ŠKOLA / SMĚR Marrismus Gabriela Studená – Eva Ženčáková | 26.3.2012 | http://oltk.upol.cz/encyklopedie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Advertisements

Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Vytváření a posilování protikorupčního.
Pojem / koncept Homonymie Ondřej Diblík – Simona Kukučová | |
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
1 2. Problematika služeb A. Teoretická a metodologická východiska.
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Metodologie historického výzkumu volného času
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
„K výzkumu dějin VŠE v Praze“ pracovní kolokvium v rámci mezifakultního studentského vědeckého projektu IGS „Ekonomické, politické a sociální okolnosti.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Sociální konstruktivismus
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
vytvořený v projektu OP VK
Analytická psychologie
LETNÍ ŠKOLA PRO KOMBINOVANOU FORMU OBORU SHV ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH POVINNOSTECH SO 20. ZÁŘÍ
KOMUNISMUS Michal Hess.
Antonín Slavíček 16. května 1870 – 1. února 1910.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Osobnost Roman Jakobson Irena Kalupová – Petra Poláchová | |
Humanistické a existenciální teorie v SP
Motivační témata a životní příběhy
Společenské a hospodářské prostředí
NÁRODNÍ OBROZENÍ. národní obrození = společenský proces vedoucí k záchraně českého jazyka a literatury a k národní emancipaci 80. léta 18. století – 20.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Disciplína Sociolingvistika Pavla Hernandezová – Karolína Suchá | |
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
Období formování klasické politické ekonomie Jedná se o předvoj klasické politické ekonomie (také formativní období KPE)
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Ekonomicko – správní fakulta v Brně Katedra podnikového hospodářství KONKURENCESCHOPNOST PODNIKU VE VZTAHU K ROZVOJI MANAGEMENTU Ing. Viliam Záthurecký,
MEDIACE ČESKÁ ZKUŠENOST III. KONZULTACE. OSNOVA 1. ZÁKONNÉ PODMÍNKY PRO REALIZACE MEDIACE V ČESKÉ REPUBLICE 2. K PROCESU MEDIACE POJETÍ MEDIACE VZTAHY.
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Postavení pedagogiky mezi vědami
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
KVINTA.  JEN TRADOVANÁ  ÚSTNÍ  UŽ ZAPSANÁ SLOVESNOST  LITERATURA  PÍSEMNICTVÍ.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
SKUPINY JAZYKŮ Jazyky se dají rozdělit podle příbuznosti do tak zvaných rodin. Ty se dále dělí na větvě. Větve tvoří podobné jazyky, které byly původně.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Světová literatura 1. poloviny 20. století Lion Feuchtwanger
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Z3090c Humánní geografie – cvičení
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Téma 1: Teorie řízení jako věda o řízení v technických, biologických a společenských systémech Od doby, kdy lidé začali vytvářet skupiny, aby dosáhli cílů,
Česká literatura 1. poloviny 19. století
Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann.
Pedagogika a psychologie
Úvod do psychologie II. přednáška
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Rasy, národy a náboženství
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

ŠKOLA / SMĚR Marrismus Gabriela Studená – Eva Ženčáková | 26.3.2012 | http://oltk.upol.cz/encyklopedie

Struktura Definice 1. Východiska 2. Charakteristika a hlavní představitel 3. Škola/směr v kontextu lingvistiky 4. Pokračovatelé 5. Kritika Bibliografie Seznam potenciálních hesel

Definice Marrismus – ruský jazykovědný směr (20. a 30. léta 20. století) vytvořený Nikolajem Jakovlevičem Marrem na základě vlastního zkoumání jazykového vývoje, jenž se snaží propojit se sociálními vztahy, s vlivem hospodářství a techniky. Indoevropské jazyky podle něho nevycházely z jednoho prajazyka, ale vznikaly nezávisle na sobě z lidské potřeby dorozumět se ve společnosti. Teprve později začal probíhat proces historického vytváření kmenových, národnostních a národních jazyků. Jazykový vývoj se podle Marrovy teorie děje podobně jako společenský vývoj prostřednictvím kvalitativních „skoků“ z jedné vývojové fáze do druhé (marxistické pojetí).

1. Východiska Směry (teze), které směr/školu ovlivnily 1. Východiska Marrismus také dochází k některým shodným závěrům jako marxistické pojetí jazyka, přesto ani zde nemůžeme hledat společná východiska. S marxismem jej spojuje kupříkladu názor (Marr se ho všemožnými způsoby pokoušel i vědecky doložit), že není žádný rozdíl mezi národy a rasami, že všechny národy mají v jádře stejnou historii a že se všechny účastnily tvorby historie svého jazyka v předhistorické době. Jistou paralelu lze vidět také v marxisticky pojatém společenském vývoji, který se děje na základě kvalitativních „skoků“ z jedné vývojové fáze do druhé, a Marrově jazykovém vývoji, jež probíhá obdobným způsobem (viz níže). Propojením s marxismem získal Marr široké uznání tehdejší ruské společnosti (Bosák, 1949, SaS, s. 134; Lubojacký, 1949, s. 26).

2. Charakteristika a hlavní představitel Základní teze a myšlenky 2. Charakteristika a hlavní představitel Marrova teorie tzv. „nové učení o jazyce“ (nebo také materialistická jazykověda) se za celé své poměrně krátké trvání nedočkala žádné přesné definice. Vinu na tom může mít jednak sám autor, který několikrát své názory měnil, jednak jeho žáci, protože nedospěli k definitivnímu řešení všech důležitých otázek. Podobné „nepřesnosti“ lze nalézt také v Marrových životopisných údajích (Trávníček, 1950, Naše řeč, s. 1).

3. Škola/směr v kontextu lingvistiky Vliv 3. Směr v kontextu evropské lingvistiky Svým idealistickým založením ztrácela ruská jazykověda v odborných kruzích na prestižnosti. Mimo SSSR nebyla jafetická teorie vůbec přijata. Byla označena za "sovětskou propagandu" a "hlásnou troubu bolševictví" (Trávníček, 1953, Naše řeč, s. 130).

V případě hesla marrismus nejsou pokračovatelé.

5. Kritika Polemické názory 5. Kritika Diskuze týkající se marrismu vypukla v roce 1950 v časopise Pravda. Díky arakčejevskému režimu dosáhly Marrovy myšlenky výsadního postavení a jejich propagátoři chtěli, aby byly uznány jako jediná správná marxistická jazykovědná teorie. Odpůrci byli označováni jako „formalisté“, zbavováni funkcí a nebylo jim umožněno vydávat své práce. Mezi významné kritiky marrismu patřil Vinogarov, Bulachovskij, Jakubinskij, Bubrich a další (Moravec, 1951, SaS, s. 114).

Bibliografie Bibliografie (použitá + relevantní) Primární literatura v původním jazyce (hlavní osobnosti disciplíny) Primární literatura v překladech do češtiny Sekundární literatura Elektronické zdroje (ověřené, konzultované)

Bibliografie Primární literatura v původním jazyce MARR, Nikolaj Jakovlevič. (1990): Armjanskaja kul’tura: jeje korni i doistoričeskije svjazi po dannym jazykoznanija. Jerevan: Ajastan. Primární literatura v překladech do češtiny MARR, Nikolaj Jakovlevič. (1949): Sovětská jazykověda: překlady vybraných studií N. J. Marra [a j.]. Za odb. vedení Ct. Bosáka [a j.] přel. [z ruš.] stud. kolektiv semináře pro slovan. filologii Karlovy univ. v Praze. Praha: Orbis. Sekundární literatura Monografie LUBOJACKÝ, Alfred. (1949): N. J. Marr. Praha: Orbis.

Seznam potenciálních hesel jazyková rodina marxistické pojetí jazyka mladogramatismus Nikolaj Jakovlevič Marr strukturalismus