Do Německa na zkušenou Versuch´s mal in Deutschland! Alena Vlachová Václav Kazda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Do Německa na zkušenou! Versuch´s mal in Deutschland!
Versuch‘s mal in Deutschland!
Ruzanna Sargsyan dobrovolnice z Arménie Jeďte jako DOBROVOLNÍCI do celého světa!
ECVET v Programu celoživotního učení
Seite 1 GOETHE-INSTITUT PRAHA PRAHA, Seite 2 ČÍM JE GOETHE-INSTITUT?  KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ INSTITUCÍ  ZÁKLADEM NAŠÍ PRÁCE JE SPOLUPRÁCE.
DAAD – stipendia 2014/2015 IC DAAD Prag. Studieren und Promovieren in Deutschland | Seite 2 Dr. Astrid Winter – DAAD Prag od roku 1963 výměna vědeckých.
Význam mezinárodního dobrovolnictví pro rozvoj jednotlivce a otevřené společnosti Uznávání neformálního vzdělávání, Praha Robin Ujfaluši, ředitel.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
GFPS-CZ Stipendiaten WS 2009/10 Paulina Bocheńska Zuzana Koutná Tim Zosel Organizace pro studentskou a kulturní vým ě nu ve st ř ední a východní Evrop.
Do Německa na zkušenou - Versuch´s mal in Deutschland.
FM EHP /Norska Fond pro podporu spolupráce škol. Norsko.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Tandem Koordinační centrum česko-německých.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
Stipendijní informační portál - Business Strategie.
Program EU „Mládež v akci“ EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Regensburg /Ratisbonna Stáž ERASMUS 2010/2011
Co je program Mládež v akci?. Komunitární program Evropské unie na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání Propagace.
Evropské příležitosti pro mladé lidi SYTYKIA Evropské příležitosti pro mladé lidi.
Tandem Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem Koordinační centrum česko-německých.
PŘÍLEŽITOSTI V MEZINÁRODNÍM DOBROVOLNICTVÍ během ERD Eurocentrum Praha, Robin Ujfaluši, ředitel INEX-SDA.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obsah: Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Možnosti pobytů v Evropské unii Do zemí EU po střední škole Do zemí EU po střední škole.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
Síť EUROPE DIRECT Úkolem informační sítě EUROPE DIRECT je šířit informace a doporučení týkající se politik EU a aktivně podporovat diskuze o Evropské.
Multilaterální setkání mládeže partnerských měst Jičín –
Odborná praxe Anglie Portsmouth 2015
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Jan Lontschar, Iva Tesařová Diskusní.
duben 2016 Aktuální příležitosti pro mladé a studenty... (výběr)
Prezentace činnosti projektu Vysočina Education 2013.
Stipendia do Německa: informace pro studenty medicíny Informační centrum DAAD v Praze Seminář, IPSC Univerzity Karlovy, Přednášející: Dr. Christof.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
LUŽÁNKY – STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Evropská dobrovolná služba (European Voluntary Service)
Možnosti mládeže v zahraničí 6. listopadu 2008 Škola ekonomiky a cestovního ruchu Sdružení na podporu mezinárodního přátelství „Slunce“, o. s.
Doktorské studium v Německu - možnosti a financování Informační centrum DAAD v Praze Seminář pro doktorandy, IPSC Univerzity Karlové,
Informační centrum DAAD v Praze c/o Goethe Institut Masarykovo nábř Praha 1 Tel.: Fax: Dr.
Herzlich Willkommen bei uns oder was wir für Sie tun können? Setkání „Proč se učit (nejen) na Vysočině německy? Cílem setkání je prezentovat činnosti různých.
Nové přístupy ke vzdělávání a mezinárodní zkušenosti Institutu pro veřejnou správu Praha PhDr. Zdenka Procházková, MPA Institut pro veřejnou správu Praha.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Eva Šimková Brno,
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Erasmus Slovensko - Nitra.
Rozvoj výuky cizích jazyků
Kateřina Papežová, Tereza Pištorová, Jana a Martina Kotasovy
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Stipendijní politika na ESF MU - přehled a strategie
Univerzita Karlova v Praze Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy 14. října 2014 MgA. Stanislav Urbánek.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy 13. října 2015 Mgr. Tomáš Uher.
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
Co je program Mládež v akci?
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Do Německa na zkušenou Versuch´s mal in Deutschland! Alena Vlachová Václav Kazda

Přehled: výběr témat StudijníMimoškolní Setkání Dobrovolné činnosti BrigádaStudium Jazykový kurs Celé studium Krátkodobé pobyty Work- campy EVS, FSJ... Praktika/ stáže Co si vybrat?

Výměny mládeže 2 dny až 2 týdny Mládež Ze dvou a více zemí let Setkání Kultura Výlety, hudba, výstavy Sport Workshopy Diskuse, prezentace, učení 0 – Kč (dotováno) Délka Pro koho? Náklady O co jde? Shrnutí:  dobrý začátek  časově nenáročné  aktivní dovolená Kde?   tandem.adam.cz  DIALOG-konference

Workcampy týdny Mladí (nejenom) z několika různých zemí 18 a více let (od 16 v ČR) Společná práce na projektu Kultura, příroda, sport, sociální práce Oficiální jazyk: angličtina cca Kč poplatek, cesta Délka Pro koho? Náklady O co jde? Shrnutí:  společný cíl!  hmatatelný výsledek  netradiční pracovní zkušenost Kde?  

Evropská dobrovolná služba 2 až 12 měsíců Mladí od 18 do 30 let znevýhodnění dobrovolníci už od 16 let Práce na projektech v oblastech: mládež, kultura, ekologie, sociální pomoc, vzdělávání, politika Evropa, ale i Afrika a Asie Kapesné : asi 150 € měsíčně (SRN) Hrazeno je ubytování, strava, doprava i pojištění Délka Pro koho Kde O co jde? Shrnutí:  přestávka před studiem  kontakty, nová země, jazyky – a to vše zadarmo! Kde?  ČNA Mládež v Akci,  DUHA, Náklady

Programy FSJ, FÖJ, FJD… měsíců Mladí od 18 do 26 let Práce na projektech v oblastech: mládež, kultura, ekologie, sociální pomoc, vzdělávání, politika Hrazeno je ubytování, strava, doprava, pojištění Kapesné : asi 150 € měsíčně Délka Pro koho Náklady O co jde? Shrnutí:  neopakovatelné zážitky  bohaté zkušenosti  obdoba EVS pro Německo Kde?  tandem.adam.cz

Praktikum ~ 2 týdny až půl roku Studenti všech zaměření Učni Stáže u německých firem a institucí, každodenní a odborné činnosti Příklad: TANDEM, KAFKA, Bundestag, Nadace Roberta Bosche etc. Různé – většinou náklady na pokrytí pobytu Délka Pro koho Finance O co jde? Shrnutí:  neobvyklé zkušenosti  praxe v oboru  kontakty pro další práci Kde?  stránky konkrétních firem

Práce, brigády max. 3 měsíce Studenti vysokých a vyšších odborných škol od 18 let Práci v Německu zprostředkovává výhradně agentura Servus, nebo ústřední úřad práce v Německu (ZAV) Délka Pro koho Jak Shrnutí:  méně dostupné  přes agenturu – další náklady  kontakty pro další práci Kde?  stránky konkrétních firem  

Kurzy v ČR Nabídka v ČR Goethe Institut kurzy na vysoké úrovni veškeré dostupné jazykové zkoušky ZOP, KDS, GDS, Goethe-Zertifikat B1,B2,C1,Test DaF knihovny, čítárny – Praha, Pardubice České Budějovice Státní jazykové školy Soukromé jazykové školy Možnost získat certifikáty Kde?    Kolik umíš jazyků, tolikrát jsi člověkem!  Mezinárodní platnost zkoušek

Letní jazykové školy Možnosti v Německu Na německých vysokých školách Pro studenty VŠ Stipendijní nabídka letních škol DAAD Praxe: možnosti účasti na česko- německých táborech a projektech, kontakt s rodilým mluvčím ;-) Kde?  konkrétní univerzity,  dobře strávené prázdniny  naučit se jazyk, poznat cizí zemi a lidi z celého světa

Pobyt na střední škole s AFS 3 měsíce až rok Středoškoláci mezi lety Pobyt na SŠ v zahraničí Pobyt na SŠ v zahraničí Ubytování v hostitelských rodinách Ubytování v hostitelských rodinách Pravidelné společné akce pro zahraniční studenty Pravidelné společné akce pro zahraniční studenty Možnost hostit zahraničního studenta Možnost hostit zahraničního studenta Účastnický poplatek + kapesné Do Německa velká nabídka stipendií Délka Pro koho Finance O co jde? Shrnutí:  poznání nové kultury  přátelství na celý život  perfektní zvládnutí jazyka Kde? 

Kratší varianta 1 – 2 semestry Studenti VŠ téměř všech oborů Studium jako v ČR Konkrétní nabídka kurzů se může různit Možnost jazykových kurzů Němčina, angličtina Skoro na všech VŠ v Německu  další fólie Délka Pro koho Jazyk O co jde Náklady Kde Kde?   konkrétní české VŠ  dobře zhodnocený čas strávený za hranicemi  velmi dostupné, stipendia

Náklady na studium Studijní poplatky € Různí se podle jednotlivých spolkových zemí, po zavedení € za semestr ERASMUS: Nejběžnější program ERASMUS: 405 € měsíčně Meziuniverzitní partnerství € Běžné náklady: ca € měsíčně Možnost dalších stipendií-elektronicka brozura Možnost dalších stipendií-elektronicka brozura

Víc než jen studium

Celé studium 2 roky i více Studenti s ukončeným středoškolským vzděláním (maturita) a jaz. znalostmi Standardní studium v Německu Stejné podmínky jako místní studenti na všech vysokých školách Všeobecná maturita, splnění přijímacích podmínek, prokazatelné jazykové znalosti Práce během studia, stipendia Práce během studia, stipendia Délka Pro koho O co jde Financování Podmínky Kde?  poradenství u DAAD    do Německa na celé studium  nutnost znalosti jazyka  možnost to zkusit hned po maturitě

Informace DAAD Goethe Institut Česko-německý portál pro mládež TANDEM - Koordinační centrum česko- německých výměn mládeže ČNA Mládež

DAAD Německá akademická výměnná služba Informace Informace o studiu v Německu Stipendia Stipendia DAAD i jiných organizací Informační centrum v Praze c/o Goethe-Institut, Masarykovo nábř. 32, Praha 1  Zodpoví veškeré otázky ohledně možností studia v Německu Kde? 

Goethe-Institut Jazykové kurzy Jazykové kurzy na vysoké úrovni zkoušky Jazykové zkoušky: ZOP, ZMP, Test DaF a.j. Knihovny, čítárny Kulturní akce Kulturní akce – semináře, workshopy, čtení, výstavy všeho druhu  Masarykovo nábř Praha 1  jazykové kurzy, zkoušky  kulturní akce, soutěže Kde? 

Česko-německý fond budoucnosti Financuje česko-německé aktivity Poskytuje stipendia studentům Podmínka: práce s česko-německou tematikou

Nadace Brücke/Most DRÁŽĎANY – sídlo Nadace Dny české a německé kultury (na podzim v Euroregionu Elbe/Labe) možnost ročního pobytu v rámci Evropské dobrovolné služby PRAHA - projekt PRAGKONTAKT podpora německy mluvících studentů při návštěvě Prahy pro české studenty nabídka setkání s těmito skupinami (např. v rámci interaktivní procházky nebo workshopu) nabídka k roku 1989 (procházky po Praze, workshopy, setkání s pamětníky) kontakt: Petra Schindlerová – most-stiftung.de

 spousta aktuálních informací o nabídce možností v Německu  aktuální projekty  kontakty  informace o Německu 

Česko-německé fórum mládeže ČR a SRN 40 mladých z ČR a SRN Cíle spolupráce Zlepšení česko-německé spolupráce zájmů mládeže Zastoupení zájmů mládeže Pravidelná setkání, vlastní projekty Pracovní skupiny Kde?   cenná zkušenost mezinárodní spolupráce  skutečné výstupy

Děkujeme! Další otázky? Kontakt: Alena Vlachová Václav Kazda DAAD: Goethe-Institut: