Vznik a vývoj náboženských představ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
ASIE – OBYVATELSTVO A HOSPODÁŘSTVÍ
V současném světě – 2 názory na svět
Diversita lidské populace II
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Křesťanství vznik a podstata.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Křesťanství.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Občanská výchova 7. ročník
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.6
Test D6 - 1 Zpracovala: Mgr
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Název Obyvatelstvo – pohlavní, věková a náboženská struktura
Náboženství - křesťanství
Arabská říše Islám.
Religionistika Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
PTÁME SE  Kdo je hlavou katolické církve? _________  Jeho dnešním sídlem je ___________, který je také samostatným církevním státem (město _______) 
Vypracoval: Jakub Moravec
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
KŘESŤANSTVÍ.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Syropalestina.
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Náboženství - islám Název školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Opakování - náboženství
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
Religionistika ...o co vlastně jde?.
Islámské umění.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
usazování hebrejsko – židovských
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Judaismus (židovství)
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Náboženství a fanatismus
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Křesťanství a středověká Evropa
Téma (název prezentace)
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Vznik a vývoj náboženských představ Velká světová náboženství

Úvodem NÁBOŽENSTVÍ = latinsky religio = v podstatě dodržování kultu a pravidel s ním souvisejících. V některých částech světa se prolíná i s filosofií a celkovým přístupem k životu. Náboženství z vnějšího pohledu zkoumá RELIGIONISTIKA, z vnitřního pohledu TEOLOGIE (oba náhledy se mohou prolínat).

Typologie náboženství aneb jak je rozčlenit KMENOVÁ A RODOVÁ NÁBOŽENSTVÍ. HISTORICKÁ A SOUDOBÁ NÁBOŽENSTVÍ. POLYTEISMUS A MONOTEISMUS. MÍSTNÍ (LOKÁLNÍ) A UNIVERZÁLNÍ NÁBOŽENSTVÍ. VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ NÁBOŽENSTVÍ.

Co bylo na počátku? Doba prehistorická – pravěk – utváření prvních představ o životě a smrti, o „nadpřirozených“ jevech v okolním světě – ANIMISTICKÁ NÁBOŽENSTVÍ (z lat.anima = duše), základ pro pozdější POLYTEISMUS. Projevy u pračlověka – uctívání zvířat (např.nástěnné malby v jeskyních), kultovní artefakty (např.Věstonická venuše), specifické způsoby pohřbívání zesnulých (např.pohřby skrčenců). Jednodušší (nižší) forma uctívání = KULT. Úzké sepětí člověka s přírodou (např.Keltové – druidi – posvátné háje). Až v době starověké utváření jednotných náboženských kultů.

Věstonická venuše, příklad kultu ženy – matky, stáří 29000-26000 př.nl.

Mějme více bohů aneb něco o polyteismu Polys = mnohý + theos = bůh (oba pojmy z řečtiny). Protiklad monoteismus a rodových náboženství – úctívání předků = manismu. Bohové jsou více či méně personalizováni a mají svoji hierarchii = pantheon. Často souvislost se státní správou, státním systémem – náboženství se stává i nástrojem pro ovládání vrstev společnosti, osobnost panovníka mnohdy vnímána jako personifikace boha. Typické pro starověké civilizace a východní náboženství (státní útvary v Mezopotámii, antický svět, oblast Indie, Číny a Japonska).

Múzy (zde na sarkofágu deponovaném v Louvre) – příklad polyteismu.

Judaismus jako první monoteistické náboženství Náboženství židovského národa – Izraele, první monoteistické náboženství, z jehož základů čerpá i křesťanství nebo islám ( a další tzv.abrahámovská náboženství). Je nutné odlišovat judaismus (termín z 19.st.) a židovství – zde spíše soubor kulturních, náboženských a geografických tradic. Náboženství stále živé (od r.70 dodnes tzv.rabínské období, rabín = učitel), v stručném souhrnu těžko definovatelné – přesto v rámci víry je uznáváno tzv.13 MAIMONIDOVÝCH ČLÁNKŮ (Maimonidés , 1135 -1204)

13 Maimonidových článků Bůh existuje. Bůh je jeden. Bůh je netělesný. Bůh je věčný. Jedině Bůh sám může být uctíván. Bůh je vševědoucí. Proroctví zaznamenaná v Bibli jsou pravdivá. Mojžíš byl největším prorokem. Tóra je božského původu. Tóra je neměnná a nezměnitelná. Mesiáš jistě přijde. Mesiáš nás navrátí do země zaslíbené. Nastane vzkříšení mrtvých.

Davidova hvězda, symbol judaismu, židovství a státu Izrael

Křesťanství Monoteistické historické (= založené) náboženství – prvně písemně zaznamenané na přelomu 1. a 2.st. Východiska ve Starém zákoně (společné s judaismem) a Novém zákoně (soubor spisů o životě, skutcích, smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Nazaretského) – v BIBLI, posvátné knize všech křesťanů = „kristovců“ = stoupenců Ježíše Krista (christos = pomazaný). Na sklonku starověku a v průběhu středověku křesťané získávají ucelenou strukturu – KŘESŤANSKOU CÍRKEV s nejvyšší autoritou na Zemi – papežem. I přes nepříznivá období a rozkoly uvnitř církve dnes nejpočetněji zastoupené náboženství světa – cca 2 mlr.věřících. Svaté místo křesťanů – Jeruzalém (Boží hrob).

Křesťanské symboly Kříž – zde prostý latinský Ichtus – ryba, též zkratka pro Ježíše Nazaretského, syna Božího

Islám Monoteistické abrahámovské náboženství vzniklé v 7.st. V Arabské říši, založené na učení proroka Mohammeda. ISLÁM = odevzdání se Bohu, v tomto případě ALLÁHOVI. Stoupenci islámu = MUSLIMOVÉ. Muslimské svatostánky = MEŠITY. Svatá kniha islámu = KORÁN (na rozdíl od Bible nepřipouští jiné – variabilní – výklady textů, je přísným dogmatem, neměnnou pravdou). Po křesťanství druhé nejrozšířenější náboženství současného světa – cca 1.6 mlr.věřících. Svaté místo pro muslimy = MEKKA.

Symbol islámu

Východní náboženství HINDUISMUS - Indie BUDDHISMUS - Indie DŽINISMUS - Indie SIKHISMUS - Indie ŠINTOISMUS – Japonsko Spojujícím znakem je polyteistická podstata těchto náboženství, která ve skutečnosti vytvářejí spíše filosoficko-náboženský koncept života a náhledu na život (proto jde o tzv.dharmická náboženství – dharma = cesta).

Buddha –“Osvícený“

Víra v současném světě

Použité obrázky NOVÁK, Petr. wikipedia [online]. [cit. 19.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vestonicka_venuse_edit.jpg JASTROW. wikipedia [online]. [cit. 19.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Muses_sarcophagus_Louvre_MR880.jpg ZSCOUT. wikipedia [online]. [cit. 19.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Star_of_David.svg FIBONACCI. wikipedia [online]. [cit. 19.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Latin_Cross.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ichthus.svg OLIVER SPALT. wikipedia [online]. [cit. 19.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sukhothai-edit.jpg THE GREENEDITOR. Wikipedia [online]. [cit. 19.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Religion_distribution.png

Použité zdroje www.wikipedia.cz Vlastní práce autora.