Kulová zrcadla duté – světlo odráží vnitřní povrch kulové plochy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Duté (konkávní) zrcadlo
Advertisements

Zrcadla kulová Druhy: 1. dutá 2. vypuklá o o.
Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná.
Čočky (Učebnice strana 110 – 114)
Rozdělení kulových zrcadel a zobrazovací význačné paprsky
Zobrazení dutým zrcadlem
Vypuklé zrcadlo Erik Bambušek Ondřej Pavelka.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Světelné jevy a jejich využití
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA ZOBRAZENÍ KULOVÝMI ZRCADLY
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
19. Zobrazování optickými soustavami
Fyzika 8. ročník Světelné jevy Anotace
I/2: čtenářská a informační gramotnost - inovace
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
GEOMETRICKÁ OPTIKA 06. Zrcadla
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
VY_32_INOVACE_14 - ODRAZ SVĚTLA A ZRCADLA
Digitální učební materiál
Vypuklé kulové zrcadlo
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Rozptylky - zobrazování
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Vypuklé zrcadlo - popis
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Odraz světla.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Fyzika 8. ročník Mgr. Marcela Kubátová
Michal Marek Lukáš Motl 8.B
úhel dopadu = úhel odrazu Zákon odrazu Zrcadla  Využívají odrazu světla.  Do oka pozorovatele dopadají odražené paprsky, mozek ovšem „protahuje paprsky.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název projektu: Škola a sport
Název projektu: Škola a sport
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - dutá
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_20_ Test – odraz světla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
pokusně určí rozdíl mezi dutým a vypuklým zrcadlem dokáže uvést příklad jejich využití v praxi Zrcadla Zpracovala: ing. Alena Pawerová.
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zrcadla v praxi TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Kulová zrcadla. vyleštěná kovová plocha zrcadla má tvar části kulové plochy 1.duté zrcadlo: - světlo se odráží od části vnitřního povrchu kulové plochy.
PaedDr. Jozef Beňuška ZOBRAZOVÁNÍ ODRAZEM NA KULOVÉ PLOŠE aneb Kdy se v zrcadle vidíme převrácení.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Fyzika - duté zrcadlo Autor: Jana Pěničková Období:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co vidíš? Co vidíš, když se podíváš do těchto předmětů?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_15 Odraz.
Duté zrcadlo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_FYZ_1_10.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Zobrazení dutým zrcadlem
Čočky a zrcadla Mirek Kubera.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
GEOMETRICKÁ OPTIKA Zobrazení zrcadlem.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Zobrazení zrcadlem dutým.
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Duté zrcadlo Autor: Mgr. Alena Víchová
Optika – druhy zrcadel.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
F-Pn-P054-Vypukle_zrcadlo
F-Pn-P053-Dute_zrcadlo PAPRSKOVÁ OPTIKA 3. DUTÉ ZRCADLO.
Transkript prezentace:

Kulová zrcadla duté – světlo odráží vnitřní povrch kulové plochy vypuklé – světlo odráží vnější povrch kulové plochy

Duté zrcadlo světlo odráží vnitřní povrch kulové plochy rovnoběžné paprsky soustředí do jednoho bodu, ohniska použití: zubařské zrcátko, kosmetické zrcátko, reflektory (parabolické), světlomety, dalekohledy, promítací přístroje… dutá zrcadla prý byla použita i během bitvy u Salaminy, kdy s jejich pomocí Řekové úspěšně zapalovali perské válečné lodě, historicky to ale není doloženo, ačkoliv technicky to tehdy možné bylo

zrcadla.100plus.cz

Paprsky význačného směru: paprsek procházející středem křivosti paprsek procházející ohniskem paprsek rovnoběžný s optickou osou paprsek dopadající do vrcholu zrcadla

Zobrazení předmětu dutým zrcadlem: předmět je mezi vrcholem a ohniskem předmět je mezi ohniskem a středem křivosti předmět je ve větší vzdálenosti než je dvojnásobek poloměru křivosti

Vypuklé zrcadlo světlo odráží vnější povrch kulové plochy paprsky odražené od vypuklého zrcadla se vždy rozbíhají vytvoří vždy zdánlivý zmenšený obraz použití: zrcadla na nepřehledných křižovatkách či zatáčkách, zpětná zrcátka v dopravních prostředcích

zobrazení předmětu vypuklým zrcadlem (nezáleží, kde stojí) Jaké vlastnosti má obraz?

Otázky k opakování: Co je to ohnisko dutého zrcadla? Co je to ohnisková vzdálenost? Jaký je chod paprsků v reflektoru? Jak zobrazuje duté zrcadlo? Jak zobrazuje vypuklé zrcadlo? Kde se v praxi používají dutá a vypuklá zrcadla?

paprsek procházející středem křivosti

paprsek procházející ohniskem

paprsek rovnoběžný s optickou osou

paprsek dopadající do vrcholu zrcadla

předmět je mezi vrcholem a ohniskem Jaké vlastnosti má obraz?

předmět je mezi ohniskem a středem Jaké vlastnosti má obraz?

předmět je ve větší vzdálenosti než je dvojnásobek poloměru křivosti Jaké vlastnosti má obraz?