Phthiraptera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
Advertisements

HMYZ s proměnou nedokonalou
Parazitický Insecta hmyz Parazitický insecta hmyz ( ) hmyz Vši Všenky
Cizopasníci člověka.
HMYZ S PROMĚNOU NEDOKONALOU Vajíčko – larva - dospělec zdroj: www. cs
Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Diptera Kristýna Machyánová
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.07 Název pro školu:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Blechy Michala Doskočilová.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_513_Př6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Střechatky (megaloptera)
Vši.
Hmyz Digitalizace výuky Příjemce
POŠVATKY (Plecoptera)
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_218_Hmyz s proměnou nedokonalou II AUTOR: Jana Harbichová.
Vši (Anoplura), Všenky (Mallophaga)
DVOUKŘÍDLÍ.
ŠVÁBI Řád: švábi (Blattodea) Kmen: členovci (Arthropoda)
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
PAVOUCI.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Veš dětská Pediculus capidis.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
zdroj obrázku: www. hmyz.info
PLOŠTICE Jana Koucká.
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
KUDLANKY (Mantodea) Vojtěch Beneš.
HMYZ.
Říše: živočichové Třída: hmyz Kmen: členovci
ČLENOVCI HMYZ.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
podkmen:HEXAPODA třída: Insecta - hmyz
Šupinušky (Zygentoma)
Stavba těla hmyzu Učebnice str. 76/77.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_273.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Hmyz s proměnou nedokonalou
Hmyz s proměnou nedokonalou
Hmyz s proměnou dokonalou
ČLENOVCI - HMYZ Řád: DVOUKŘÍDLÍ.
KORÝŠI.
Richard Gall Vyučující:Mgr.Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR:Mgr. Ivana Banasinská NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČAS3 TEMA: Pedikuloza - vši Září 2012.
Blechy, chrostíci Hmyz Holometabola vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 6 Autor: Mgr. Iveta Votápková Hmyz s proměnou nedokonalou Pětilístek: vážka
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_133_Škodlivý hmyz TÉMA: Živá.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_1A_04_Dělení živočichů Téma: Člověk a jeho svět Datum tvorby:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
Portál eVIM Stavba těla hmyzu.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola, Hradec Králové
Výukový materiál VY_52_INOVACE_17_HMYZ-V DOMÁCNOSTI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
BLECHY.
Hmyz s proměnou dokonalou
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Transkript prezentace:

Phthiraptera

CHARAKTERISTIKA: Phthiraptera je řád hmyzu známého jako vši a všenky Vši a všenky byly dříve samostatné řády, které byly zrušeny, protože jsou parafyletické Na celém světě existuje více než 3000 druhů Phthiraptera je velmi malý hmyz, který je sekundárně bezkřídlý (křídla u něj zmizela přizpůsobením parazitickému způsobu života) Parazitují na ptácích a savcích. ZAJÍMAVOST: český název pro tento řád nebyl doposud zaveden

Všenky (Mallophaga) V současné době je známo přes 4000 druhů všenek Parazitická skupina zahrnující luptouše, péřovky a jsou spory, jestli tam patří i Rhynchophthirina Všenky mají drobné zploštělé tělo (do 5mm dlouhé) Nemají křídla Mají menší nohy než vši a zakončené jedním nebo dvěmi drápkami ústní ústrojí slouží všenkám žvýkací mandibuly, což jsou dolní čelisti Tykadla jsou krátká, složená ze tří až pěti článků Hlava je minimálně stejně široká jako hruď, často širší, to slouží jako dobrý znak k odlišování všenek od vší, které mají hlavu vždy užší než hruď Samičky všenek mají zadeček opatřený prstovitými výběžky zvanými gonopody, které jim pomáhají manipulovat s vajíčky a lepit je na peří či chlupy. To je uskutečňováno pomocí lepivého sekretu produkovaného přídavnými žlázami Přijaté spermie skladují samičky ve spermatéce

Všenky jsou ektoparazité pravděpodobně všech druhů ptáků a asi 20% druhů savců Živí se většinou peřím, chlupy a kůží ->jejich ústní ústrojí je uzpůsobeno ke žvýkání Některé druhy všenek se živí i krví nejsou schopny mimo hostitele přežívat delší dobu vajíčka v podobě hnid buď jednotlivě nebo ve shlucích všenky nenapadají člověka, ale cizopasí třeba na domácích zvířatech (hlavně na drůbeži) a na ptácích

záSTUPCI: Všenka psí Všenka kočičí Všenka slepičí

Luptouše a péřovky

Péřovky:

Vši (Anoplura) parazitují na těle savců a živí se krví svého hostitele Vši jsou celosvětově rozšířené, je známo asi pět set druhů, jenom v České republice se vyskytuje 26 druhů Velikost všech zástupců se pohybuje mezi 0,4–6,5 milimetry mají v poměru k ostatnímu tělu velký zadeček, který je roztažitelný a je složen z devíti zřetelných kroužků, které jsou pokryty různě tvarovanými a uspořádanými štětinami Hruď je malá s nezřetelným dělením Křídla v důsledku parazitismu zcela zmizela typ nohou mají přichycovací Hlava je s ústním ústrojím směřujícím dopředu, podlouhlá a oproti hrudi užší mají složené oči, výjimku tvoří pouze vši parazitující na člověku ( u některých zcela chybí) Ústní ústrojí je bodavě sací a sosák je zakončen speciálními háčky Tykadla jsou krátká s třemi až pěti články

Zástupci: Veš šatní (Pediculus corporis) Veš dětská (Pediculus capitis) Veš muňka (Phithirus pubis)

Veš šatní

Veš dětská

Veš muňka