Tepelné vlastnosti dřeva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
Advertisements

Konvekce Konvekce 1.
Projekt teplo Na fyziku.
Chemická termodynamika I
Základy elektrotechniky
Vysoké učení technické v BrněFakulta stavebníANALÝZA VLHKOSTNÍCH PROCESŮ OBALOVÝCH KONSTRUKCÍ ANALÝZA VLHKOSTNÍCH PROCESŮ OBALOVÝCH KONSTRUKCÍ Ing. Ondřej.
Systémy pro výrobu solárního tepla
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Analýza teplot ukázka použití programů Solid Works a Ansys
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Vytápění a tepelná pohoda člověka
Teplota Termodynamická (absolutní) teplota, T
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu Matematické modelování NESATCIONÁRNÍ VEDENÍ TEPLA – POROVNÁNÍ VÝPOČTU S.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08
Základy mechaniky tekutin a turbulence
Difuze Neuspořádaný tepelný pohyb atomů a iontů Podstata difuze
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Automatizace Klima v domě (EL34) Ing. Jindřich Vyoral SLABOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA.
Plošné konstrukce, nosné stěny
Vnitřní klima v budovách, výpočet tepelných bilancí, vytápění místností, návrh otopných těles PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Kapaliny.
DTB Technologie obrábění Téma 4
FEM model pohybu vlhkostního pole ve dřevě - rychlost navlhání dřeva
FMVD I - cvičení č.7 Propustnost dřeva pro kapaliny
Vliv makroskopické stavby dřeva na hustotu dřeva.
Ing. Lukáš OTTE kancelář: A909 telefon: 3840
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Stacionární a nestacionární difuse.
Teplo Ing. Radek Pavela.
Simulace teplotních cyklů metodou konečných prvků Jakub Jeřábek Petr Jůn.
FMVD I - cvičení č.4 Navlhavost a nasáklivost dřeva.
Tepelné jevy.
Vnitřní energie II. část
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
M. Havelková, H. Chmelíčková, H. Šebestová
2.2. Pravděpodobnost srážky
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Strojní mechanika TERMOMECHANIKA Autor: Ing. Jaroslav Kolář
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Mechanika kapalin a plynů
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
4.2. Aplikace elementární difúzní teorie
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
ANALÝZA TEPLOTNÍHO POLE OKENNÍHO RÁMU MKP Martin Laco, Vladimír Špicar ®
Příprava dřeva sušení dřeva, hydrotermická úprava, impregnace.
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
Vnitřní energie, teplo, teplota. Celková energie soustavy Kinetická energie – makroskopický pohyb Potenciální energie – vzájemné působení těles (makroskopicky)
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
STAVEBNÍ FYZIKA 2 CVIČENÍ 1 – ŠÍŘENÍ TEPLA 1. ÚVOD 2. ÚLOHA 1 – ZADÁNÍ 3. DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE Ing. Kamil Staněk, A427 Katedra konstrukcí pozemních staveb.
Stanovení součinitele tepelné vodivosti 2015 BJ13 - Speciální izolace Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav technologie stavebních hmot.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
Teplo Seminární práce z fyziky Vypracoval: Tomáš Pařízek a Jan Šplíchal Základní škola a Mateřská škola, Nový Hradec Králové, Pešinova 146 Leden 2013.
Teplotní procesy při odlévání do samonosných skořepinových forem a jejich numerická simulace Roučka,J., Kováč,M., Jaroš,M., Šikula,O. – VUT Brno Hrbáček,K.,
Stanovení součinitele tepelné vodivosti
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Přípravný kurz Jan Zeman
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Vytápění Teplo.
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Zmrazování Ground Freezing
Šíření tepla Obecné principy.
Návrh metodiky výpočtu příspěvku resuspenze ke koncentracím PM10
ADIABATICKÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
Transkript prezentace:

Tepelné vlastnosti dřeva FMVD I - cvičení č.9 Tepelné vlastnosti dřeva – přestup tepla

Tepelné vlastnosti dřeva Tepelné vlastnosti dřeva nás zajímají nejčastěji při řešení praktických problémů spojených se sušením dřeva a využitím tepelně-izolačních vlastností dřeva. Zajímá nás například, kolik je třeba dodat tepla systému dřevo—voda, aby se ohřál na požadovanou teplotu, a dále jaká je teplota v daném bodě tělesa a daném čase. Znalost procesů spojených s přenosem (sdílením) tepla ve dřevě nám umožňuje předvídat rychlost teplotního spádu a rozložení teplot v tělese při existenci gradientu teplot v tělese. Přenos tepla ve dřevě se může teoreticky uskutečňovat ve třech základních formách: vedením (kondukcí), prouděním (konvekcí) sáláním (radiací).

Analogicky k pohybu vody vázané ve dřevě je i tepelný tok možno popsat jako stacionární nebo nestacionární děj. Je-li po celou dobu vedení tepla v tělese konstantní teplotní spád, popisujeme přenos tepla stacionárním dějem, není-li teplotní spád konstantní, mluvíme o nestacionárním přenosu tepla.

Vedení tepla - KONDUKCE Probíhá-li přenos tepla v hmotném prostředí, jehož objemové elementy zůstávají v klidu, je přenos tepla charakterizován vedením. Tepelný tok v látce je obecně popsán Fourierovým zákonem vedení tepla Koeficient tepelné vodivosti l vyjadřuje množství tepla, které proteče jednotkovou plochou za jednotku času při jednotkovém gradientu teploty. Koeficient tepelné vodivost tedy popisuje změnu teploty v prostoru a předpokládá konstantní průběh v čase, což odpovídá stacionárním podmínkám děje.

Koeficient tepelné vodivosti Hodnoty l pro ukazují, že dřevo – zvláště ve směru napříč vláken – je relativně dobrým tepelným izolátorem. Na dobrých tepelně-izolačních vlastnostech dřeva se podílí jeho značná pórovitost, a výsledkem je např. značná odolnost konstrukčních dřevěných prvků vůči ohni. Dlouhá doba potřebná ke změně teploty v objemu dřeva společně s měrným teplem činí ze dřeva ideální materiál pro tlusté obvodové zdi.

Koeficient tepelné vodivosti Obr.: Vliv hustoty a vlhkosti dřeva v suchém stavu na koeficient tepelné vodivosti dřeva napříč vláken. Tepelná vodivost dřeva závisí na hustotě a vlhkosti dřeva: l = rk (0,217 + a w) + 0,024 Pw l|| = 2,5 l a=0,0040 pro w<40% a a=0,0055 pro w>40%

Koeficient tepelné vodivosti Tepelná vodivost dřeva závisí také na teplotě: l = li (1+0.004 (temp-30)) li = l nebo l|| temp = aktuální teplota ve °C = f (hustoty dřeva, vlhkosti, teploty, anatomického směru)

Stacionární difuse tepla Stacionární difusi tepla popisuje I. Fourierův zákon: 1 – D: nebo obvykle s využitím stacionarity děje: 1 – D: 3 – D:

Nestacionární difuse tepla Nestacionární difusi tepla popisuje II. Fourierův zákon: 1 – D: 3 – D: V obvyklém zápise rovnice je zlomek l/cr substituován konstantou a, kterou nazýváme koeficientem teplotní vodivosti a (m2.s-1): 1 – D:

Řešení difuse tepla Řešení stacionární / nestacionární difúze tepla vychází obdobně jako u difuse vody z OKRAJOVÉ PODMÍNKY III. ŘÁDU: kde koeficient a je koeficient přestupu tepla (W.m-2.K-1) a popisuje konvekci tepla (proudění). Proudění je přenos tepla hmotným prostředím, jehož objemové elementy vykonávají translační pohyb. Prouděním se tedy popisuje tepelný tok v tekutinách nebo na rozhraní tekutiny a pevné látky.

Koeficient přestupu tepla a Proudění popisuje Newtonův zákon ochlazování: V závislosti na působení vnějších sil se proudění dělí na proudění volné (přirozené) - pohyb tekutiny je vyvolán samovolnou změnou teploty (např. v důsledku změny hustoty tekutiny) proudění nucené - pohyb tekutiny je vyvolán působením vnějších sil (např. ventilátor, kompresor)

Koeficient přestupu tepla a Při volném proudění plynů (např. vzduchu) lze pro výpočet koeficientu přestupu tepla a (W.m-2.K-1) použít empirickou rovnici a při nuceném proudění

Řešení difuse tepla (závěr) Přenos tepla látkou – dřevem – je obvykle počítán jako stacionární děj podle I. Fourierova zákona. Tento postup je adekvátní pro dobře izolované a lehké konstrukce. Pro masivní tlusté zdi se značnou tepelnou kapacitou CT = c r L (J.m-2.K-1), jako je tomu u konstrukcí z masivních dřevěných trámů, jsou ztráty tepla v materiálu nezanedbatelné a proto musíme použít výpočtu II. Fourierova zákona pro nestacionární vedení tepla s odpovídajícími okrajovými podmínkami.

Řešení difuse tepla (závěr) Jiný postup výpočtu přestupu tepla přes dřevěnou stěnu nabízí srovnávání rychlosti výměny tepla na povrchu tělesa – Newtonův zákon ochlazování popisující proudění tepla – s vedením tepla přes materiál podle I. Fourierova zákona. Celkový přestup tepla q se skládá ze tří paralelních dějů, které lze popsat jako vedení tepla q2 a proudění tepla q1 a q3 :

Součinitel prostupu tepla (tepelný odpor) Vyjádřením povrchových teplot T1S a T2S z předešlých vztahů a dosazením dostaneme vztah pro výpočet přestupu tepla přes jednovrstevný materiál (např. masívní dřevo) se zohledněním vedení i proudění tepla: Výraz ve jmenovateli nazýváme tepelným odporem nebo součinitelem prostupu tepla rovinnou stěnou RT (m2.K.W-1):

Rozložení teploty v průřezu dřevěné desky (Quercus sp Rozložení teploty v průřezu dřevěné desky (Quercus sp.) o tloušťce 45mm během ohřevu z teploty 20°C na 80°C při konstantní vlhkosti 12%.