Vznik českého státu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Od Sáma k Přemyslovcům.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Vznik českého státu.
PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.
Český stát v raném středověku
Přemyslovci ( st.n.l.) pro 4. ročník ZŠ
Český stát v 11. – 12. st. poč. 11. století: krize (slabí panovníci, dynastické rozpory, zásahy Říše a sousedů) konsolidace za Břetislava I. ( )
ČESKÝ STÁT 11. – 12. STOLETÍ Přemyslovské Čechy.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Čechy za prvních Přemyslovců
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
České knížectví Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o dalších knížatech z rodu Přemyslovců.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Počátky českého státu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
 Předvídej jaké vztahy mohou být mezi pojmy.  Vytvoř tři věty, v každé použij téma hodiny (v různých tvarech) + jeden z pojmů. SLOVANÉ KŘESŤANSTVÍSV.
Mgr. Michaela Psíková.
Počátky českého státu 4.ročník
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Rod Přemyslovců ; přemyslovská knížata
Vratislav II Petr Mrkvička.
Vznik českého státu.
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Počátky Českého státu Lubomír Berka.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Dějepis Raný středověk 2.
Spytihněv II..
Oprava testu.
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_470.
Počátky českého státu první Přemyslovci.
První přemyslovští králové
Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Boleslav II. Pobožný a jeho synové každý obrázek je označen internetovou adresou a slouží při výuce žáků 4. tříd Základní školy.
Svatý Václav Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_12.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Přemyslovci - Boleslav I. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
VY_32_INOVACE_Lul_I_06 PRVNÍ PŘEMYSLOVCI
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Počátky českého státu v stol.
Český stát za prvních Přemyslovců
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY PŘEMYSLOVCŮ V 11. STOLETÍ
Počátky českého státu.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Vláda přemyslovských knížat
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Královské Čechy VY_32_INOVACE_D
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
10. Století v České zemi Kateřina Berná 2.B.
Část první: Bořivoj I. – Vladislav II.
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
Vznik českého státu.
Počátky českého státu.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Transkript prezentace:

Vznik českého státu

Sjednocovací proces slovanských kmenů na našem území- od pol.9.stol.- konec 10.stol. Pestré kmenové složení Chybí informace (území snad včleněno do Velké Moravy), Legendy (ústní tradici první písemně zachytil kronikář Kosmas)- praotec Čech, Krok a jeho dcery,bájná knížata,… 845 v Řezně přijalo křest 14 českých velmožů Křest Bořivoje a Ludmily na Moravě

Kmeny v Čechách

Kronika česká Chronica bohemorum Vzácný zdroj informací pro historiky a inspirační pramen umělců Zábavné, barvité líčení Vysoká slovesná úroveň První souhrnná zpráva o naší minulosti Vznikala 1119 -1125 Psána latinsky

Kosmas- první autor českého původu, jehož jméno známe Zachytil minulost Čechů od mytických dob po svou vlastní současno Žil asi v l.1045 – 1125 Přežil osm přemyslovských knížat a zemřel po nástupu devátého Děkan (hospodářský správce kapituly) Scestovalý, vzdělaný

Bořivoj- první historicky doložený kníže V čele rodu Přemyslovců, kteří vládli kmeni Čechů (střední Čechy) Přijal s manželkou Ludmilou na Moravě křest (biskup Metoděj) Založil Pražský hrad- asi konec 9. stol.- zabezpečoval důležitý vltavský brod-obchodní cesta

Pražský hrad v 10.století

Křest Bořivoje- Velislavova bible

Kníže Václav Vnuk Bořivoje a Ludmily Posílil vliv křesťanství Podvolil se saskému králi Jindřichu I.- platil „mírový poplatek“ Vznikla opozice- bratr Boleslav- snad nesouhlas se zahraniční politikou 28. září 935 Václav vylákán na hrad Boleslav (křtiny Boleslavova syna)- zavražděn-první známý atentát

Vznik svatováclavské tradice Václav rychle zpopularizován, prohlášen svatým, vznik legend, 12. stol.- svatováclavský chorál, zesílení významu panovnického rodu ! Z ochránce rodu časem přerostl v celonárodního patrona

Svatý Václave, vévodo české země kněže náš pros za ny Boha svatého ducha! Kyrieleison! Nebeské jest tvorstvo krásné Blazě tomu, ktož tam pójde: v život věčný, oheň jasný svatého ducha! Kyrieleison! Pomoci tvé žádámy, smiluj sě nad námi, utěš smutné, otžeň vše zlé, svatá Václave! Kyrieleison

Boleslav I, zvaný Ukrutný či Bratrovrah Po dlouholeté válce přinucen opět platit mírový poplatek německému králi 955- pomohl zastavit invazi Maďarů v bitvě na řece Lechu Dcera Mlada- založila první klášter v Čechách- svatojiřský na Pražském hradě

První české mince- stříbrné denáry

Boleslav II.,zvaný Pobožný R. 973- zasloužil se o založení pražského biskupství (první biskup- Sas Dětmar)- české území přestalo být podřízeno biskupství v Řezně- velmi důležité pro postavení státu Kníže – mocenský spor s druhým biskupem- Slavníkovcem Vojtěchem.

Vojtěch zemřel mučednickou smrtí při šíření křesťanství 23 Vojtěch zemřel mučednickou smrtí při šíření křesťanství 23. dubna 997 mezi pobaltskými Prusy Brzy prohlášen za svatého Pohřben v polském Hnězdně- r.1000 zřízeno arcibiskupství Poslední hrozbu Přemyslovců ve sjednocovacím procesu země představoval sebevědomý rod Slavníkovců

r.995 byli Slavníkovci na rodovém sídle Libici (u Chlumce nad Cidlinou) vyvražděni Unikli jen Vojtěch, jeho nelegitimní bratr Radim (foto) a hlava rodu Soběslav Sjednocování Čech bylo završeno !

Český stát v 11. století Po smrti Boleslava II., kolem r. 1000- potíže, které ohrozily existenci mladého státu Boleslavovi synové Boleslav III., Oldřich, Jaromír- mnohaleté mocenské boje, nevybíravé prostředky (věznění, kastrace, oslepení, vražda,…) Využil polský král Boleslav Chrabrý (bratranec)- dosadil údajného Přemyslovce Vladivoje („loutkový kníže“) Oslabeno státoprávní postavení českého státu- české knížectví uděluje německý král v léno.

Z bojů vyšel vítězně Oldřich Připojil Moravu Založil sázavský klášter (staroslověnská liturgie, opat sv. Prokop) Zachránil rod před vymřením: zapudil manželku a zplodil s konkubínou Boženou syna Břetislava

Oldřich a Božena sv. Prokop

Břetislav, zvaný český Achilles Kvůli nelegitimitě svého původu oženil se s německou šlechtičnou Jitkou ze Schweifurtu (únos z kláštera) Výprava do Polska- velká kořist + zmocnil se ostatků sv. Vojtěcha- chtěl dosáhnout zřízení arcibiskupství ? V odvetné válce byl potrestán (válku prohrál zradou)

Břetislavova dekreta- vydal první český zákoník: směřoval proti přežívajícím pohanským zvykům Zákoník odmítal mnohoženství, manželství podle něj mělo být nerozlučné, neposlušné občany posílal do otroctví, zakazoval další zakládání krčem, odmítal trh a veškerou práci v neděli a ve svátek. Mrtví museli být pochováváni pouze na hřbitovech.

Břetislav unáší Jitku z kláštera

Břetislavův náhrobek v chrámu sv. Víta Břetislav měl pět synů. Proto vydal tzv. Břetislavův stařešinský zákon, který stanovil vždy nejstaršího Přemyslovce knížetem. Jen Morava byla rozdělena na části, které zpravovali mladší synové.

Smrt Břetislava v Kosmově kronice Kníže Břetislav, s boží pomocí si podrobil celé Polsko, a ne jen dvojnásobný vítěz, ale potřetí se rozhodl vtáhnout do Uher, a zatímco vytáhl napřed a očekával své vojsko, na hradě Chrudimi byl stižen prudkou nemocí. A když cítil, že se nemoc více a více zhoršuje a z jeho těla že síly vyprchávají, svolal ty, kteří snad ho měli rádi, předáky země, ke kterým, když se kolem shromáždili, promluvil těmito slovy: Protože mě můj osud volá a černá smrt již před očima poletuje, chci vám přikázat a vaší důvěře doporučit, kdo má po mně vládnout zemi. Jak sami víte, bohem mi bylo dáno 5 synů, mezi něž se mi nezdá správné rozdělit české království, protože "veškerá rozdělená království jsou zpustošena". A proto vás při Pánu žádám a zapřísahám při vaší věrnosti, aby mezi mými syny potomek vždy nejstarší nejvyšší moc a trůn obdržel v knížectví a všichni bratři jeho, kteří jsou panovnického rodu, aby byli jemu podvoleni. Pravil to a v rukou okolostojících zanechal tělesné údy a jeho duch k nebi odešel. 10. ledna 1055.

Vratislav II. Druhý syn Břetislava Založil druhé biskupství- v Olomouci Kvůli sporům s bratrem Jaromírem, pražským biskupem, přenesl sídlo na Vyšehrad V zápase mezi císařem a papežem zůstává věrný císaři a za vojenskou pomoc ve válce v Itálii dostává 1085 titul krále (pro svou osobu)

Kodex vyšehradský – snad při příležitosti korunovace