Mutageneze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technologické procesy a výživa
Advertisements

Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
Molekulární základy dědičnosti
organizace genomu struktura a exprese genu mutace
METABOLISMUS A HLAVNÍ MECHANISMY TOXICITY CIZORODÝCH LÁTEK
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Změny v potravinách.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Autor: Mgr. Tomáš Hasík Určení: Septima, III.G
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Chemická stavba buněk Září 2009.
AROMATICKÉ UHLOVODÍKY
Chemické karcinogeny, mutagenní a teratogenní látky II
MUTACE.
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Antioxidanty Hejmalová Michaela.
GENETICKÉ PORUCHY V PATOLOGII
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_06 Tematická.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Variabilita a změny genetické informace, mutace RNDr Z
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Molekulární genetika.
prof. Ing. Václav Řehout, CSc.
Mutace a mutageneze FOTO Lenka Hanusová, 2013.
Cizorodé látky v potravinách
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Definice, typy mutací, mechanizmy vzniku a oprav
Fyziologie reprodukce a základy dědičnosti FSS 2009 zimní semestr D. Brančíková.
Toxické látky ve výživě
Mutageneze/karcinogeneze seminář
Obhajoba seminární práce z chemie z roku 2007/2008
Mutageny a karcinogeny v životním prostředí RNDr Z
Mutageneza Karcinogeneza
Variabilita a změny genetické informace, mutace RNDr Z
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE Sledování genotoxických účinků faktorů prostředí (fyzikálních i chemických) a popis jejich biologických účinků na živé organismy.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Spontánní mutace Četnost: 10-5 – Příčiny:
Exonové, intronové, promotorové mutace
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Mutace Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
MUTACE náhodné nevratné změny genetické informace návrat do původního stavu je možný jen další (zpětnou) mutací jediný zdroj nových alel ostatní zdroje.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Deset chval potravin rostlinného původu Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Exonové, intronové, promotorové mutace
Buňka  organismy Látkové složení.
EU peníze středním školám
Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková
CIZORODÉ LÁTKY TOXIKOLOGIE.
Mutace.
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
1. Regulace genové exprese:
Co to je DNA? Advanced Genetics, s.r.o..
Buněčný cyklus buněčný cyklus (generační doba) - doba mezi dvěma mitózami (rozdělení buňky na dvě dceřinné) - velmi variabilní, podle typu tkáně.
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
Biopotraviny.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Mutageneze

Mutace = náhlá, neusměrněná, trvalá změna genetického materiálu Dělení mutací: Mutace: spontánní indukované Mutace: somatické gametické Mutace: tiché=tolerované=neutrální ztrátové výhodné spontánní vznik mutací s frekvencí 10-6 na buňku a generaci

Mutace: genomové – změna v počtu chromozomů: a) euploidní změna = násobek haploidní sady (př.triploidie) b) aneuploidie = chromosom navíc nebo chybí (př. trizomie, monozomie) chromozomové = strukturní chrom.aberace = zlomy a výměny genové = změna sekvence bazí

Důsledky mutací: Somatické: malignizace buňky, stárnutí Gametické: přenos mutace do další generace – nosičství mutace, genetická choroba

GENOVÉ MUTACE Rozdělení podle mechanismu vzniku: SUBSTITUCE → záměna AK - nefunkční enzym - změněná specificita (alkylační látky, analogy bazí ) metabolické vady - A a INZERCE - posunové mutace, posun čtecího rámce DELECE ( akridinová barviva )

Rozdělení podle důsledků: SYNONYMNÍ........ .nevedou k záměně AK MISSENSE .............chybný smysl - záměna AK NONSENSE.............vznik terminačního kodonu ELONGAČNÍ...........mutace terminačního kodonu POSUNOVÉ...............inzerce, delece

Genetický kód

Příklady mutací: A) SUBSTITUCE záměna 1 baze = záměna 1AK MISSESNSE MUTACE - chybný smysl Př.: srpkovitá anemie G A G → G U G v beta globinovém genu glu.acid → val → HbS

http://medgen.genetics.utah.edu/

NONSENSE MUTACE - vznik terminačního kodonu vznik abnormálního produktu Př.: neurofibromatosa NF1 C G A U G A arg stop v nádorovém supresorovém genu

B) DELECE, INZERCE a) malého počtu bazí (ne násobek 3) posun čtecího rámce ( frame shift mutace ) Př.: ABO krevní skupiny delece G T G → posun čtení v genu pro alelu A, O

b) 3 nebo násobek 3 bazí Př.: cystická fibrosa nejčastěji delece 3 bazí , chybí 1 AK ( např. delta F 508 = chybí fenylalanin)

Reparace všechny buňky mají opravné systémy DNA – polymeráza opravuje své chyby – před napojením dalšího nukleotidu kontroluje, zda se poslední napojený nukleotid správne páruje s komplementárním nukleotidem v templátu. Pokud ne, odstraní ho a přidá jiný. reparační enzymy – rozeznají změnu na DNA a opraví ji 1. fotoreaktivační enzym - opravuje poškození UV, vznik pevnejších vazeb než H-můstky mezi bázemi, reparace –přerušení vazeb 2. excizní reparace – exonukleázy + endonukleázy poškozené místo nastřihnou a odstraní, DNA polymeráza využije 2. vlákno jako předlohu k syntéze, ligáza nově vytvořenou část řetězce spojí s konci sousedních úseků

Mutageny Fyzikální: záření UV – dimery T-T, T-C, C-C, poruchy replikace, traskripce ionizační (rtg,gama) – přímý účinek - DNA zlomy, nepřímý účinek – ionizace molekul – DNA zlomy Biologické – viry – začlenění do genomu

Chemické látky – alkylační látky - addukty - analogy bází – chyby v párování - akridinová barviva – inzerce - kys. dusičná – deaminaci bází – chyby v párování látky přímo působící nepřímo působící – po metabolické aktivaci (cytochromy)

Expozice mutagenům/karcinogenům Životní prostředí: zplodiny průmyslových výrob, spalování fosilních paliv, odpadů, emise spalovacích motorů Výživa: mutageny/karcinogeny v potravě: vznik při nevhodné tepelné úpravě, skladování, kontaminanty potravin .. Endogenní vznik: NO, volné radikály, nitrosaminy Životní styl : kouření, alkohol, opalování Léčba: chemoterapie, dg. a terapeut. dávky záření Profesionální expozice Nitrosaminy jsou látky vznikající za určitých podmínek z dusitanů a bílkovin, resp. ze sekundárních aminů (aminokyseliny, biogenní aminy, některá aromata aj  nitrosaminy – aminy substituované skupinou –NO většinou na dusíkovém atomu R–NH–NO, RN2–NO; vznikají někdy přímo reakcí aminu a kyseliny dusité z dusitanů v kyselé žaludeční šťávě; některé jsou mutagenní či kancerogenní

Mutageny/karcinogeny ve výživě látky vznikající při tepelné úpravě, skladování kontaminanty potravin aditiva a ochucovadla přirozené složky potravy

Mutageny/karcinogeny ve výživě Z bílkovin nevhodnou tepelnou úpravou – heterocyklické aminy např.IQ - přepalované maso - nitrosaminy, N-nitrososloučeniny (MNU), - PAU – polycyklické aromatické uhlovodíky Z lipidů – oxidované formy mastných kyselin… Pyrolýzou tuků → polycyklické aromatické uhlovodíky Ze sacharidů karamelizací → heterocyklické sloučeniny Z látek obsahujících škrob pečením, smažením → akrylamid Pyrolýzou je míněn termický rozklad organických materiálů za nepřístupu médií obsahujících kyslík. Podstatou pyrolýzy je ohřev materiálu nad mez termické stability přítomných organických sloučenin, což vede k jejich štěpení až na stálé nízkomolekulární produkty a tuhý zbytek.

Kontaminující látky polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), aromatické aminy………. polychlorované dioxiny (přírozený vznik, nedokonalým spalováním organických látek – hoření lesů - kontaminace půdy, krmiva, živočišných produktů), polychlorované bifenyly (PCB - průmyslově vyráběné), ftaláty (spalování fosilních paliv-ovzduší, z plast.hmot do potravin) nitrosaminy, dusičnany, Hg, Pb, As, Cd, Ni… mykotoxiny (aflatoxin, trichotecenové mykotox….)

Kontaminující látky: PAU - 65% v potravě jako kontaminanty obilovin, rostlinných olejů, listové zeleniny,ovoce - z ovzduší (spalovací motory, neúplné spalování organických látek) - 35% vznik při technologické úpravě – uzení, grilování masa nejzávažnější B(a)P – benzo(a)pyren – aterogenní změny cév, mutagen, karcinogen Nitrosaminy aj. N-nitrososloučeniny Vznik redukcí dusičnanů na dusitany a jejich nitrosací Endogenní nitrozace za účasti střevní mikroflory Exogenní vznik při výrobě piva, uzení masa, ryb tabákový kouř, výfukové plyny nitrosace inhibována např. kys.askorbovou

Mykotoxiny = sekundární metabolity plísní účinky hepatotoxické, neurotoxické, kardiotoxické, cytotoxické, imunotoxické, hemorrhagické, alergenní, imunosupresivní, mutagenní, karcinogenní Aflatoxin B1 – Aspergillus flavus, A.parasiticus cereálie, podzemnice olejná, ořechy, koření… Ochratoxin - Aspergillus, Penicillium cereálie, luštěniny, mléko a vnitřnosti zvířat Patulin – Aspergillus, Penicillium jablka a další ovoce s hnědou hnilobou…

Nutriční ochranné faktory prevence nádorových onemocnění Vitaminy – C, E, A, kys.listová ….. Minerální látky - Se, Ca, Mg, Zn Vláknina Přírodní antikarcinogeny karoteny, karotenoidy (ß-karoten, lykopen) flavonoidy – hrozny, červené víno, zelenina, ovoce polyfenoly, polyfenolové kyseliny - kys.elagová, resveratrol, genistein, epigallokatechin gallát , kurkumin thioly: allyl sulfidy - česnek, cibule Rostlinné fenoly – flavonoidy, třísloviny, antrachinony větš. příznivý účinek v nižších dávkách (antioxidanty, antikarcinogeny), některé ve vysokých dávkách karcinogenní

CHROMOZOMOVÉ ABERACE Typ aberace závisí na: typu agens, fázi buněčného cyklu, ve které působí př. ionizující záření: ozáření lidských lymfocytů in vitro G0 fáze - dicentry a ringy, zlomy obou chromatid - aberace chromozomového typu po ozáření v G2 fázi – chromatidové aberace chemické látky – aberace chromatidové, vznik při replikaci

event.chybná reparace, nezreparované poškození chromozomální aberace Vznik chromozomální aberace: Primární léze DNA ► zlomy vláken, alkylace aj. alterace bazí ▼ Reparace event.chybná reparace, nezreparované poškození chromozomální aberace

Děkuji za pozornost

Nitrososloučeniny Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) Polychlorované dibenzo-p-dioxiny a dibenzofurany Nitrososloučeniny Polychlorované bifenyly

možnosti kontaminace poživatin PAU

Perzistentní chlorované uhlovodíky ftaláty Aflatoxiny