PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník.
Popis bakterie
Charakteristika jednobuněčné organismy asi 1000x menší než rostlinné či živočišné buňky jaderná hmota není oddělena od cytoplazmy jaderným obalem nejsou přítomny buněčné organely v nepříznivých podmínkách tvoří spory rozmnožují se dělením (za příznivých podmínek) většina není schopna tvořit organické látky, získávají je ze svého okolí
Tvary bakteriálních buněk kulaté (koky) tyčinky bičíkaté bakterie i jiné tvary
Výskyt téměř všude půda, voda, vzduch na povrchu i uvnitř organismů.
Hniložijné bakterie způsobují rozklad organických látek na jednoduché složky – rozkladači umožňují tím oběh látek v přírodě
Hniložijné bakterie
Symbiotické bakterie žijí v symbióze na kořenech rostlin v trávicím ústrojí býložravců Kořeny stromů Trávicí ústrojí býložravce
Hlízkové bakterie na kořenech bobovitých rostlin
Escherichia coli (v tlustém střevě člověka)
Laktobacily využívají se při výrobě některých mléčných výrobků – jogurty, kefíry, kysané mléčné výrobky.
Lactobacillus
Cizopasné bakterie žijí v živých tělech hostitelů původci bakteriálních chorob angína, zápal plic, spála, zánět mozkových blan, salmonelóza, borelióza, tuberkulóza, hnisavé záněty kůže, cholera, antrax (snět slezinná), tyfus, mor, …
Ochrana před nákazou dodržování hygienických zásad zdravá životospráva zvyšování odolnosti organismu očkování
Léčba pomocí antibiotik vždy postupovat dle pokynů lékaře, nezkracovat léčbu vybrat celé balení léku
Zápal plic
Zánět mozkových blan
Salmonelóza
Cholera
TBC - tuberkulóza
Zlatý stafylokok – různé záněty
Streptokoky – angína, spála
Borelióza
Tetanus
Antrax
Tyfus
Mor