Ruské revoluce 4. část.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Politická situace na Kubě od roku 1959
Advertisements

Češi a Slováci za 1. sv. války
Naše země za 1. světové války
Průběh 1. světové války 3. část.
EVROPA po 1. světové válce
Přehled událostí v ČSR po r.1945
Rozpad SSSR, vznik SNS a formování nového Ruska
Za 1.světové války v datech
1. SVĚTOVÁ VÁLKA 1917.
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
tuto prezentaci lze použít výhradně ke vzdělávacím účelům
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Meziválečný svět 30. léta.
Socialismus Průmyslová revoluce a převratné změny ve společnosti
Světová hospodářská krize
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Lev Davidovič Bronštejn
Okupace Československa
Bolševická revoluce Revoluce v Rusku.
20. století „Vítězný únor“.
První světová válka
Vývoj v Rusku.
Právní dějiny Vojáček.
Rusko Člen Dohody – 1. světová válka – východní fronta
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
RUSKO (SSSR) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ruské revoluce 1917.
Říjnová revoluce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Poslední Romanovci Lenka Ertlová.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
První světová válka III
Ruské revoluce Lenka Ertlová.
I. světová válka – konec války
Tři fronty: západní, východní a jižní – balkánská1915 – fronta italská
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Československo po 2. světové válce
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
Vývoj v Rusku.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
Obecné právní dějiny Vojáček.
REVOLUCE V RUSKU Přelom 19. a 20. století.
Revoluce
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nástup bolševiků v Rusku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT2-16 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Základní škola Čelákovice
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
SSSR mezi světovými válkami I
Ruské revoluce 1917.
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
Rusko na počátku 20. století
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 5. Ruské revoluce
Vývoj v Rusku.
Evropské právní dějiny
Revoluce
VY_32_INOVACE_196_REVOLUCE V RUSKU
Revoluce
Revoluce v Rusku 1917 Autor: Lenka Mulačová
Ruské revoluce 1917.
I. světová válka III. část.
První čs. republika.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Ruské revoluce 4. část

Rusko za 1. světové války hospodářský rozvrat válečnými neúspěchy morální zhroucení obyvatel rozklad ruské armády a k rozklad carského systému stávky, demonstrace a nepokoje na venkově, ve vojsku probíhala také dezerce.

Politické síly kadeti (KD = konstituční demokraté) - podnikatelé, liberalisté (Miljukov) eseři (SR = socialisté, revolucionáři) - mají agrární program, slibují rolníkům půdu sociální demokraté menševici - chtějí společnost měnit postupnými reformami (Plechanov, Martov) bolševici - levice (Lenin - žije v exilu, do Ruska se vrací v zaplombovaném vagóně)

Únorová revoluce – březen 1917 23. února - Petrohrad - stávka v Putilovském závodě 25. února - generální stávka 27. února - povstání proti carismu, svržení samoděržaví - slib vyhlášení republiky, zavedení demokratických svobod, vyhlášení autonomie Finska, Estonska a nezávislost Polska do července => dvojvládí - v čele Ruska: - prozatímní vláda (v čele kníže Lvov) - sověty (rady dělnických, rolnických a vojenských zástupců)

Červenec 1917 červencová krize vlády -demonstrace (vláda zahajuje kampaň proti bolševikům) - jsou vydávány zatykače, Lenin a Zinovjev obviněni z velezrady (Lenin odchází do Razlivu - na hranicích s Finskem) - emigrace, ilegalita červenec 1917 - konec dvojvládí, sověty přestaly být opozicí prozatímní vlády

Září 1917 pokus o vojenský puč (o nastolení vojenské diktatury) - nezdařil se - vojáci odmítli násilnou pomoc k puči začaly vznikat rudé gardy - => posílení vlivu bolševiků - Lenin připravuje program revoluce (ozbrojené povstání a převzetí politické moci bolševiky) prozatímní vláda připravuje opatření proti povstání

Říjnová revoluce – listopad 1917 v noci z 6. na 7. listopadu (tedy 24. – 25.10.) se město dostalo do rukou povstalců (vítězství revoluce) v noci ze 7. na 8. listopadu bylo obsazeno sídlo prozatímní vlády (Zimní palác) - signálem byl výstřel z Aurory 7. - 8. listopadu nepřetržitě zasedal „všeruský sjezd sovětů“

Dekrety dekret o vládě („Rada lidových komisařů“) dekret o míru (všechny válčící strany vyzvány k míru) dekret o půdě (patří tomu, kdo na ní pracuje) - pozemková reforma dekret o právu národů na sebeurčení (15. listopadu 1917) - svoboda Finsku a pobaltským státům

Občanská válka v l. 1918 - 1920 v jejím průběhu vznikala Rudá armáda -vybojovala proti bělogvardějcům řadu bitev – vedl Lev Trockij proti rudým stálo však 14 států včetně USA – intervenční jednotky  „rudý“ i „bílý“ teror, zhroucení hospodářství sovětská moc přešla k diktatuře prosinec 1922 – vznik SSSR

Lenin Vladimír Uljanov-Lenin se narodil 22.dubna 1870 v Simbirsku na břehu řeky Volhy a zemřel 21. ledna 1924 v Gorkém u Moskvy komunistický politik a revolucionář, vůdce bolševické strany, první předseda vlády SSSR a teoretik leninismu všeobecně je označován za zakladatele komunistického Sovětského svazu. stál v čele bolševické revoluce roku 1917 v Rusku. byl inspirátorem a hlavním organizátorem masového vyvražďování vlastního obyvatelstva

po svržení cara Mikuláše II. se 16 po svržení cara Mikuláše II. se 16. dubna 1917 vrací ze Švýcarska do Petrohradu, publikuje Dubnové teze . po neúspěšném červencovém dělnickém povstání se Lenin přesunuje z bezpečnostních důvodů do Finska. vrací se v říjnu 1917, využívá slabosti Kerenského vlády a začíná připravovat revoluci své představy o vládě vyjádřil v eseji „Stát a revoluce“

Lenin v r. 1887 a v r. 1895

Lenin v r. 1920 a v r. 1923

Aurora v r. 1905 a 2002

Petrohrad

331.1sv.v.III.cast.ppt ruskerevoluce.htm