Klonování Tomáš Otáhal. Pojem „klonování“ Pod výrazem klonování je myšlen proces při kterém z části (genetické informace) vzniká nový jedinec se skoro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBECNÁ BIOLOGIE MITÓZA
Advertisements

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
DAVOVÉ CHOVÁNÍ JANA ZEMANOVÁ, C2A.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o. REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým.
OBECNÁ BIOLOGIE OPLOZENÍ
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Co je to genetika a proč je důležitá?
Život na Zemi.
PŮDA PŮDA PŮDA.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Jolana Fialová SOU Domažlice KOSMETIKA VY_32_INOVACE_01-11.
Rozmnožování a vývin mnohobuněčných živočichů
Mnohobuněční živočichové Obr.1
Rozmnožovací soustava
V.O.D.A.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Klonování lidí Jan Pajtai C1.A.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
   Jiří Kaňka  Klonování.
Vypracoval: Hronek Milan Aprobace: AMVT
Těhotenství, dětství a dospívání
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
ŽAHAVCI Žijí ve sladké i slané vodě Většina žije trvale přisedle
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Pohlavní Nepohlavní Vegetativní
Rozmnožování.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_621_GENETIKA Téma:ZÁKLADNÍ GENETICKÉ POJMY Číslo.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
VYLUČOVACÍ a ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Etické problémy Je blastocysta člověk?.
Biotechnologie orientační scénář pro expozici
KLONOVÁNÍ Nikdy neodkládej pokusy, jejichž příští prospěšnost je jasně určena, pro obavu z nebezpečí, které nelze kvantifikovat… J.D. Watson.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Klonování = děj, při němž se z jedné předlohy vytváří více kopií
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Předmět: Biologie Obor: Technické lyceu Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík Třída: 2L Školní rok: 2014/15 Jméno: Zajonc Petr Předmět: Biologie Obor: Technické.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_640_POHLAVNÍ ÚSTROJÍ Téma:STAVBA A FUNKCE POHLAVNÍHO.
Povrch, objem, proporce Jindřiška Svobodová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA.
BIOLOGIE ČLOVĚKA Tajemství genů (28).
ZOOLOGIE VÝVOJ NOHOBUNĚČNÝCH ŽIVOČICHŮ
Pohlavní a chovatelská dospělost
ROZMNOŽOVÁNÍ OBRATLOVCŮ
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Genetické inženýrství
DNA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ROZMNOŽOVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN
KLONOVÁNÍ Nikdy neodkládej pokusy, jejichž příští prospěšnost je jasně určena, pro obavu z nebezpečí, které nelze kvantifikovat… J.D. Watson.
GENETIKA.
Živočichové rybníka a jeho okolí
Rozmnožování buněk
Žahavci.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, přísp. organ.
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
NEZMAR OBECNÝ Žahavci VY_32_INOVACE_08_23.
ROZMNOŽOVÁNÍ ŽIVOČICHŮ
Marie Rottrová
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Živočichové.
Rozmnožování rostlin Obr.1.
Transkript prezentace:

Klonování Tomáš Otáhal

Pojem „klonování“ Pod výrazem klonování je myšlen proces při kterém z části (genetické informace) vzniká nový jedinec se skoro totožnou genetickou stavbou původního „hostitele“. Takto vzniklý jedinec je označován jako klon. Klony běžně najdeme i v normáýlní přírodě, z důvodu že jako klon je označován i jakýkoliv jedinec vzniklý nepohlavním rozmnožováním

Princip klonování Již kolem roku 1938 popsal teorii klonování německý biolog Hans Spemann. Uvažoval o tom že pro správně vytvoření klonu by bylo nejjednodušší kdyby se napadl vývoj embria přímo při počátku. Základní princip vymýšlel tak že se kompletní genetická informace hostitele přenese do vajíčka a tím pádem by nasimulovali vniknutí spermie do vajíčka. Tímto principem by bylo pravděpodobně naklonovat jakéhokoliv živočicha, největší problém viděl Spemann v odstranění odstranění samičí genetické informace a v následném spuštění rozmnožovacího cyklu.

Genetická variabilita Ačkoliv by se dalo z předchozího textu usoudit že při klonování vyjde z procesu naprosto totožný ne vždy je tomu tak, při přenosu buněk může dojít k jistým mutacím například kvůli odebrání poškozené buňky hostitele a nebo u živočichů vlivem matčiných genetických informací.

Pokusy na zvířatech V dnešní době již bylo provedeno pár pokusů s naklonováním zvířat z nichž mediálně známe jsou tyto: -ovce Dolly: 23.února 1997, výzkum se povedl ale buňky v Dollině těle neodpovídali jejímu věku -klisna Promethea: 2003, zdařený experiment -kůň Pieraz: 25.února 2005, pokus o klonování z obchodního hlediska -pes : 3.srpna 2005

Zdroje Informace byli převzaty z článku na serveru wikipedie: %AD %AD a z blogu