stále 3 filtry Výhody (vysoké rozlišení a náhled okolo 160 až 170 stupňů) Nevýhody (problém s transportem, neschopnost zobrazit dokonale stupně šedi, nižší životnost, vysoká cena) Skládá se z tekutých krystalů Při působení střídavého napětí se natáčí a v jedné poloze jsou viditelné Dělí se na aktivní a pasivní (prosvěcované a neprosvěcované) Omezený pozorovací úhel (MVA)

Výstupní zařízení tiskárny a plotry Parametry (rychlost tisku (za minutu), rozlišení (600 dpi a výše), režimy tisku Typy: inkoustová, jehličková, laserová, sublimační Plotr Canon pro ČVUT

Výstupní zařízení tiskárny a plotry jehličkové Princip psacího stroje (znak se tiskne úderem jehliček přes barvící pásku) Výhody: Levný provoz, možnost tisku kopií (přes kopírák), vysoká rychlost Pořizovací cena je nevýhodou

Výstupní zařízení tiskárny a plotry inkoustové Princip: zahřívání inkoustu z patrony kartrige (v dávce kapičky) a tím je vystřelen na papír (bublejte), nebo vymáčknutím kapičky tryskou (piezoelektrický způsob) pomocí krystalku (inktjet) Výhody (vyšší kvalita (hlavně u barevných), foto tisk) Nevýhody (vyšší náklady tisku, trvanlivost)

Výstupní zařízení tiskárny a plotry laserové Základem je válec s vrstvou polovodiče (selen), který je nabit stejným nábojem jako toner, laserem se osvítí místa na válci, která se mají tisknout, čímž místo ztratí náboj a na ta místa se přichytí toner, který se potom přitiskne na papír a zapeče se Výhody: trvanlivý tisk, rychlost, nižší provozní náklady nežli inkoustová Nevýhody: Vyšší cena, vyšší energetická náročnost, nižší kvalita barevného tisku

Výstupní zařízení zvuková karta MIDI = syntetizátor (generuje zvuky hudebních nástrojů) signálový procesor MIDI formát pro notové editory A/D a D/A převodník

Výstupní zařízení reproduktory Aktivní / pasivní Můžou být externí nebo vestavěné Aktivní mají zesilovač a mají připojení k napájení Pasivní, nemá zesilovač