AUSTRÁLIE nejmenší kontinent (7,7 mil km2)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Austrálie.
Advertisements

Austrálie a Oceánie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Geografická charakteristika
VY_52_INOVACE_03/2/21_ZEMĚPIS
AUSTRÁLIE Hospodářství
ZÁPADNÍ EVROPA.
Austrálie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Austrálie a Nový Zéland
AMERIKA.
Opakování Austrálie.
Austrálie Země protinožců ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová.
USA United States of America
Obsah Asie Mapa Asie Rozdělení Asie Hranice Členitost Povrch Pohoří
Hana Jirsová Zeměpis cestovního ruchu H2.A.
Austrálie.
Austrálie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
AUSTRÁLIE A OCEÁNIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
AUSTRÁLIE.
Společenské a hospodářské prostředí
Světadíly Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Austrálie – „země protinožců.“
Austrálie- vzdálený ostrov svobody
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_133 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Austrálie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Austrálie.
Elektronická učebnice - I
Téma hodiny: Austrálie – opakování formou kvízu
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Registrační číslo projektu
Hlavní města Austrálie
Hlavní města Austrálie VY_32_INOVACE_17 Sada 7
AUSTRÁLIE Obr. 1: Ian Fieggen
AUSTRÁLIE – nejmenší kontinent (7,7 km2)
Queensland.
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZEMĚPIS Téma: Austrálie
Počítačová prezentace
Austrálie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Příroda Austrálie Obr. 1 – Mapa Austrálie
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
VY_32_INOVACE_IVANCOVA.REGGEO.02 AUSTRÁLIE Mgr. Jarmila Ivančová, Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Austrálie původní obyvatel Sydney.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II.
Austrálie- přírodní poměry Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_22_Austrálie- přírodní poměry Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast.
POVRCH AUSTRÁLIE 1 2 Doplň k číslům názvy: 1 – 5: pohoří 6 – 8: pouště 9 – 11: ostrov a poloostrovy 12: útes
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Austrálie (Rudý kontinent)
Austrálie – stát i světadíl
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Název učiva: Amerika severní
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Austrálie Učivo 6. třídy Název školy
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Obecná charakteristika kontinentu
Jméno autora: Mgr. Petra Musilová
Dějiny Austrálie
Transkript prezentace:

AUSTRÁLIE nejmenší kontinent (7,7 mil km2)

Napiš název světadílu, na který se dostaneš, pokud z Austrálie poletíš na: Sever Jih Západ Východ Severovýchod Severozápad (daleko) Asie Antarktida Afrika Jižní Amerika Severní Amerika Evropa

Zjednodušeně nakresli mapu Austrálie OD TOOLS OD TOOLS

Přiřaď nejzazší místa Austrálie Příkrý mys mys York Jihovýchodní mys Byronův mys

Do nakreslené mapy zaznač: Členitost a povrch: Yorský pol. Tasmánie Velká útesová bariéra Velké předělové pohoří Australské Alpy (Mt. Kosciusko) Velká písečná poušť Gibsonova poušť Velká Viktoriina poušť

Do nakreslené mapy vyznač: Vodstvo: Korálové moře Velký australský záliv Carpentarský záliv Murray Darling Eyreovo jezero

Přírodní podmínky Suché kontinentální podnebí S = subekv, Stř = trop, J = subtrop Artéské studny, nepravidelné toky – creek Endemické druhy živočichů (ptakopysk, ježura, vačnatci aj.) rostlin (akácie, eukalypty) přírodní rovnováha ohrožená lidmi (králíci)

Federativní konstituční monarchie AUSTRÁLIE - Canberra Federativní konstituční monarchie

Historie a obyvatelstvo Austrálii znovuobjevil J. Cook (1770) První osadníci – trestanci z Anglie + zlatokopové (19.stol.) Dnes 98% bělochů, 1% původních černých obyvatel (Aborigines) Osídlen JV a JZ, 90% žije ve městech 20 mil oby

Doplň dle nabídky názvy australských teritorií: Nejhustěji osídlené jsou státy Nový Jižní a) _____ a b) V_____, které jsou na JV. Stát jihu se nazývá Jižní c) _____ a teritorium na severu se nazývá d) _____. Největší rozlohu mají státy e) Q_____ a f) _____ Austrálie. Na stejnojmenném ostrově leží stát g) _____. Canberra leží v teritoriu h) _____ _____. Nabídka slov: Austrálie, Wales, Severní teritorium, Queensland, hlavního města, Západní, Tasmánie, Victorie

Vytvoř pravdivou větu o Austrálii: Největší podíl z australského obyvatelstva tvoří Aborigínci/ Asiati/ Evropané. Úředním jazykem je/ jsou angličtina/ francouzština/ domorodé jazyky. Rozmístění australského obyvatelstva je nerovnoměrné/ rovnoměrné, většina obyvatel žije na venkově/ ve městě. Hlavním městem je Sydney/ Melbourne/ Canberra. Největším městem je Sydney/ Melbourne/ Canberra.

Vyber správné tvrzení: Po příchodu Evropanů do Austrálie … … značná část Aboriginců vymřela – byli zajati, nebo onemocněli evropskými chorobami … populace Aboriginců vzrostla – zvýšila se jim kvalita života, lepší lékařská péče. … populace Aboriginců nezaznamenala změny – žijí si stále stejným způsobem života. A je správně

Hospodářství Jedna z nejvyspělejších zemí světa Bohaté zásoby nerostů jsou základem pro pestrý průmysl (najdi nerosty a průmysl + vypiš) Velmi důležité je zemědělství zavlažování ovce, obilniny, třtina, sady Doprava: železniční (V - Z), mezistátní letecká a lodní

Svazové státy – 8 celků

Centra Brisbane Sydney Melbourne Adelaide Perth