Silové schopnosti v přípravě dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koordinační schopnosti v atletice
Advertisements

Celoroční suchá příprava hráčů
cvičení plavců tréninkové skupiny Ladislava Vencálka
Základy sportovního tréninku mládeže
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
VY_32_INOVACE_2C16 P OSILOVACÍ PROGRAM PRO DNEŠNÍ ŽENY.
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
Obratnostní schopnosti
SÍLA Michal Lehnert.
Silové schopnosti Pohybová schopnost překonávat, udržovat, nebo brzdit odpor svalovou kontrakcí při dynamickém, nebo statickém režimu svalové činnosti.
“IAAF KIDS’ ATHLETICS” DOPLŇKOVÉ DISCIPLÍNY KINDERIÁDY
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
PŘEDZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI 2011
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Korekce odchylek správného držení těla
Trénink atletických skoků
LETNÍ PŘÍPRAVA KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI 2012
Kondiční příprava: Silová schopnost Rychlostní schopnost
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
ROZVOJ VŠEOBECNÝCH SILOVÝCH SCHOPNOSTÍ (vodní slalom)
Žena a sport.
SÍLA Michal Lehnert.
Každému posilování předchází rozcvičení.
DIDAKTIKA ATLETIKY I.stupeň ZŠ
Atletická průprava pro canicross
Kondiční příprava mládeže
Složky sportovního tréninku
POHYBLIVOST MICHAL LEHNERT.
Kruhový trénink Michal Lehnert.
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
SÍLA Michal Lehnert.
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Testování silových schopností © Tom Vespa.
© Tom Vespa. Měkota Je to soubor předpokladů provádět aktivitu: a) určitou nižší intenzitou co nejdéle b) stanovenou dobu (vzdálenost) co nejvyšší intenzitou.
ročník.
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
SPECIFIKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU DĚTÍ
Tělesná výchova patří do vzdělávací oblasti Člověk a zdraví (stejně jako Výchova ke zdraví) učivo je členěno do samostatných a na sebe navazujících etap.
Rozvoj pohybových schopností ve školní TV Pohybové schopnosti jsou souhrnem integrovaných a relativně samostatných dispozic subjektu, potřebných ke splnění.
Celoroční suchá příprava hráčů Fyziologicky je hokej vysoce intenzivní hra, zjistilo se, že během zápasu dojde zvýšení tepové frekvence na 80% - 90%. Nepřerušované.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_06_Rozvoj pohyblivosti TÉMA.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
ATLETIKA v programu kombinovaného studia TVS Bc. PaedDr. Jitka Vindušková, CSc. Katedra atletiky FTVS UK Praha Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_07_Vědomostní soutěž TÉMA.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů.. SPORTOVNÍ TRÉNINK OB21-VVP-HUM-TV-JAN-M-SUPL-002.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Rychlostní a silové schopnosti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
U6, U7 (2x týdně trénink cca min) PO - pohybová cvičení, technické dovednosti – HČJ PA - hry malých forem (1/1,2/2,1/2,2/1) U8,U9 (3x týdně trénink.
Regenerace ve sportu Seminární práce Lucie Viznerová.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA.
Běh a chůze v základní etapě atletické přípravy
KINEZIOLOGIE SPORTOVNÍ GYMNASTIKA
Organizační formy ve školní TV vyučovací jednotka
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
ročník.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Fyziologie tělesné zátěže
LETNÍ PŘÍPRAVA KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
Vybrané testy pro diagnostiku motorických schopností
TECHNIKA ZNAK – rotace, souhra Lekce č. 17
SÍLA Michal Lehnert.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Záměr dle cvičené oblasti:
Transkript prezentace:

Silové schopnosti v přípravě dětí Václav Kain III., FTVS, prez.

Svalová kontrakce z hlediska průběhu pohybu Statická – nedochází k pohybu těla, snažíme se daný odpor udržet v jedné pozici (př. vis na hrazdě) Dynamická – dochází k pohybu těla (př. kliky, dřepy)

Dynamická síla a metodotvorné činitele Maximální síla Výbušná (rychlá) sílá Vytrvalostní (pomalá) síla Velikost odporu Počet opakování Rychlost pohybu

Metody posilování Metody s maximálním odporem - těžkoatletická - izometrická - excentrická Metody s nemaximálním odporem 1. Metody s nemaximální rychlostí pohybu - metoda opakovaných úsilí - intermediární - izokinetická - vytrvalostní Metody s maximální rychlostí pohybu - rychlostní - kontrastní - plyometrická

Silová příprava u dětí Určit jakou sílu chceme rozvíjet (u dětí platí dvojnásob) 3 základní období lišící se v prostředcích a formách: - do 10 let - 10-12 let (nástup puberty) - 13-15 let (hlavní fáze puberty)

Silové schopnosti mají svá senzitivní období později Dáno především vztahem k produkci pohlavních a růstových hormonů, který výrazně ovlivňují možnosti rozvoje síly. Nejvyšší přírůstky: Chlapci – mezi 13.-15. rokem Dívky – mezi 10.-13. rokem Přibližný konec sil. rozvoje: Chlapci – mezi 18.-20. rokem Dívky – mezi 17.-18. rokem

Období do 10 let Vývoj svalové hmoty a kostry nepřipravené pro cílenější rozvoj. Prostředky: rychlostní a obratnostní cvičení (sami o sobě podporují nárůst síly) Zaměření především na velké svalové partie (trup – záda, břicho, pletenec ramenní a kyčelní) Nejvhodnější prostředky: Tzv. přirozené posilování – překonávání určité překážky s přiměřeným svalovým úsilí

Mezi tyto prostředky řadíme: Šplh – na laně, na tyči, na stromy Lezení – na žebřinách, žebříku, průlezkách, provazových drahách Ručkování – na bradlech, hrazdě Různé visy – hrazda, kruhy Cvičení v přírodě Úpolová cvičení: Přetahování, přetlačování – kohoutí zápasy, psí zápasy Zápasy dvojic v různých polohách – stoj, klek, sed Různé formy úpolových her – ragby,.. Drobné úpolové hry Cvičení s nářadím či náčiním: Plné míče (1 kg) – kutálení, přenášení, odhazování Cvičení se švihadly – různé formy přeskoků Míče a míčky – odhody do dálky Hry v kopci (běh do kopce, z kopce) Soutěže ve vodě, v hlubokém písku Překonávání odporu partnera

Forma: Hravá forma Přiměřená věku a dovednostem dětí Cvičení pestrá Obměňování použitých prostředků Krátkodobý charakter Podstatou sil. schopn. v tomto věku není nárust svalové hmoty, ale upevnění vývoje kostry a svalů. Zásada „méně je někdy více“

Období 10-12 let Pozvolné zdokonalování nervové regulace svalové činnosti = umožnění zahájení soustavnějšího rozvoje silových schopností. Svaly a kosterní systém není ještě dostatečně připraven na větší silové zatížení. Svalové dysbalance a oslabení. Zaměření na souměrnost svalového rozvoje (ne na sv. skupiny pro specializaci) Nutné zatěžovat velké svalové skupiny Klást důraz na základy techniky silových cvičení (dýchání,..) Dbát na fixování páteře, aby nedocházelo k jejímu stlačování (opora o stěnu, leh na zádech) Po ukončení cvičení – protažení zatěžovaných partií, vyrovnávací a kompenzační cvičení. Prostředky: - krátkodobé rychlostně silové cvičení - režimy: krátce a rychle (rozvoj rychlé a výbušné síly) nebo déle (15-20 opak.) a pomalu (rozvoj obecné silové připravenosti) Nejvhodnější prostředky: Viz. období do 10 let (přirozené posil.) + rozšiřovat o další prostředky

Prostředky: Pohybové hry – které obsahují množství různých skoků, hodů, vrhů,.. (rozvoj síly a celkové kondice) Cviky využívající hmotnost vlastního těla - kliky, dřepy, sklapovačky - cvičení na nářadí – kliky na bradlech, shyby - šplh bez přírazu - cviky ve dvojicích

Forma: Pestrá a zábavná forma

Období 13-15 let Systematičtější silový trénink (ale stále přípravný charakter) Nárůst sval. hmoty a zvyšuje se efektivnost práce jednotl. svalů Vyšší produkce pohlavních a růstových hormonů Individuální tempo růstu sil. Schopností= individuální přístup: - akcelerovaný jedinec – cílenější rozvoj síly - biologicky retardovaný jedinec – podoba předchozího období

Silový rozvoj se zde zaměřuje na tři základní oblasti:

1. Nácvik techniky posilování Zaměření na manipulaci s napodobeninou osy činky (násada na koště, plastikové trubky,..) Speciální cvičení (přemisťování činky při nadhozu, trhu či vyražení od prsou) Cvičení pro techniku i rovnováhu (cvičení ve výponu, ve dřepu s osou,..), kloubní pohyblivost (ramenní a kyčelní kloub) a koordinaci pohybu.

2. Všeobecná silová průprava Vychází z metod a prostředků v předchozích obdobích. Obvykle se volí forma „kruhového tréninku“ (silový a vytrvalostní charakter)

Hlavní prostředky ve všeobecné silové průpravě: Cvičení s vlastní hmotností těla Cvičení ve dvojicích Malé činky nebo činkové kotouče (nepřesahují 1-2 kg) – hlavně rotační a švihová cvičení, různé výpady,dřepy, atd. Plné míče a atletické koule – různé výhozy a odhody do dálky Lehké gumové expandery – švihová a rotační cvičení Těžké tyče (délka 1-1,5 m, hmotnost 2-5 kg) – manipulace, rotace, výpady a výskoky

3. Využití speciálních metod rozvoje sil. schopností Metoda rychlostní – malý odpor,max. rychlost, malý P.O. = rozvoj rychlé a výbušné síly Zaměření výhradně na velké svalové skupiny Vhodné prostředky: - skoková a odrazová cvičení (skoky přes překážky; výskoky – na stupýnky, bednu; víceskoky – trojskok, šestiskok; skoky v různých tvarech; výběhy a skoky do schodů - odhodová cvičení (hody do výšky, do dálky, ve dvojicích

Metoda vytrvalostní – nízká hmotnost břemene, delší doba cvičení (20-30 s),P.O. vyšší, ne max., I.O. min. Cvičení s vlastní váhou těla, různé varianty skoků a přeskoků, malé činky, plné míče, švihadla, Zatěžovat protilehlé sval. skupiny 10-15 stanovišť

Metoda opakovaných úsilí – na konci tohoto věkového období. Velikost zatížení u 15ti-letých chlapců kolem 60% maxima (u děvčat méně) a P.O. kolem 10. Tato metoda vyžaduje 2-3 letou silovou průpravu a nepoužívat u biologicky retardovaných dětí.

Jiné metody rozvoje silových schopností Nejsou vhodné Naprosté vyloučení překonávání vysoké až max. odporu (až v 17-18 letech) Cvičení by neměla nadměrně zatěžovat páteř a velké klouby Důkladné rozcvičení a zapracování (jednoduché posil. cv. – kliky, dřepy, shyby,..) Protažení zatěžovaných svalů a po ukončení silového tréninku blok kompenzačních a vyrovnávacích cvičení Posilování děvčat: - odlišná stavba těla, lehká závaží, nezařazovat cviky zatěžující pánevní dno (různé hluboké dřepy, dřepy v roznožení apod.)

Děkuji za pozornost