Roup dětský Roup dětský žije v tenkém střevě dětí i dospělých a způsobuje onemocnění oxyuriózu. U dětí se projevuje únavou, podrážděností, přepadlostí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.06 Název pro školu:
Advertisements

Biologická prezentace – Ploštěnci Barbora Svobodová
ZOOLOGIE KMEN: HLÍSTI NEMATHELMINTHES.
Krev ve stolici Hanka Tesková.
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Kmen: Ploštěnci.
Kmen: Ploštěnci mají zploštělé, oboustranně souměrné tělo
Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou pohlavní.
Český název-Toxoplasmoza
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
charakteristika obojživelníků
Motolice (Trematoda).
Motolice Třída ploštěnců.
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NEBEZPEČNÍ SOUSEDÉ END.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Test paraziti Míra Rychna.
Cizopasní ploštěnci Vnitřní paraziti tasemnice a motolice
Prvoci Mgr. Helena Roubalová
Střechatky (megaloptera)
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Choroby střev.
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Rotifera a Nematoda 2010.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
HLÍSTI (Hlístice – nejpočetnější skupina těchto bezobratlých živ.)
Opakování učiva - hlísti
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Triblastika prvoústí se schizocoelní dutinou
TENKÉ STŘEVO STŘEVNÍ ŘASA.
TRACHOM.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Tropické nemoci Vaverková Eva.
HLÍSTI.
HLÍSTI.
Hlísti (Cycloneuralia)‏
PLOŠTĚNCI Dělení: PLOŠTĚNKY MOTOLICE TASEMNICE.
Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Tělo: Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou.
Endometrióza Eva Zemčíková
Ploštěnci.  Říše : živočichové  Kmen: ploštěnci  Třída :tasemnice Binomické jméno : Tasemnice dlouhočlenná Taenia solium Tasemnice bezbranná Taenia.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_16_TEMA Hlístice TÉMA.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Hlístice - nematoda Číslo vzdělávacího materiálu: ICT6/4 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Ploštěnci, hlístice, vířníci
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
Ploštěnci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Hlísti  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Kmen: Hlísti. Dvouvrstevní živočichové, protáhlé, nečlánkované, k oběma koncům se zužující tělo Na povrchu těla je silná kutikula Mají nepravou tělní.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
– SAMEC SE NÁPADNĚ LIŠÍ OD SAMICE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název materiálu (téma): OPAKOVÁNÍ-PLOŠTĚNCI, HLÍSTI, KROUŽKOVCI
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Základní škola, Hradec Králové
HLÍSTI.
Pavoukovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_27_Roztoči
VY_52_INOVACE_03_Vnější a vnitřní parazité- učební text
MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Kmen: Hlístice (hlísti)
Transkript prezentace:

Roup dětský Roup dětský žije v tenkém střevě dětí i dospělých a způsobuje onemocnění oxyuriózu. U dětí se projevuje únavou, podrážděností, přepadlostí a kopřivkami. Samec dosahuje délky 6 mm, samice 12 mm. Oplozené samičky vylézají ven, kladou kolem řitního otvoru vajíčka (3 000 až 12 000) a způsobují při tom často svědění. Vajíčka jsou velmi drobná a lehká, jsou roznášena větrem a mouchami. Nákaza se šíří znečištěnou potravou a u dětí zejména autoinfekcí (př. dítě si sáhne na konečník, za nehty se mu zachytí vajíčka, neumyje si ruce, a tak si j může přenést parazity do pusy)

Škrkavka dětská Škrkavka dětská žije v tenkém střevě člověka a způsobuje onemocnění zvané ascaridóza. V tropech se vyskytuje u více než 80% dětí. Z oplozeného vajíčka se v kyslíkatém prostředí vyvíjí larva, která se dostává se špatně umytou stravou do těla člověka. Z tenkého střeva proniká larva do krve a dále do plic, odkud se s hleny opět dostává do trávicí soustavy, kde dospívá a rozmnožuje se. V těle hostitele škrkavky poškozují tkáně, ucpávají cévní kapilární sítě, střevo, nebo způsobují jeho perforaci (proděravění). Vylučují toxiny, které vedou k trávícím potížím, podrážděnostI, bolesti hlavy nebo ochrnutí končetin. Účinky nákazy škrkavkami jsou závislé na hojnosti jejich výskytu.

Vlasovec oční Tento druh vlasovce žije v oku mezi spojivkou a bělmem. Vyvolává oční záněty a kožní boule (tkz. kamerunské boule). Larvy jsou přenášeny z krve mouchou rodu Chrysops. Vlasovec oční se vyskytuje pouze v Africe.

Vlasovec mízní Dospělý vlasovec mízní žije v mízních cévách, které ucpává. Což znamená, že hromadící se lymfa(tkáňový mok) způsobuje nadměrný růst určitých částí těla (nohy,ruce). Toto onemocnění označujeme jako elefantiáza. Zpravidla se ještě dostavují střídavé horečky a zimnice. Larvy vlasovců (tkz. mikrofilarie) jsou přenášeny komáry na jiné hostitele. Toto onemocnění je rozšířeno v Africe, Jižní Americe, jižní Asii a Tichomoří.

Svalovec stočený Svalovec stočený byl objeven ve svalech krys a potkanů. Z těchto původních hostitelů se může dostat do těla šelem, divokých i domácích prasat a z jejich špatně upraveného masa do člověka. V dospělosti dosahuje samec délky 1,5 mm a samice 3 až 4 mm. Ve svalech nakaženého člověka či zvířete žijí larvy, které jsou do svalů zaneseny krví. Množství larev je různé, v 1 kg nakaženého masa bylo dokonce nalezeno až deset miliónů larev. Spirálně stočené larvy jsou zavrtány ve svalových vláknech. Svalová vlákna jsou rozrušována a zbývají z nich jen obaly. Tím vzniká váček, ve kterém je ukryta larva vytvářející kolem sebe ještě další nové obaly i vápnitou schránku. V tomto stadiu může larva setrvat i 6 let. Po konzumaci nakaženého masa člověkem se obaly v žaludku rozpustí, larvy se uvolňují a v tenkém střevě pohlavně dospívají. Samci po kopulaci hynou, samičky pronikají do střevní sliznice, odtud do mízních cest, kde žijí asi 2 měsíce. Samičky jsou živorodé a rodí až 10 000 larev. Potom se vracejí do dutiny střevní a hynou. Nové larvy jsou proudem lymfy a krve zanášeny do svalů, kde se zaobalí a vývoj se znovu opakuje v nově nakaženém jedinci

Tenkohlavec lidský Stejně jako roup a škrkavka ani on nepotřebuje k vývoji mezihostitele. Jeho larvy se živí v klenutých prostorech střevní sliznice krví a tkání, během asi tří měsíců dospívají. Dospělí jedinci dlouzí 30–55 mm žijí až 6 let ve stěně tlustého střeva, kde se tenkou přední částí zanořují a fixují ve sliznici. První vajíčka se ve stolici objeví až za 60–90 dní po nákaze! Intenzita manifestace infekce závisí na jejich množství. Je vyvolána poraněním zažívacího traktu spolu s toxoalergickým působením parazitů a kolísá od nenápadného průběhu, lehkého nachlazení přes krvácení až k slizničním vředům. Postižený může trpět trávicími obtížemi, nevolností, plynatostí, bolestmi břicha, nucením na stolici. Při opravdu masivní nákaze se může objevit výhřez konečníku. Napadení tenkohlavcem je, zvláště v rozvojových zemích, jednou z častých příčin podvýživy, zpomalení růstu a trvale snižuje odolnost hostitele. Mnohdy ani správnou léčbou antibiotiky nedosáhneme úplného odstranění tenkohlavce, a proto musí vždy po jejím skončení následovat kontrolní odběry stolice. V případě nálezu vajíček se léčebná kůra opakuje.

http://www.biolib.cz/ (Obrázky) http://www.superstudent.cz/ (články) Zdroj: http://www.biolib.cz/ (Obrázky) http://www.superstudent.cz/ (články)

Děkuji vám za pozornost