ŠPANĚLSKÉ KRÁLOVSTVÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nástup Habsburků na český trůn
Advertisements

To je všeobecně známý fakt, ale………….
Španělsko Referát 5.B.
Arabská říše … vznik a vývoj.
Nástup Habsburků Dějepis 2. stupeň
Evropa v 15. století Soumrak středověku.
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
Vznik Španělska.
Vznik španělského království
DĚJINY VÝZNAMNÝCH EVROPSKÝCH STÁTŮ
Vývoj Evropy v období vrcholného a pozdního středověku
Vývoj politické mapy světa
Vývoj politické mapy světa
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
= VÝPRAVY DO SVATÉ ZEMĚ = Palestiny
2/ Portugalsko, Španělsko
Sjednocení Itálie jediný samostatný stát na Apeninském poloostrově bylo: SI patřila: JI patřila: Střední Itálie patřila: Sardinie si našla spojence proti.
Anglie před revolucí po smrti Alžběty I. roku 1603 nastoupil v Anglii skotský král Jakub I. Stuart ( ) vznikla personální unie Anglie a Skotska.
Evropa na počátku novověku
Vyhnání Arabů z Pyrenejského poloostrova
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
XVI. století - Španělské století
Nástup Habsburků na český trůn
Helénistické období.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Franská říše Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Portugalsko Pod tímto pojmem si většina návštěvníků představí prosluněné Algarve, za rekreačními středisky se však skrývá nepoznaná země nepřeberných možností.
! ! ! Dozvíte se v prezentaci ! ! !
Nástup Habsburků na český trůn
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Oblast: Jižní Evropa Španělsko
Franská říše.
ARABOVÉ A jejich výboje.
České země za třicetileté války
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Helénistické období.
EVROPA Španělsko III2-Z7-III-03.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Říše Chetitů.
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování zámořských objevů Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 1-9 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_05 N á zev materi.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
NAPOLEON BONAPARTE  vládne jako první konzul  má velké pravomoci: a)Výkonná moc b)jmenuje ministry c) zákonodárná moc – dohlížel i na schvalování zákonů.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
České země po nástupu Habsburků
Habsburkové Do 17.Století
NOVOVĚK Kapitola II. ZÁMOŘSKÉ OBJEVY.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Habsburská monarchie po třicetileté válce
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
STŘEDOVĚKÉ STÁTY V EVROPĚ
Mgr. Lucie Opltová – 1. ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_117_RECONQUISTA
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

ŠPANĚLSKÉ KRÁLOVSTVÍ

na severu Španělska křesťanské státy ve válkách s Araby vznikly tři státy: Portugalsko, Kastilie a Aragonie sňatkem královny Izabely Kastilské a Ferdinanda Aragonského vzniklo Španělsko podařilo se jim dobýt zpět celý Pyrenejský poloostrov 1492 dobyli Granadu – poslední území ovládané Araby (zde nazývaní Maurové) díky objevení Ameriky plynulo do Španělska bohatství

Území Španělska ovládané Araby

Mapa Španělska – fialově Kastilie, oranžově Aragonie

Ferdinand Aragonský

Izabela Kastilská

Arabský vládce předává Ferdinandovi a Izabele Granadu

po Ferdinandovi nastoupil na trůn jeho vnuk Karel V. jeho otec byl Habsburk (větev španělských Habsburků) omezil moc měst a tím zabrzdil rozvoj Španělska

inkvizice CHCEŠ SI BIBLI VYKLÁDAT JINAK? MAZEJ NA HRANICI! UPÁLIT! = ÚŘAD KATOLICKÉ CÍRKVE, ÚKOLEM BYLO HLEDAT KACÍŘE (INKVIZITOŘI)

VZNIK ŠPANĚLSKÉHO KRÁLOVSTVÍ – 15. století na severu Španělska křesťanské státy ve válkách s Araby vznikly tři státy: Portugalsko, Kastilie a Aragonie sňatkem královny Izabely Kastilské a Ferdinanda Aragonského vzniklo Španělsko podařilo se jim dobýt zpět celý Pyrenejský poloostrov, protože 1492 dobyli Granadu – poslední území ovládané Araby (zde nazývaní Maurové) díky objevení Ameriky plynulo do Španělska bohatství a díky němu měl královský pár peníze na válčení po Ferdinandovi nastoupil na trůn jeho vnuk Karel V. jeho otec byl Habsburk (větev španělských Habsburků) Vznik INKVIZICE = úřad pro odhalování kacířství mezi křes´tany, Bible se nesměla vykládat jinak, inkvizitoři = úřednící, kteří vykonávali inkvizici = obviňovali, vyslýchali, mučili, upalovali)