Nebezpečné látky Ing. Milan TLAMKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odbornost Hasič III.stupně Ing. Milan TLAMKA
Advertisements

Odjezd z místa zásahu, uvedení jednotky do akceschopnosti po příjezdu z místa zásahu Ing. Milan Tlamka 2007.
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
B E Z P E Č N É S K L A D O V Á N Í H N O J I V S O B S A H E M D U S I Č N A N U A M O N N É H O Hnojiva na bázi dusičnanu amonného jsou bezpečná, zachází-li.
Řízení motorových vozidel
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Ochrana jednotlivce při úniku nebezpečné látky
Přeprava zboží podlehající dohodě ADR
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
Nebezpečné látky Bc. Karolína Růtová
PŘEPRAVA NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ
Být velitelem neznamená být diktátorem. Velitelem se nestává ten, kdo umí nejlépe křičet, ale ten kdo umí nejlépe poradit, pomoci, pochopit Velitel družstva.
Nebezpečné odpady a ADR
Označování chemických látek
ČISTICÍ PROSTŘEDKY (VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY) hořlavé látky
PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCE NV č. 406/2004 Sb.
Přeprava nebezpečného zboží I
Policie České republiky
Základy pozorování a pokusů v biologii
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Bezpečnost práce v chemii
Vlastnosti látek Opakovací otázky
ORGANICKÁ CHEMIE.
Označování nebezpečných látek
Podzemní využití nebezpečných odpadů
Zástupci prvků skupin RZ
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
Bezpečné použití elektrických zařízení
s výskytem nebezpečných látek.
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Informace z chemické služby pplk. Ing. Jiří Matějka MV-generální ředitelství HZS ČR.
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Návrh nařízení EP a Rady (ES) o klasifikaci, označování a balení látek a směsí a o změně směrnice č. 67/548/EHS a nařízení ES č. 1907/2006 Návrh nařízení.
18. Kurz aplikované chemické legislativy KACHLE Skladování NCHLS a bezpečnostní značky pro označení prostor Ing. Radka Vokurková Consulteco s.r.o.
1 Umísťování symbolů a jiných uvítacích zařízení územní samosprávy při pozemních komunikacích Porada Ministerstva vnitra Praha.
TRINS pplk. Ing. Vladimír Vonásek MV - generální ředitelství HZS ČR.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Přeprava nebezpečných věcí – rozdělení nebezpečných věcí Předmět: Technologie silniční.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Porovnání jednotlivých složek skutečného průměrného měsíčního platu za leden-únor 2011 a 2010 HZS krajů platový tarif příplatek za.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-1.1 BEZPEČNOST Obor:Elektrikář.
„Přeprava nebezpečných věcí“ ADR, zákon č. 111/1994 Sb. Ústí nad Labem 11/2009 Ing. Jaromír Vachta.
POVODEŇ Povodeň je přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda zaplavuje území mimo koryto vodního toku.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Dohoda TRINS 2016 Praha, Transportní informační a nehodový systém.
Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět: Chemie 8 Tématická oblast: Chemické látky a jejich změny Obsah zaměření:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
STS/S 09 Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina Hasičský záchranný.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Areny.
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Zástupci prvků skupin RZ
VNĚJŠÍ VLIVY NA ELEKTRICKÉ ZAŘÍZENÍ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
„Přeprava nebezpečných věcí“ ADR, zákon č. 111/1994 Sb.
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Nebezpečné chemické látky a přípravky
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Areny.
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Technológia cestnej nákladnej dopravy- cvičenia Ing
Prázdniny bezpečnější – NÁKLADNÍ DOPRAVA
Transkript prezentace:

Nebezpečné látky Ing. Milan TLAMKA

Charakteristika 1) Nebezpečné látky a přípravky (dále jen „nebezpečné látky“) jsou látky a přípravky, které vykazují jednu nebo více nebezpečných vlastností a pro tyto vlastnosti jsou klasifikovány zvláštním zákonem 2) Za havárii nebezpečné látky je považována mimořádná událost, kdy se nebezpečná látka ocitla mimo kontrolu v tak velkých množstvích, že jsou ohroženi lidé, zvířata a životní prostředí a je nutné provádět záchranné a likvidační práce.

Nebezpečná látka …. Mimo kontrolu se nebezpečná látka může dostat únikem z nádob nebo zařízení. Nebezpečné látky se mohou vyskytovat tam, kde se vyrábí, zpracovávají, skladují nebo při jejich přepravě.

Charakteristickými znaky, které vypovídají na místě zásahu o přítomnosti nebezpečných látek jsou: a) označení přepravního prostředku nebo obalu výstražnými tabulemi, výstražnými identifikačními tabulemi, bezpečnostními tabulemi a manipulačními značkami, b) technologická zařízení (otevřené technologické provozy, skladovací prostory apod.), c) změna barvy nebo odumírání vegetace, úhyn drobných živočichů v blízkém okruhu havárie,

… přeprava NL … „ADR“ Dohoda ADR: předpisy týkající se přepravy nebezpečných látek po pozemních komunikacích

Výstražné tabulky na vozidlech…

Kemler kód – dělíme do tříd 1.Výbušné látky a předměty 2. Plyny 3. Hořlavé kapaliny 4.1. Hořlavé tuhé látky 4.2. Samozápalné látky 4.3. Látky, které při styku s vodou vytvářejí hořlavé plyny 5.1. látky podporující hoření 5.2. Organické peroxidy 6.1. Jedovaté látky 6.2. Infekční látky 7. Radioaktivní látky 8. Žíravé látky 9. Jiné nebezpečné látky a předměty

Kemler kód Opakující se čísla…násobení nebezpečí První značí rozhodující nebezpečí X – nesmí přijít do styku s VODOU !!! 0 – doplňující číslice

Taktické postupy JSDH… Příjezd z návětrné strany Dostatečná vzdálenost od místa MU Maximální ochrana hasičů na průzkumu – zjistit druh NL Vytyčit nebezpečný prostor Informování KOPIS HZS Dbát pokynu VZ Postupovat vždy s rozvahou

Ochrana hasičů při zásahu s NL Dýchací přístroje Ochranné obleky

Děkuji za pozornost … …čas na dotazy…