Gymnázium, Broumov, Hradební 218

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lucemburkové na našem trůnu
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Karel IV. Jana Marková 2.C.
Jan Lucemburský.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Karel IV..
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_ 32_INOVACE_D.07.
Český stát za vlády lucemburků
Michaela Sedláčková Anna Hrčková
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Karel IV. Lucemburkové. Karel IV. Lucemburkové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 5. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Karel IV. * , Praha  , Praha Matka: Eliška Přemyslovna
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Vlastivěda Ročník :
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Karel IV. narozen: zemřel.:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 11. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: První Přemyslovci 2. Autor: Mgr. Marek Lengál.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 8. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Braniboři v Čechách a Václav.
zpracovaný v rámci projektu
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Identifikátor materiálu: EU
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: René Descartes Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 6. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 1. část)
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 10. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 7. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Václav I. Autor: Mgr. Marek.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.  POŘADOVÉ ČÍSLO: Š III/2/5 D  AUTOR: Mgr. Jan MICHŇÁK.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Michaela Tarabová a Kateřina Čížková. Karel IV. byl jedenáctým českým králem.
Ž IVOT K ARLA IV. Vojtěch Kubela Životopis Manželky Karlův most Královský erb.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
vypracovala Markéta Jurečková
VY_32_INOVACE_Lul_I_12 KAREL IV. Život
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VY_ 32_ INOVACE _01_10_Karel IV.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Karel IV. OTEC VLASTI
Karel IV *14.května listopadu Karel IV *14.května listopadu 1378.
Transkript prezentace:

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU030119 Název: Lucemburkové 5. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6. V Doporučený čas: 15 – 20 minut Stručná anotace Materiál slouží k výkladu dějin českého státu na počátku vlády Karla IV. a je zaměřen na jeho mládí. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0219.

Karel IV. (Otec vlasti) (*14. 5. 1316 – +29. 11. 1378) Karel IV. byl patrně prvním českým králem, který dovedl číst a psát. Byl prvním hluboce vzdělaným panovníkem na našem trůně. K tomu velmi nadaným, všestranným a schopným. V jeho osobě se stal poprvé římským císařem panovník malé země, navíc slovanské. Praha se za jeho vlády proměnila ve výstavné evropské velkoměsto, a to tempem nikdy už později nedosaženým. Koncipoval svou politiku nikoli v měřítku Čech, ale Evropy. A ne na úrovni okamžitých nápadů jako jeho otec Jan, ale v promyšlené dlouhodobé strategii.

1

Mládí Jako malý čelil Václav rozporům svých rodičů → nejprve se s matkou ukryl na hrad Loket → Eliška byla vykázána do Mělníka a odloučena od syna → ten byl uvězněn na Lokti ( z obavy, aby ho česká šlechta nedosadila za krále) a poté na Křivoklátě.

Hrad Loket 2

Křivoklát 3

V roce 1323 ho otec předal na vychování francouzskému dvoru V roce 1323 ho otec předal na vychování francouzskému dvoru. Ve Francii na pařížské univerzitě studoval Karel svobodná umění a učil se vladaření. Uměl číst a psát, to nebylo v té době u panovníků běžné. Ovládal latinu, francouzštinu, italštinu a němčinu. Po francouzském králi Karlu IV. Sličném, který byl jeho kmotrem, přijal jméno Karel (1323 biřmování). Učitelem a později přítelem mu byl Roger Pierre de Rosiéres (později Kliment VI.)

Karel IV. Sličný a Marie Lucemburská, Karlův strýc a teta 4

1323, jako 7letý se Karel oženil se stejně mladou Blankou (Markétou) z Valois. Jejich sňatek byl předem domluven. Ve Francii a v Lucembursku strávil Karel sedm let. Poté spravoval severoitalské državy svého otce, kde získal první vladařské zkušenosti

Karel a Blanka z Valois 5

Použité materiály a seznam citací http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Charles_IV-John_Ocko_votive_picture-fragment.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hrad_Loket.jpg?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:K%C5%99ivokl%C3%A1t,_hrad_z_vyhl%C3%ADdky.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mariage_de_Charles_IV_le_Bel_et_de_Marie_de_Luxembourg.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karl_IV_Blanca_Valois.jpg?uselang=cs Harna, Josef, Fišer, Rudolf. Dějiny českých zemí I. 1. vydání. Praha: Fortuna, 1995. 296 s. ISBN 80-7168-286-1