SPARTAKOVO POVSTÁNÍ. SPARTAKOVO POVSTÁNÍ Struktura hodiny Opakování Rozpory v římské republice Život otroků, gladiátoři Průběh povstání Výsledky a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Punské války Lukáš Kekrtů.
Advertisements

Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke.
Římské výboje Dějepis VY_32_INOVACE_311, 16. sada, D
Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Období římské republiky
Řím a Kartágo v boji o vládu nad Středomořím
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem
KRIZE ŘÍMSKÉ REPUBLIKY
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a společnost – Dějepis - Řím autor VM:Ing. Slánská Drahomíra.
Třicetiletá válka
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Konec římské republiky
Krize římské republiky
Politická a sociální krize římské republiky
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Řím.
Krize a zánik republiky
Krize republiky Řím v letech pK.
Spartské Vojenství.
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Antický Řím Architektura 2. část.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Starověký Řím 6. ročník.
Napoleon Bonaparte – ruské tažení a pád
Punské války Opakování dosavadního vývoje starověkého Říma:
Starověký Řím.
Gaius Iulius Ceasar.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Od pastýře po jednoho z nejslavnějších bojovníků
Registrační číslo projektu:
Antický Řím Dějiny impéria.
Krize římské republiky
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Starověký Řím.
I. triumvirát Petr Machala.
SPARTAKOVO POVSTÁNÍ Petr Machala.
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
ŘÍMSKÉ HRY Vypracovaly: Světlana Moravčíková, Lucie Zetková, 2. A.
Krize a zánik republiky
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Bitva u Kann Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Dějepis Římská republika 1.
Ovládnutí Itálie Římem
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 6. ročník ZŠ Předmět: Dějepis Autor: Mgr. Tomáš Bicek Základní.
Starověký řím.
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
ZŠ Brno, Řehořova 3 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
STAROVĚKÝ ŘÍM.
OVLÁDNUTÍ APENINSKÉHO POLOOSTROVA
Starověký řím 6. ročník NG.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Digitální učební materiál:
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
První triumvirát Doba po Sullově smrti. První triumvirát Doba po Sullově smrti.
VY_32_INOVACE_Lul_III_11 Gladiátoři a Spartakus
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Starověký řím 6. ročník NG.
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Spartakus a jeho povstání z hlediska vojenské taktiky
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18-35_Spartakovo povstání Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
PRVNÍ TRIUMVIRÁT (+ KRIZE REPUBLIKY, CAESAR, CRASSUS, POMPEIUS, OBČANSKÁ VÁLKA, BITVU U FARSÁLU, DRUHÝ TRIUMVIRÁT)
STAROVĚKÝ ŘÍM.
KRIZE REPUBLIKY.
Transkript prezentace:

SPARTAKOVO POVSTÁNÍ

Struktura hodiny Opakování Rozpory v římské republice Život otroků, gladiátoři Průběh povstání Výsledky a důsledky Zápis

Opakování 1. Antika je období …… 2. Kolem r. 1000 př.n.l. pronikly do Itálie …… 3. Po vyhnání Etrusků (kolem r. 500 př.n.l.) se Řím stal …… 4. Obyvatelstvo se dělilo na ……, ……. a …….. 5. V čele republiky stáli …….. 6. V době nebezpečí to byl jen jeden …… 7. Právo veta měli …… 8. Kolem r. …….. př.n.l. ovládl Řím Itálii. 9. Kartagiňanům se říkalo ……. 10. S Římem se utkali ve …….. válkách. 11. Války začaly v r. ……. a skončily v r. ……. př.n.l. 12. Z tohoto období jsou známi vojevůdci: ……….. a ……… 13. Provincie je …….

2. Rozpory v římské republice růst počtu bezzemků vedl k oslabování vojska, které bylo v té době tvořeno pouze držiteli půdy (neúspěch reforem bratří Grakchů), bezzemci nepracovali, potulovali se a často vyvolávali nepokoje vznik žoldnéřské armády – Gaius Marius navrhl, aby šli do armá- dy muži za žold a byli v armádě 20 let růst počtu otroků – pracovali na vznikajících velkostatcích, v dílnách, na státních stavbách, v domech bohatých Římanů, často docházelo k jejich vzpourám ( v letech 138 – 132 př.n.l. na Sicílii a další pak v l. 104 – 100 př.n.l.) ve 2. – 1. stol. př.n.l. – konflikty s italskými spojenci žádajícími zrovnoprávnění s Římany (po válce bylo většině římské občan- ství uděleno).

3. Život otroků, gladiátoři CAPE ME QUIA FUGI – otevři učebnici na str. 65 a zjisti, co znamená tento nápis - o životě a postavení otroků si přečti na str. 65 a 66 (modrý text) Gladiátoři – vybraní a vycvičení otroci, bojovali meči (gladius), podle kterých dostali název - někteří byli speciálně cvičeni pro boj s divokými šelmami - oblíbené byly souboje dvou různě vyzbrojených soupeřů: 1. přilbice, štít a meč nebo kopí 2. lehké ochranné brnění na levé ruce, síť a trojzubec

… gladiátoři byli cvičeni v gladiátorských školách, výcvik trval i léta

… když vstupovali do arény, kde byl přítomen císař, zdravili jej výstižně: „AVE, IMPERATOR, MORITURI TE SALUTANT!“ „Zdráv buď, císaři, ti, kteří jdou na smrt, tě zdraví!“

… publikum rozhodovalo o životě a smrti poraženého

… a tady se bojovalo (aréna KOLOSEA)

4. Průběh povstání Spartakus byl původem THRÁK z jihu dnešního Rumunska. Než se stal otrokem, byl vojákem pomocných římských jednotek. Po dezerci byl zajat a místo trestu smrti prodán do školy gladiá- torů v KAPUI. Odtud utekl se 70 muži a uchýlil se k blízkému Vesuvu.

Pro orientaci si otevři učebnici na str. 68 a používej mapku římké vojsko zatarasilo jedinou cestu na horu, gladiátoři se však lstí dostali z obklíčení. Na původních 70 mužů se začaly naba- lovat tisíce otroků i svobodných bezzemků. Porazili římské vojsko nedaleko Vesuvu a S. se rozhodl odvést otroky z Itálie domů. Kvůli nesouhlasu části z nich se dosud jednotné vojsko rozpadlo (oddělil se podvelitel CRIXUS, kterého Římané po- razili v Apulii). S. mezitím překročil Apeniny a otevřel si cestu přes Alpy, kterou jeho muži ale vzdali (kvůli vidině drancování ve stř. Itálii). S. se musel v dnešní Modeně otočit nazpět. Došel až na jih Itálie, kde se v BRUTTIU střetl s osmi legiemi římské armády pod vede- ním Marca Sicinia CRASSA.

S. plánoval přemístění na Sicílii, ale piráti jej opustili. Na přelomu let 72 – 71 př.n.l. se sice dostal z Crassova obklíčení, ale jeho armáda byla oslabena odchodem vzbouřenců ger- mánského a keltského původu. V následné bitvě na řece SILARU s legiemi prohrál. Nakonec se s několika věrnými pokusil zabít Crassa, ale byl raněn do nohy a úmysl se nezdařil.

5. Výsledky a důsledky Spartakus byl nakonec zabit v boji a s ním asi 60000 povstalců. Stalo se tak po 9. vítězstvích uprchlíků. Přes 6000 otroků bylo ukřižováno podél silnice Via Appia z Kapui do Říma (asi 200 km). Těla nebyla z křížů nikdy sundána. Tím skončilo největší povstání otroků v dějinách , které proběhlo v letech 73 – 71 př.n.l. Přestože jej římské impérium přežilo, stále jasněji se ukazovala nutnost změny politic- kého systému. Ta přišla v podobě tzv. TRIUMVIRÁTU. VIA APPIA

6. Zápis 73 – 71 př.n.l. Problémy v Římě: - růst počtu bezzemků - nutnost žoldnéřské armády - růst počtu otroků (státní, soukromí) Gladiátoři – speciálně vycvičení ve školách (Kapua) - bojovali v arénách (i se šelmami) - zbraně: meč, kopí, trojzubec, štít, síť Průběh povstání: útěk z Kapui – Vesuv – překročení Apenin – návrat na jih Itálie – snaha dostat se na Sicílii – obklíčení římskými legiemi (Crassus) – porážka Výsledek: přes 6000 otroků ukřižováno na cestě z Kapui do Říma (Via Appia)