Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ"— Transkript prezentace:

1 MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
PLOŠTĚNCI MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ

2 PLOŠTĚNCI Je známo kolem 20 000 druhů. Žijí v moři a sladké vodě, na souši, jako paraziti ve vnitřních orgánech hostitelů. Jsou to obvykle hermafroditi (mají obojí pohlaví). Mají ploché dvoustranně souměrné tělo a slepě zakončenou trávicí soustavu. Cévní a dýchací soustava není vyvinutá, dýchají celým povrchem těla. Nervovou soustavu tvoří mozková zauzlina a nervové provazce (pruhy). Jejich vývoj je obvykle nepřímý, parazité mají složité vývojové cykly. Třídy: Ploštěnky Jednorodí Tasemnice Motolice

3 PLOŠTĚNKA MLÉČNÁ Ploštěnka mléčná je drobný vodní ploštěnec.
Má ploché mléčně bílé, šedé nebo růžové tělo s prosvítajícím rozvětveným střevem, je dlouhá asi 1 cm. Potravu přijímá a nestrávené zbytky odstraňuje jediným otvorem uprostřed těla. Má velkou regenerační schopnost (tj. schopnost nahrazovat ztracené části těla). Živí se drobnými organismy a řasami. Samy jsou ale potravou ryb a dalších větších organismů. Pohybuje se pomocí svalového vaku pod pokožkou. V přední části těla se nacházejí hmatové laloky. Má jednoduchou vylučovací soustavu. Nervová soustava je provazcovitá. V přední části těla se nacházejí oční skvrny - primitivní orgán zraku. Dýchá celým povrchem těla Žije ve stojatých vodách, ale i pomalejších řekách a potocích, pod spadanou kůrou, kameny a mezi rostlinami. Snáší i teplejší a více znečištěné vody.

4 TASEMNICE BEZBRANNÁ Jedná se o parazita. Definitivním hostitelem je člověk, mezihostitelem skot, případně buvol, výjimečně ovce nebo koza. Dospělí jedinci se nacházejí v tenkém střevě člověka, kde se živí tráveninou. Tělo tasemnice se skládá z hlavičky a vlastního těla tvořeného přibližně 1000–2000 články . Na hlavičce jsou čtyři přísavky. Dosahuje délky nejčastěji 3–5 metrů, jsou však známy i případy tasemnic o délce 25 metrů. Dospělé tasemnice žijí v tenkém střevě člověka. Zralé články s oplodněnými vajíčky se postupně oddělují od těla tasemnice a odcházejí s výkaly do vnějšího prostředí. Vajíčko měří 31–43 µm a obsahuje larvu. Mezihostitel (skot) se nakazí pozřením vajíček. Ve střevě mezihostitele se larva uvolní z obalu vajíčka a projde stěnou střevní do krve, kterou je roznesena do všech orgánů, především do svaloviny. Ve svalové tkáni se z ní zhruba za 75 dní vyvine boubel. měchýřkovitý útvar, mléčné barvy o velikosti 7,5–10 mm. Definitivní hostitel (člověk) se nakazí pozřením tepelně neupraveného hovězího masa (např. tatarský biftek) s boubelemi. Příznaky tasemnice snížená chuť k jídlu pocit na zvracení hubnutí bolest břicha průjem bolest hlavy

5 MOTOLICE Motolice jsou třída bezobratlých živočichů, kteří spadají do kmene ploštěnců. Třída zahrnuje velkou skupinu parazitů. Bylo popsáno více než 8000 druhů, přičemž řada z nich má velký medicínský či veterinární význam. Tvar většiny motolic je zploštělý, podélně oválný až lístkovitý. Některé druhy mají tělo hruškovité nebo válcovité. Velikost dospělých motolic je variabilní a pohybuje se od několika milimetrů až do několika centimetrů (až 10 cm). Typickými orgány motolic jsou přísavky. Ústní přísavka slouží jednak k přichycení a jednak obsahuje ústní otvor motolice.

6 MOTOLICE PODIVNÁ Motolice podivná je parazitický ploštěnec, jehož výskyt v přírodě je vázán na výskyt plže jantarku obecnou. Dosahuje velikosti 10 mm. Jako všechny motolice, má i motolice podivná složitý vývojový cyklus. Dospělá motolice žije jako parazit ve střevech různých druhů ptáků (především pěvců). Produkuje vajíčka s pevným obalem, které tělo hostitele opouštějí společně s trusem. Trus se dostává na rostliny, kterými se živí jantarka obecná. Jestliže dojde k pozření vajíčka, ve střevě plže se z něj uvolní larva, projde trávicí trubicí a usadí se. Naroste do relativně velkých rozměrů, pak se přesune do hlavové části plže a začne silně pulzovat v nitru tykadla. Těmito nápadnými, rychlými pohyby vzbudí pozornost ptáka, který začne do plže klovat, dojde k prasknutí tykadla a uvolnění zárodků.

7 POUŽITÉ ZDROJE Ploštěnci - Ploštěnka mléčná:. Biologie - poznávání - Hlavní stránka: [online]. [cit ]. Dostupné z: Leden 2010 « Archiv | .:. ║Zvířata « Rubrika | .: [online]. [cit ]. Dostupné z: Zoologie - Fotoalbum - Triblastika - Prvoústí se schizocoelní tělní dutinou - Ploštěnka mléčná:. Zoologie: [online]. [cit ]. Dostupné z: Tasemnice | .:. ║Zvířata « Rubrika | .: [online]. [cit ]. Dostupné z: Tasemnice bezbranná - Wikipedie:. Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online]. [cit ]. Dostupné z: Biohovězí – zdravé maso s chutí | Mé BIO - portál o BIO receptech a BIO potravinách:. Portál o BIO receptech a BIO potravinách | Mé BIO: [online]. [cit ]. Dostupné z: BioLib - Fasciola hepatica (motolice jaterní) - Obrázek:. BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online]. [cit ]. Dostupné z: Vladenkam | poznávačka zoologie – rajce.net:. Rajce.net | místo pro vaše fotografie: [online]. [cit ]. Dostupné z: BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos:. BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online]. [cit ]. Dostupné z: Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: < JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří. Přírodopis 6. Olomouc : PRODOS, s.


Stáhnout ppt "MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ"

Podobné prezentace


Reklamy Google