Světové hospodářství Quinta, první ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZE.8.67 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Advertisements

MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
STRUKTURA OBYVATELSTVA
AUSTRÁLIE Hospodářství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Demografie je věda, která se zabývá:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE 1. pol. 19. století.
Světové hospodářství.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Dělení zemí světa podle vyspělosti
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Název Světová ekonomika - úvod Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_114.
USA – hospodářský obr.
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Světové hospodářství • propojení národních ekonomik prostřednictvím mezinárodních integrací • předpoklady rozvoje: světové ekonomické integrace světové.
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Stupeň rozvoje států světa
 Evropa jako celek má příznivé přírodní podmínky vhodné pro zemědělství a sídla  zdroje nerostných surovin jsou ale již částečně vyčerpány  přes určité.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.63 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL
Společenské a hospodářské prostředí
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
Společenské a hospodářské prostředí
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Ten dělá to a ten zas tohle
HOSPODÁŘSTVÍ. Velikost ekonomiky Poř.státmld. US$ PPP (2003) 1.USA Čína Japonsko Indie Německo Spojené království1.
Dnešní svět.
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Německo Jan Dušek.
Žádná země nevyrábí vše,
Členění států světa podle stupně hospodářského rozvoje
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Írák.
Malta.
Čína Jan Dušek.
Německo.
Průmyslová revoluce.
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Hospodářství.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
EU ve světě Martina Šutová. Základní makroekonomické ukazatele Hrubý domácí produkt – HDP/obyvatele; HDP v paritě kupní síly Měření vývoje na trhu práce.
Světové hospodářství.
Vývoj lidské společnosti a hospodářství I. lovci a sběrači => rolníci => neolitická revoluce (zemědělství) – tropická jihovýchodní Asie – patriarchát –
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:
Soudobý svět Ekonomický pohled
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 15. dubna 2013 Adam Čajka
Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.
Hospodářství (ekonomika)
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Zboží atd. můžeme vyvážet (export), přivážet (import).
Globalizace.
zpracovaný v rámci projektu
Postavení CR v hospodářství
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 8. Března 2016 Adam Čajka
Obecná charakteristika kontinentu
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Sféry obyvatelstva – hospodářská činnost
Transkript prezentace:

Světové hospodářství Quinta, první ročník

Světové hospodářství: historie Období po neolitické revoluci První dělba práce Oddělení řemesla od zemědělství Tzv. preindustriální fáze Jen minimální směna zboží na velké vzdálenosti (hedvábná stezka…) Průmyslová revoluce (18.-19.stol.) Přechod od manufaktur k továrnám (využití parního stroje) Zaměstnanost hlavně v sekundéru Větší série výrobků, nutnost nových odbytišť Rozvoj dopravy (železnice, parníky…) Kolonialismus jako základ pro globalizované hospodářství

Hedvábná stezka: s čím se obchodovalo?

Pokračování historie Technická revoluce (poč. 20. stol.) a tzv. postindustriální fáze Rozvoj spalovacích motorů Přechod k robotizaci a vyspělým technologiím Rozvoj atomové energie, kosmické technologie Zaměstnanost ve vyspělých zemích hlavně v tericéru a kvartéru (dokončení demografické revoluce)

Pokračování… Většina průmyslové výroby je soustředěná do tří jádrových oblastí světa - USA, EU a JV Asie v čele s Japonskem. Podílejí se 80% na světové hosp. produkci Stále se zvyšují rozdíly mezi vyspělými jádrovými a zaostávajícími periferními oblastmi Primární rozdělení je na „bohatý“ SEVER a „chudý“ JIH

Měření „vyspělosti“ Jak můžeme měřit hospodářskou vyspělost zemí? HDP/os. Suma hodnoty spotřeby, výrobků, služeb, exportu a importu v daném státě za rok Nezaměstnanost Střední délka života Alternativní ukazatel: HDI (Human Development Index) 1/3: HDP/os. v PPP 1/3: gramotnost (15+) 1/3: střední délka života

HDP na km2 Z atlasu jmenuj hlavní centra…

Populace žijící pod hranicí chudoby (za méně než 2 USD/den)

Osa „sever – jih“ dle příjmů obyvatel (WB)

Globální „sever“ a „jih“

Práce s atlasem…str.32 Vypiš země HDP/os nad 20 000 USD Vypiš země s HDP/os. Do 2 000 USD Vypiš země s největším podílem terciéru na HDP Vypiš země s nejmenším podílem terciéru na HDP Vypiš země s největším podílem těžby surovin na HDP Vypiš země s největším podílem zemědělství na HDP Co vyčteš z mapy výroby a spotřeby el. Energie (str. 35)? Z mapy na straně 40 jmenuj nejvýznamnější ekonomické organizace