PÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Jan Filka ZŠ a MŠ Horníkova 1
Advertisements

VY_32_INOVACE_413, 21. sada, Přírodověda
Dvoudobý zážehový motor
Tepelné motory Jan Nguyen 2.D Telskol.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Spalovací motory zážehové
MOTORY VY_32_INOVACE_03 - MOTORY.
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Čtyřdobý zážehový motor (čtyřtakt)
VY_32_INOVACE_FYZ_RO_11 Digitální učební materiál
TEPELNÉ MOTORY.
Vznětové motory Vznětový motor je v principu konstruován stejně jako zážehový motor. Palivo je do spalovacího prostoru dopravováno odděleně.
Co je to motor? Zařízení zpravidla přeměňující energii z chemické reakce (zpravidla hoření) na energii pohybovou. Motor je obvykle součástí a pohonem.
Digitální učební materiál
Spalovací motory.
Spalovací motory vznětové
ZÁŽEHOVÝ MOTOR.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
VYUŽITÍ TEPELNÉ ENERGIE V PRAXI
Tepelné motory.
Tepelné motory. Tepelné motory Parní stroj Vaří-li se voda v hrnci s poklicí, pára poklici nadzvedá koná práci Parní stroj přeměňuje teplo.
Vznětový motor Zbyněk Plch, Tercie, 2008.
Tepelné stroje -motory
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Elektronická učebnice – II
Spalovací motor zážehový
Pístové spalovací motory
Vznětový a zážehový motor
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
(čtyřdobý zážehový motor)
Fyzika 8.ročník ZŠ Spalovací motory Creation IP&RK.
SPALOVACÍ MOTORY.
Spalovací motory s pístem
Základní škola a mateřská škola Bzenec
Čtyřdobý zážehový motor
Čtyřdobý motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 2.Carnotův cyklus 2.Carnotův.
Digitální učební materiál
Tepelné motory.
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Vznětový motor Přemysl Opálka, David Šebestík, Michal Laška, Vu Thi Bao Ngoc, Klára Helešicová.
Rozdělení motorů Parní motry
Mgr. Lenka Hanáková 2.ročník Gymnázium Otrokovice
Čtyřdobý vznětový motor – konstrukce, popis činnosti
Spalovací Motory Benzínové
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co mají tyto věci společného?
MOTORY Mgr. Martin Tichý MOTORY Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:F8 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Tučímová. Dostupné.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_19 Název materiáluTepelné.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
FYZIKA 3 VZNĚTOVÝ MOTOR ZŠ HejniceZ. Hyxa. Vznětové (Dieselovy) motory Palivo – motorová nafta Vznětový motor se vyrábí pouze ve čtyřdobé verzi, místo.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Pístové spalovací motory
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Spalovací motory VY_32_INOVACE_29_Spalovací motory
Název prezentace (DUMu): Funkce a použití zapalování
Cyklus čtyřdobého motoru
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Spalovací motor Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Fyzika 8.ročník ZŠ Spalovací motory Creation IP&RK.
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou)
Rozdělení Podle způsobu zapálení pohonné směsi  Zážehové motory  Vznětové motory Podle počtu pracovních dob  Dvoudobé motory  Čtyřdobé motory.
Transkript prezentace:

PÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY 11.12.2012 Téma: PÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem

1.22 PÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY

Zápisky…

Horká pára nadzdvihne pokličku = koná práci! Jak využít horké páry k pohonu vozidel či jiných strojů? Vznikaly první tepelné motory – přeměňovala se v nich vnitřní en. páry na pohybovou energii.

Ve spalovacích motorech se přeměňuje při hoření paliva část vnitřní energie paliva na pohybovou energii pístu. Předností je spalování přímo v pracovním válci. Podle způsobu zapalování pohonné směsi rozlišujeme motory zážehové, vznětové.

Zážehový čtyřdobý motor: 1) Sání 2) Stlačování 3) Rozpínání 4) Výfuk Motor koná práci jen ve 3. době, kdy se rozpínají plyny vzniklé hořením palivové směsi. Účinnost je 30procent.

Zážehový dvoudobý motor: 1) Sání a stlačování 2) Rozpínání a výfuk Účinnost je jen 20procent. Má větší spotřebu než čtyřdobý.

Vznětový čtyřdobý motor (Dieselův motor) Nepotřebuje elektrické zapalování směsi. Po nasání vzduchu do válce dojde k jeho stlačení (zahřátí na 600°C), vstříkne se palivo a to se díky vysoké teplotě vznítí a hoří během 3. pracovní doby. Tento typ musí být masivnější – díky velkému stlačování vzduchu.

Tyto motory mají účinnost 40procent. Oba typy je potřeba chladit – vzduchem za jízdy, či jinou kapalinou, která proudí v chladiči ochlazovaném zevně vzduchem…

http://www.youtube.com/watch?v=trfTKZPmmT4 Kliknout na odkaz -> VIDEO

Něco z webu… http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%ADstov%C3%BD_motor http://www.studuj-jinak.cz/referaty/nahled/spalovaci-motory http://dum.rvp.cz/materialy/pistove-spalovaci-motory-teorie.html http://simmi.webpark.cz/?X http://www.avc-cvut.cz/?id=2901 http://cs.wikipedia.org/wiki/Dvoudob%C3%BD_spalovac%C3%AD_motor http://cs.wikipedia.org/wiki/Dvoudob%C3%BD_spalovac%C3%AD_motor_vzn%C4%9Btov%C3%BD

Tajenka…

1) Brouk který se živí spásáním bramborové natě. 2) Obor lékařství, který se zabývá léčbou nádorových onemocnění. 3) …… Kaberle. 4) Část fyziky, která se zabývá světlem. 5) Nizozemský malíř, kreslíř, grafik a rytec. Je považován za jednoho z nejlepších malířů a grafiků západního umění 6) Křesťanské sdružení mladých lidí – je nejstarší a největší celosvětovou mládežnickou organizací na světě.

1) Mandelinka 2) Onkologie 3) Tomáš 4) Optika 5) Rembrandt 6) Ymca