Opava 13. května 2014 Ondřej Mlejnek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STŘEDNÍ EVROPA V PRAVĚKU
Advertisements

Rosice – Seslávky Historický vývoj od nejstarších dob Jan Musil
Smíšené a listnaté lesy
Ondřej Mlejnek Opava 29. dubna 2014
Archeologické kultury na našem území
Vytvořily: Verča Rozehnalová a Kika Kořínková Neandrtálec
II. Pravěk 8. Doba bronzová.
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ.
Ondřej Mlejnek Opava, 4. března 2014
Pravěké umění Mezolit a neolit.
PRAVĚK.
Dějepis 6. ročník Mgr. Lenka Venclová 2009.
STŘEDNÍ EVROPA V PRAVĚKU
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Komenského 78, Zlín – Malenovice, Školní rok: 2011/2012.
Doba železná Petr Machala.
Pravěké umění.
Vývoj středoevropských krajin v kvartéru
TAJGA Pás jehličnatých lesů.
Lesy mírného pásu Jan Dušek.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Život člověka v době kamenné
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
Eneolit - úvod Název školy
Nejstarší lidé dnešního typu
II. Pravěk 6. Neolit a eneolit.
Doba bronzová (2500 – 750 př.n.l) Vypracovala: Katka Bobčíková.
Další typy eneolitických artefaktů
VY_32_INOVACE_1D.6.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Paleolit a mezolit.
II. Pravěk 5. Mezolit.
Tajga Jehličnatý les.
Dějepis Doba kamenná 1.
Neolit - úvod Název školy
Jednoduchá krása neolitických nástrojů
Povrch-Příroda-Rostliny
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
Z PRŮZKUMŮ A VÝZKUMŮ ÚSTAVU ARCHEOLOGIE Slezská univerzita v Opavě Filozoficko – přírodovědecká fakulta.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV:Pravěk TÉMATICKÝ CELEK:Nejstarší civilizace,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_07 TÉMA:
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Starší doba kamenná Dějepis 6.roč. Mgr. Renata Šimková.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
Městské muzeum.
Pravěk.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ – let př.n.l..
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Archeologické kultury na našem území
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PRAVĚK).
PRAVĚK Starší paeolit Střední paeolit
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_06
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
VY_52_INOVACE_09_02_rostlinstvo a živočišstvo v Evropě
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
O nejstarších dějinách Čech
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
Jméno autora: Bc. Petra Musilová
Člověk a krajina – vliv člověka
Transkript prezentace:

Opava 13. května 2014 Ondřej Mlejnek Mezolit v Evropě Opava 13. května 2014 Ondřej Mlejnek

Mezolit Někdy nazývaný také konečný paleolit. Období existence lovecko-sběračských kultur v Evropě počátkem holocénu. Ve střední Evropě asi 11640 BP cal – 7500 BP cal (preboreál, boreál a počátek atlantiku). Kolonizace severní Evropy. Preboreál: Období přechodu od pleistocénu k holocénu (11640-10600 BP). Postupné oteplování, ale stále celkem chladné a suché klima. Zalesnění krajiny březovými a borovicovými lesy. Boreál: Teplé a suché období na počátku holocénu (10600-9100 BP). Smíšené lesy. Zpočátku rozšíření borovice, lísky a buku, později dubu, jilmu, lípy a olše. Atlantik: Postupné zvlhčování klimatu. Bylo dokonce tepleji než dnes. Rozšíření listnatých a dále k severu smíšených lesů. Datování asi 9100-5750 BP – závěr mezolitu a neolit. Listnaté lesy postoupily k severu (dub, buk, líska, olše, lípa, jilm), více otevřené krajiny. Klimatické optimum – nástup zemědělství. Fauna: lesní společenství – jelen, srnec, prase, tur, liška, medvěd, kuna, veverka, práci, ryby, v otevřenější krajině i vlk, zubr a kůň (tarpan).

Mezolit ŠI: Mikrolitizace industrie – geometrické mikrolity: trojúhelníky (starší fáze), trapézy (mladší fáze), kruhové úseče, rhomby. Dále drobná škrabadla a rydla, odštěpovače… V Pobaltí přežívání hrotů s řapem a ve východní Evropě hrotů s otupeným bokem. KPI: Vzhledem k agresivní holocenní půdě se špatně dochovává. Hroty, harpuny, rybářské háčky, hladidla, šídla… V západní Evropě technokomplexy tardenoisienu (beuronienu) a sauveterrienu, ve východní Evropě přežívání industrií s otupenými nástroji a v Pobaltí s hroty s řapem. V oblasti Železných vrat na Dunaji žili v pozdním mezolitu rybáři z Lepenského Viru. Střední Evropa méně osídlena (podél řek, osídlení pod převisy). Roste význam rybolovu a sběru měkkýšů – odpadní hromady (køkkenmødding). V severní Evropě kultura maglemosien, východněji komplex Duvensee-Komornica a později delší přežívání mezolitu (kultura Ertebølle s keramikou).

Štípaná industrie

Složené nástroje

Literatura Bailey, G., Spikins, P. (eds.) 2008: Mesolithic Europe. Cambridge University Press: New York. Vencl, S. 2007: Mezolit. In: Fridrich, J., Vencl, S.: Archeologie pravěkých Čech 2. Paleolit a mezolit. Archeologický ústav AV ČR Praha: Praha, 124-150. Svoboda, J. 1999: Poslední lovci. In: Svoboda, J.: Čas lovců. Archeologický ústav AV ČR Brno: Brno, 241-254.

Přestávka

Severní Evropa Kultury s hroty s řapem (Kunda, Narva, swiderien) nahrazují v pozdním mezolitu kultury s mikrolitickou štípanou industrií. Kolonizace severní Evropy – jižní část již v pozdním paleolitu, severní část v mezolitu. První větší pohřebiště (Olenij ostrov). Lov sobů, losů, ptáků, ryb, sběr mušlí – køkkenmøddingy na pobřeží. Místy i dochování organických materiálů – nejstarší lyže a sáně. Užité umění na kostěné industrii (vyřezávaná hlava losa z Pobaltí, zoomorfní aplikace na kostěných předmětech), nejstarší petroglyfy. V pozdním mezolitu i keramika zdobená důlky a otisky hřebenu.

Mezolitické umění v Pobaltí

Mezolitické kultury severní Evropy Maglemosien: Dánsko, jižní Švédsko (Skåne), 9-6 ky BP. Eponymní lokalita Maglemose se nachází na dánském ostrově Zealand (zkoumal George Sarauw). Mikrolitické trojúhelníky, otupené čepelky. Kultura Kongemose: Navazující kultura, 6000-5200, eponymní lokalita Kongemose na západním Zealandu. Mikrolitická industrie, KPI. Lov jelenů, srnců a prasat doplněný rybolovem a sběrem mušlí. Kultura Ertebølle-Ellerbek (EBK): Navazující kultura, 5300-3950, eponymní lokalita Ertebølle se nachází v Dánsku, Ellerbek je na předměstí Kielu. Časté hromady mušlí – køkkenmøddingy. Současná s KLnK ve střední Evropě. První keramika – nádoby s hrotitým dnem. Importy obilí z jihu v pozdní fázi. Nahrazena kulturou s nálevkovitými poháry – nástup neolitu.

Vývoj ŠI

Mezolitické jezero Ancylus

Ertebølle

Mezolitický lyžař – Bøla, Snåsa, Nord-Trøndelag, Norsko

Petroglyfy

Južny olenij ostrov Jižní jelení ostrov, Karelie, Oněžské jezero – mezolitické pohřebiště zkoumané 1936-1938 (V. Ravdonikas). Datování kolem 5300 BC. Bohatě vybavené hroby – lovecké a rybářské potřeby, šperk, ŠI, umělecké předměty – skulptury hadů, losů, lidí… Rozvinuté duchovní představy – ptačí kosti v hrobech (labutě). V poslední době projekt zaměřený na studium DNA zde pohřbených lidí (M. Zvelebil).

Mezolit Britských ostrovů Souvislé lesy , rybolov, používání luku - mikrolitické industrie, KPI – hroty, harpuny… Star Carr – sídliště u jezera v severním Yorkshire. Pokrývky hlavy z jeleních lebek, harpuny z jeleních parohů. Rašelinný pokryv umožnil dochování organických materiálů. Využívání dřevěných prken z topolového a osikového dřeva. Aktivní management krajiny. Severn Estuary – Goldcliff - sídliště ve Walesu s dochovanými stopami lidí. Využívání mořských zdrojů. Mt Sandel – sídliště v severním Irsku. Dochované sídlištní objekty.

Star Carr

Goldcliff footprints

Mt Sandel

Star Carr - Video https://www.youtube.com/watch?v=EfFMRsv7gP8 https://www.youtube.com/watch?v=GENITQfvuJs Goldcliff footprints: https://www.youtube.com/watch?v=cMPNX2F4Ous

Mezolit ve Francii Bohaté mezolitické osídlení, častá sídliště pod převisy. Známé jsou také mezolitické pohřby. Mikrolitické industrie – komplexy sauveterrienu, tardenoisienu (beuronienu), a regionální facie castelnovienu a montadienu. Pohřebiště Téviec s 20 hroby: Zkoumáno 1928-1934 na ostrově Téviec v Bretani. Dvojhrob dvou násilně usmrcených žen ve skrčené poloze s výbavou náhrdelníků z mušlí a s jelením parožím.

Auneau, Parc du Château

Sauveterrien Mikrolitická industrie. Termín vytvořil L. Coulonges pro pojmenování industrie mezi azilienem a tardenoisienem v Abri du Martinet u obce Sauveterre-la- Lémance. Datování 8500-6500 BP (starší mezolit). Více regionálních variet. Lokality: Roc Allan, Roc du Barbeau, Cro du Cluzeau, Fieux… Zasahuje až do střední Evropy a východní Anglie. Hroty typu Sauveterre, trojúhelníky, trapézy, kruhové úseče atd. KPI někdy zdobená geometrickými vzory. Lov prasat, jelenů, bobrů, někde i sběr hlemýžďů.

Tardenoisien Zvaný také beuronien (podle německé lokality). Mikrolitická štípaná industrie s množstvím trapézů. Pojmenovaná podle regionu Tardenois, kde roku 1885 E. Taté odkryl mezolitické sídliště u obce Coincy. Známý je zejména z pařížské pánve, ale podobné industrie se vyskytují i ve Španělsku, Itálii, jižní Anglii a střední Evropě. Datování 9000-7500 BP (mladý mezolit). Jako tardenoisien bývá někdy klasifikován také mladší sauveterrien s trapézemi z jihozápadní Francie.

Mezolit v Beneluxu Bohaté osídlení zejména v údolích nizozemských řek (např. údolí Vlootbeek – pozdě glaciální průběh řeky Roer). Mikrolitická industrie, KPI, místy i dochování dřeva, používání okrového barviva. Drobné doklady umění – např. rytiny na oblázcích z lokalit Geldrop a Wanssum nebo dřevěná figurka z Willemstadu.

Mezolit v Německu Velký počet lokalit. Kultura Maglemose v severním Německu. Později kultury Kongemose a Ellerbek. Ve středním a jižním Německu místní varieta tardenoisienu zvaná beuronien (9600-7000 BC) – zejména údolí horního Dunaje. Mikrolitické industrie. Ve starším mezolitu převažují trojúhelníky, v mladším mezolitu trapézy. KPI. Pohřby: Šamanka z Bad Dürrenberg (Sachsen-Anhalt) – pohřbená s kojencem v březovém háji ve skrčené poloze na boku, pokrytá okrem, 9000 BP. Bohatá výbava – KPI, ŠI, provrtané zuby, srnčí parohy… Hnízda lebek v jeskyních Kleine a Große Ofnet v Bavorsku. Snad doklad genocidy posledních lovců a sběračů spáchané prvními zemědělci?

Mezolit na Balkáně Nejbohatší nálezy pocházejí z oblasti Železných vrat na Dunaji na hranicích Rumunska a Srbska. V této oblasti se rozvinula mezolitická kultura Lepenski Vir – lokality Lepenski Vir, Vlasac, Schela Cladovei, Cuina Turcului, Hajdučka Vodenica atd.) Kultura místních rybářů, kteří zde zřejmě přežívali až do časného neolitu, kdy přejali zemědělství (kultura Starčevo-Körös- Križ. Nejznámější lokalitou je Lepenski Vir v Srbsku, kde vzniklo i muzeum představující tuto unikátní lokalitu mezolitických rybářů na Dunaji.

Lepenski Vir Osada mezolitických rybářů v oblasti Železných vrat na Dunaji (Srbsko). Pravidelné pozdně mezolitické a časně neolitické trapezoidní chaty s ohništi z kamenů a s kamennými oltáři se sochami rybích bohů. Trapezoidní tvar chat mohl být odvozen od tvaru hory Treskavac na protilehlém břehu Dunaje. Dvě větší obydlí mohly sloužit ke scházení komunity. ŠI – mikrolity a čepelky z balkánského medového pazourku. KPI dokládající rybolov (háčky) i lov (hroty). Pohřby v žabí poloze pod podlahou chat v neolitu nahrazují pohřby ve skrčené poloze. S nástupem neolitu zřejmě roste role žen ve společnosti.

Lepenski Vir

Lepenski Vir - video https://www.youtube.com/watch?v=I03Oxiyd6_w https://www.youtube.com/watch?v=jLY2Cd1x_Gk

Mezolit jižní Evropy Bohaté mezolitické osídlení hlavně při pobřeží v Kantábrii, Portugalsku, Katalánsku, v Itálii a Řecku. Časté osídlení jeskyní. Španělsko: Nerja, El Collado, Cocina… Itálie: Riparo Blanc, Grotta Erica, Grotta della Madonna… Řecko: Jeskyně Theopetra (Chalkidiki), jeskyně Franchti (Argolis), ostrov Melos (obsidián)… ŠI: geometrické mikrolity a hroty s obloukovitě otupeným bokem, krátká škrabadla. U skalních maleb problémy s datování. Lovecké scény levantského umění v jižním Španělsku jsou nově datovány spíše do neolitu. Mezolitické by snad mohly být ryté výjevy skupin lidí a zvířat z italských lokalit na ostrově Levanzo a na Sicílii (Grotta dell´Addaura).

Grotta dell´Addaura

Mezolit východní Evropy Ve východní Evropě rozlišujeme několik biotopů: tundra a lesotundra, lesní oblasti (boreální les), lesostep a suchou step. Jedná se o oblasti méně příhodné pro zemědělství, proto zde mezolitické obyvatelstvo přežívá déle. ŠI: geometrické mikrolity, otupené čepelky a hroty, na sz. přežívání hrotů s řapem, škrabadla… KPI: harpuny, hroty, šídla… Např. lokalita Nižné Veretě. Pohřebiště s kostrovými hroby: Dereivka, Ospovka, Vasylevka… Nevýrazné umění – např. geometrické vzory na harpunách.

Přechod od mezolitu k neolitu Mladomezolitické nálezy ve střední Evropě nijak nepředznamenávají nástup neolitu. Hmotná kultura KLnK se od mezolitické značně liší. Přesto jsou některými badateli spatřovány podobnosti mezi mezolitem a neolitem např. ve ŠI (Mateiciucová) nebo v genofondu (Zvelebil). Autochtonní teorie: Předpokládá vývoj neolitu pouze z místních mezolitických kořenů. Dnes zavržena jako nepravděpodobná. Alochtonní teorie: Počítá s příchodem neolitu s novou populací z jihovýchodu, která vyhladila, případně asimilovala původní mezolitickou populaci. Difuzní teorie: Počítá s příchodem omezeného počtu zemědělců z jihovýchodu, kteří předali znalosti a technologie související s neolitickou populací místnímu mezolitickému obyvatelstvu. Zdá se nejpravděpodobnější. Panují rozpory, jestli většinu v neolitických osadách tvořili nově příchozí zemědělci (Vencl) nebo spíše potomci místních mezolitců (Zvelebil, Maticiucová).

Děkuji za pozornost