Vypuknutí, vývoj a důsledky 1. světové války

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Advertisements

11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA
I. světová válka, vznik Československa
Téma: 1. světová válka Předmět: Dějepis Ročník: 9.ročník
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Průběh 1. světové války 3. část.
1. Světová válka Roman Valenta.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA 1918.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
20.Maturitní otázka 1. světová válka a versailleský systém
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
Počátky a příčiny 1. světové války
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
První svĚtová válka.
1.Světová válka.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
(Pařížská mírová konference)
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
První světová válka
1. světová válka ( ).
První světová válka Cesta k válce.
První světová válka
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_110 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 AutorMgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
VY_32_INOVACE_2D.9.02 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
První světová válka III
I. světová válka – konec války
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
I. světová válka – příčiny a záminka
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Cesta k první světové válce
Velká francouzská revoluce
1. světová válka – Boje na 4 hlavních frontách:
Opakujeme dějepis na II. stupni.. I. světová válka - TESTÍK Název : Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: 59 Autor: Mgr. Soňa Blažková.
I. SVĚTOVÁ VÁLKA  do počátku 20.století – nejstrašnější válečný konflikt  Předpoklady: bude krátká, rychlá (naopak)  1.sv. v. – končí NOVOVĚK,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
První světová válka 1914 – Na počátku 20. století Evropa prožívala „zlatý věk“. Společnost bohatla, životní podmínky se zlepšovaly, zdálo se, že.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_HISTORIE ČR_PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Cesta k první světové válce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_16_pred_1_svetovou_valkou.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_01_PRVNI_SVETOVA_VALKA Název materiálu:První světová válka Předmět:Člověk a jeho světRočník: 5. Časová dotace:45 minutDatum.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
První světová válka. Vznik československého státu.
Druh učebního materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 1. První světová válka
Datace 1.svět.v. Co bylo záminkou k jejímu rozpoutání?
První světová válka 8. třída.
Téma: Člověk a jeho svět – Vlastivěda
První světová válka 8. třída.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola Čelákovice
1.světová válka – Velká válka
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vypuknutí, vývoj a důsledky 1. světové války 1914 - 1918

1. světová válka V roce 2014 si připomínáme významné výročí – 100 let od vypuknutí první světové války. Tento konflikt měl klíčový význam pro naše země, protože na jeho konci se zrodilo samostatné Československo.

1. světová válka V průběhu první světové války bylo mobilizováno celkem 70 156 000 mužů. Dohodové státy mobilizovaly celkem 44 558 000 mužů. Centrální mocnosti, mezi něž patřilo také Rakousko-Uhersko, pak mobilizovalo 25 598 000. Na straně Dohody padlo 5 413 000 mužů, na straně centrálních mocností 4 029 000 mužů.

1. světová válka S první světovou válkou jsou spojeny pojmy jako zákopová válka, bitva u Verdunu či bitva na Sommě, masivní použití kulometů, mohutná a dlouhou dobu trvající dělostřelecká palba, první použití otravných plynů a průkopnické nasazení tanků. I přes utrpení vojáků na všech frontách přinesla válka nové prvky do bojových činností, zapříčinila obrovský rozvoj technického pokroku a přinesla nové technické prostředky do oblasti vojenství.

1. světová válka Zahynulo při ní téměř deset milionů vojáků a 8,5 milionu civilistů. Vypukla 28. července 1914, kdy Rakousko-Uhersko, podporované Německem, vyhlásilo válku Srbsku. Záminkou se stal atentát na následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda d'Este v bosenské metropoli Sarajevu, ale politické napětí v Evropě sílilo již dlouho před ním.

1. světová válka Válka vznikla jako důsledek krajního zostření rozporů mezi světovými mocnostmi v zápase o sféru vlivu, kolonie, zdroje surovin, odbytiště a trhy. Oběťmi tzv. sarajevského atentátu se stali následník trůnu František Ferdinanda d´Este a jeho manželka Žofie Chotková. Rakousko-Uhersko následně vyhlásilo válku Srbsku.

1. světová válka Za atentátem na následníka trůnu stál Gavrilo Princip, člen srbské nacionalistické organizace Černá ruka. Františka Ferdinanda d´Este a jeho manželku zavraždil sedmi výstřely při jízdě Sarajevem. Rakousko-Uhersko smrt svého budoucího panovníka využilo jako záminku k boji. Válka se rozhořela mezi dvěma koalicemi, mocnostmi Dohody a Ústředními mocnostmi.

1. světová válka Mezi mocnosti Dohody patřilo Spojené království, Francie a Rusko. Později se připojily Itálie a USA. Ústředními mocnostmi byly Německo a Rakousko-Uhersko, později se přidaly Osmanská říše a Bulharsko. Neutrálními zůstaly pouze Švýcarsko, Španělsko, Nizozemsko a skandinávské státy.

1. světová válka Boje během 1. světové války probíhaly v Evropě na několika frontách – balkánské, italské, západní a východní. Bojovalo se i na moři severně od Austrálie, okolo pobřeží Jižní Ameriky, u Indie a Indonésie, a dále na Blízkém Východě a v Africe. Na západní frontě probíhala tzv. zákopová válka.

1. světová válka Válka trvala čtyři roky, a to především díky zákopové taktice, kdy se fronty takřka nehýbaly a útok střídal protiútok - stále na stejných pozicích. První světová válka měla v Evropě tři fronty. Východní rakousko-německo-ruská fronta padla s VŘSR a nastolením bolševismu v roce 1917.

1. světová válka Jižní fronta se soustředila na boje na Balkáně a později i na rakousko-italských hranicích. Jejím taktickým úkolem bylo pouze vázat rakouská vojska a zamezit jim v přesunu na východní či západní frontu. Západní fronta byla místem střetu Němců s Brity a Francouzi. Jejími nejznámějšími místy bojů byla pevnost Verdun a řeky Somma a Marna.

1. světová válka Zlom ve válce nastal s ukončením východní fronty a vstupem Američanů do války na stranu Dohody, k čemuž je dovedl německý útok na jejich loď Lusitanii. Rok 1918 je okamžikem slábnoucí síly ústředních mocností. Podzim světovou válku nakonec pohřbil.

1. světová válka Pokud jde o československé vojsko v Rusku, začátkem léta 1918 československá vojska obsadila téměř celou Transsibiřskou magistrálu a dobyla všechna velká města na Sibiři, po incidentu s maďarskými zajatci Ruska se totiž legionáři odmítli odzbrojit, jak se dohodlo Německo s bolševiky, za což si vysloužilo uznání dohodových mocností a jednotlivé dohodové země začaly postupně v průběhu roku 1918 uznávat Československo národní radu a jejího předsedu profesora T.G. Masaryka. Odtud byl již jen krůček k vzniku Československa.

1. světová válka

1. světová válka

1. světová válka

1. světová válka

1. světová válka

1. světová válka

1. světová válka Zlom ve válce nastal s ukončením východní fronty a vstupem Američanů do války na stranu Dohody, k čemuž je dovedl německý útok na jejich loď Lusitanii. Rok 1918 je okamžikem slábnoucí síly ústředních mocností. Podzim světovou válku nakonec pohřbil. V německém Kielu povstali námořníci proti císaři, Rakousko-Uhersko se v říjnu rozpadlo a německý císař Vilém II. nakonec 11. listopadu 1918 podepsal mírový dokument.

1. světová válka První světová válka, která skončila 11. listopadu 1918 podpisem příměří u francouzského Compiegne, zásadně změnila politické uspořádání Evropy. Skončily staré monarchie (Rakousko-Uhersko, Osmanská říše, Rusko a Německo) a vznikla řada nových států (Československo, Maďarsko, Polsko, Rakousko či pozdější Jugoslávie). Válka také přinesla nástup bolševiků v Rusku, do popředí se dostaly USA a postupně se začaly rozpadat koloniální říše.

1. světová válka - důsledky První světová válka vytvořila dějinný zlom v oblasti geopolitické i vojenské, také však v oblasti dějin každodennosti, pokud jde o celospolečenskou atmosféru, tradiční morální hodnoty nebo kulturní zvyklosti a společenské návyky.

1. světová válka - důsledky Vojenské novinky – první světová válka byla první průmyslově vedenou válkou. Do bojů byly ve velkém měřítku nasazovány nové typy zbraní s nebývalou ničivou silou, např. tank, bojová letadla, chemické zbraně, ponorky, kulomety atd. Sociální změny – vlivem úmrtí značného množství mužů došlo k deformaci věkové a pohlavní struktury obyvatelstva mnoha zemí. Ženy se začaly domáhat práv, které byly tradiční výsadou mužů, např. volebního práva.

1. světová válka - důsledky Politické změny – rozpad předválečné struktury států a vznik států národních. Důsledkem světové války byl zánik Rakouska-Uherska, carského Ruska, Německého císařství a Osmanské říše a vznik nástupnických států. Rakousko-Uhersko se rozpadlo na Československo, Rakousko a Maďarsko. Vytvořeny byly nové státy, Polsko a Jugoslávie. Zbylé území Rakousko-Uherska připadlo Rumunsku a Itálii. Ruská Besarábie byla připojena k Rumunsku.

1. světová válka - důsledky Politický pacifismus – jako reakce na válku v následujících letech rozmohl pacifismus odmítající válku. Vznikla Společnost národů, což byla světová mezinárodní organizace států, se sídlem v Ženevě. Jejím cílem bylo zajistit mír a spolupráci národů a řešení sporů jednáním. Byl vytvořen také smírčí soud v Haagu.

1. světová válka - důsledky Kulturně-morální změny – nadšení z konce války kombinované s otrlostí, kterou si společnost vypěstovala během válečných let, vedly k rozmachu zábavy, která byla často na hranici nebo i za hranicí předválečného vkusu a tradiční morálky. Náboženské změny – pro mnoho vojáků a jejich rodin válka znamenala velký odklon od organizovaného náboženství. Velké státní církve na obou stranách fronty se během války aktivně zapojovaly do štvavé válečné propagandy. Mnoho věřících proto po válce z církví vystoupilo nebo přestalo být nábožensky aktivní.

1. světová válka

Zdroje informací KEEGAN, John. První světová válka /. 1. vyd. Praha : Beta - Pavel Dobrovský ;, 2003. 383 s., fot. : il. ISBN 80-7306-062-0. GILBERT, Martin. První světová válka : úplná historie /. 1. vyd. v českém jazyce. Praha : BB art , 2005. 759 s., [40] s. obr. příl. :. ISBN 80-7341-563-1. Velkavalka.cz. Velkavalka.cz [online]. 2014 [cit. 2014-09-22]. Dostupné z: http://velkavalka.cz/1914/ Ceskatelevize.cz. Www.ceskatelevize.cz [online]. 2014 [cit. 2014-09-22]. Dostupné z: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/23441-prvni-svetova-valka-prvni-konflikt-ktery-zasahl-cely-svet/

Zdroje obrázků KEEGAN, John. První světová válka /. 1. vyd. Praha : Beta - Pavel Dobrovský ;, 2003. 383 s., fot. : il. ISBN 80-7306-062-0. Velkavalka.cz. Velkavalka.cz [online]. 2014 [cit. 2014-09-22]. Dostupné z: http://velkavalka.cz/1914/ Ceskatelevize.cz. Www.ceskatelevize.cz [online]. 2014 [cit. 2014-09-22]. Dostupné z: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/23441-prvni-svetova-valka-prvni-konflikt-ktery-zasahl-cely-svet/