Baroko v Čechách Sochařství 2. část

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
III/2 XV A
Advertisements

BAROKO V ČECHÁCH.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
B A R O K O. Baroko Baroko Třicetiletá válka  V 1. polovině 17. století proběhla Evropou třicetiletá válka ( 1618 – 1648).  Začala válkou českou –
Baroko.
Románský sloh.
Baroko v Čechách Dobové pozadí
Barokní kultura 17. a 18. stol. sochařství hudba a divadlo
Baroko.
Doba Charakteristika Znaky
Baroko v Čechách Architektura raného baroka
Baroko v Čechách Sochařství 1. část
Rozvoj klíčových kompetencí
Dějiny umění Charakteristika uměleckého stylu
Evropské barokní sochařství
Přechod od renesance k baroku
Barokní umění.
Baroko v českých zemích
Baroko sochařství.
Baroko v Čechách Malířství 1. část
Baroko v Čechách Malířství 2. část
Evropské barokní malířství Barokní radikalismus
Kulturní dějiny 29. dubna 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Antický Řím Architektura 2. část.
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Barokní sochařství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Baroko VÝTVARNÉ BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH
Baroko II. Sochařství. Baroko II. Sochařství Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma barokní sochaři.
Antické Řecko Sochařství 1. část.
BAROKO Doba protikladů.
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
Baroko v Čechách Architektura vrcholného baroka 2. část
Test znalostí na neznámých reprodukcích.  Smyslem tohoto testu je nejenom prověřování doposud načerpaných vědomostí, ale zároveň zábavnou formou zkouška.
Opakování a prohlubování znalostí na nových reprodukcích 2. část.
Opakování Test znalostí
Baroko - procvičení 8. ročník.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 1. – 9.
Projekt CZ.1.07/1.1.08/ Rozvoj klíčových kompetencí v odborném vzdělávání na SOŠ Luhačovice Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Baroko Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Baroko – výtvarné umění, hudba – 8. ročník
Matyáš Bernard Braun Název školy
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Baroko české Název školy
Barokní sochařství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczova. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku. Přestože byla kultura v českých zemích ovlivněna situací po bitvě na Bílé hoř, dosáhlo české umění vysoké.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Baroko Galerie plastik M. B. Brauna. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Matyáš Bernard Braun Ukázky z tvorby. sv. Ivo Karlův most, Praha foto 2.
HELENA ŠKOPKOVÁ, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_301_SOCHY CTNOSTÍ.
Dějiny umění Alegorie ctností a neřestí (M.B. Braun v Kuksu) 2. Mgr. et Mgr. Kateřina Plesníková, DiS. VY_32_INOVACE_PLE.DU.2_2_25.
Baroko Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Průhonice
BAROKO sochařství, malířství, literatura
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
ŠABLONA III/2 SOCHY NEŘESTÍ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_18
BAROKO sochařství, malířství, literatura
BAROKO - OPAKOVÁNÍ Anotace: Prezentace je určena žákům osmého ročníku
Transkript prezentace:

Baroko v Čechách Sochařství 2. část

Baroko Baroko v Čechách Sochařství vrcholného období (konec 17. stol. – 20. léta 18. stol.) Stručné shrnutí předchozích témat: stabilizace politicko-náboženských poměrů a hospodářství v Čechách, upevnění moci Habsburků a vlivu katolické církve architektura a umění odrazem sebevědomí aristokracie a katolické církve a obrazem neměnnosti nastoleného stavu (panovnického absolutismu) po třicetileté válce konjunktura sochařství a dalších uměleckých oborů

Baroko Baroko v Čechách Sochařství vrcholného období Matyáš Bernard Braun (1684 – 1738) Charakteristika: největší osobnost českého barokního sochařství představitel radikálního baroka po vzoru Itala Berniniho Znaky radikálního baroka: výbušný pohyb hmoty umocňuje duševní drama postav (světců – viz. Sv. Juda Tadeáš), rozevlátá drapérie, neklidný obrys, hluboce rozbrázděný povrch, patetická gesta, rotující pohyb těla (šroubovice) Obr. 1 Sv. Juda Tadeáš, 1712.

Baroko Baroko v Čechách Sochařství vrcholného období Matyáš Bernard Braun (1684 – 1738) Život: rakouský řezbář a sochař převážně působící v Čechách studijní pobyt v Itálii --- seznámení s dílem Michelangela, Berniniho a benátských sochařů před r. 1710 založení vlastní dílny v Praze spolupráce s významnými architekty, např. M. Kaňkou, rakouským Fischerem z Erlachu stěžejní dílo vytvořeno pro hraběte Šporka v Kuksu Obr. 2 Zvěstování. Ukázka Braunovy řezbářské práce.

Baroko Baroko v Čechách Sochařství vrcholného období Matyáš Bernard Braun Dílo: Vidění sv. Luitgardy (1710) pro Karlův most příklad raného díla inspirovaného Viděním sv. Terezy od Berniniho v Římě Znaky: citově naléhavé dílo, výrazná modelace hmot, vroucná citovost, lyrický vztah světice a Krista Obr. 3 Vidění sv. Luitgardy – M. B. Braun. Obr. 4 Vidění sv. Terezy – G. L. Bernini.

Baroko Baroko v Čechách Sochařství vrcholného období Matyáš Bernard Braun Dílo: Soubor soch pro areál v Kuksu Kuks Ambiciozní projekt budov u Dvora Králové realizovaný hrabětem Šporkem jako dobové „zábavné lázeňské centrum“ aristokracie budované od konce 17. stol. Areál o několika částech: světský areál – zámek s vanovými lázněmi, správní budova, knihovna, divadlo, hostinec, závodiště, kuželník, střelnice, holubník duchovní areál – špitál, kostel a rodová hrobka Obr. 5 Pohled na špitál a kostel v Kuksu.

Baroko Baroko v Čechách Sochařství vrcholného období Matyáš Bernard Braun Soubor soch pro zámecký areál v Kuksu jedinečný soubor 56 alegorických soch Ctností, Neřestí a Náboženství umístěné před špitálem a kostelem Alegorie – obrazné pojmenování složitých abstraktních pojmů (zde vždy pomocí ženských figur) Obr. 6 Sochy Neřestí.

Baroko Baroko v Čechách Sochařství vrcholného období Matyáš Bernard Braun Soubor soch pro zámecký areál v Kuksu Sochy Neřestí: Pýcha, Lakomství, Smilstvo, Závist, Obžerství, Hněv, Lenost, Zoufalství, Lehkomyslnost, Pomluva, Lstivost. Obr. 7 Lstivost.

Baroko Baroko v Čechách Sochařství vrcholného období Matyáš Bernard Braun Soubor soch v zámeckém areálu v Kuksu Sochy Ctností: Víra, Naděje, Láska, Trpělivost, Moudrost, Statečnost, Cudnost, Píle, Štědrost, Upřímnost, Spravedlnost. 0br. 8 Láska a Naděje.

Baroko Baroko v Čechách Sochařství vrcholného období Matyáš Bernard Braun Soubor soch pro zámecký areál v Kuksu Betlém biblické postavy vytesané do rostlého pískovce v lese nedaleko Kuksu v současnosti silně poškozené erozí a vandaly Obr. 9 Příjezd Tří králů, Betlém u Kuksu.

Baroko Baroko v Čechách Sochařství Závěr: Barokní sochařství (a kultura všeobecně) proniká do Čech po třicetileté válce se zpožděním, ale rychle zdomácní i u širokých lidových vrstev --- typy a vzorce se udržují v lidovém umění do 19. století (selské baroko) Barokní architektura a sochařství vtiskly české krajině a urbanismu jasný obraz urbanismus – tvorba lidských sídlišť Obr. 10 Římov v jižních Čechách, křížová cesta.

Baroko Citování odborných informačních zdrojů Obr. 1 DVORSKÝ, Jiří. Dějiny českého výtvarného umění /II/2. Praha 1989: Academia, str. 492 Obr. 2 NOUZA, Karel. Baroko v Čechách. Praha 1981: Odeon, str. 153 Obr. 3 DVORSKÝ, Jiří. Dějiny českého výtvarného umění /II/2. Praha 1989: Academia, str. 490 Obr. 4 PIJOAN, José. Dějiny umění / 7. Praha 1981: Odeon, n.p., str. 40 Obr. 5 NOUZA, Karel. Baroko v Čechách. Praha 1981: Odeon, str. 143 Obr. 6 dtto str. 112 Obr. 7 DVORSKÝ, Jiří. Dějiny českého výtvarného umění /II/2. Praha 1989: Academia, str. 496 Obr. 8 HLADÍK, Tomáš. Ctnosti a Neřesti v Kuksu. Časopis Reflex, č. 12, roč. 2001, str. 77 Obr. 9 DVORSKÝ, Jiří. Dějiny českého výtvarného umění /II/2. Praha 1989: Academi, str, 500 Obr. 10 foto autor