1.Světová válka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Advertisements

I. světová válka, vznik Československa
Téma: 1. světová válka Předmět: Dějepis Ročník: 9.ročník
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Průběh 1. světové války 3. část.
I. světová válka ( ) opakování pro 9.ročník ZŠ
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
Počátky a příčiny 1. světové války
První svĚtová válka.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Pařížská mírová konference
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
První světová válka Cesta k válce.
První světová válka
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
První světová válka I Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
První světová válka III
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
I. světová válka – konec války
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
I. světová válka – příčiny a záminka
Bilance 1. světové války Oběti 1. světové války
9. ročník Novověk, moderní dějiny
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Cesta k první světové válce
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Velká francouzská revoluce
1. světová válka – Boje na 4 hlavních frontách:
Opakujeme dějepis na II. stupni.. I. světová válka - TESTÍK Název : Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: 59 Autor: Mgr. Soňa Blažková.
I. SVĚTOVÁ VÁLKA  do počátku 20.století – nejstrašnější válečný konflikt  Předpoklady: bude krátká, rychlá (naopak)  1.sv. v. – končí NOVOVĚK,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
První světová válka 1914 – Na počátku 20. století Evropa prožívala „zlatý věk“. Společnost bohatla, životní podmínky se zlepšovaly, zdálo se, že.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vznik Československé republiky Téma: Člověk a jeho svět -
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_HISTORIE ČR_PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Cesta k první světové válce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_16_pred_1_svetovou_valkou.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_01_PRVNI_SVETOVA_VALKA Název materiálu:První světová válka Předmět:Člověk a jeho světRočník: 5. Časová dotace:45 minutDatum.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
AUTOR: Marcela Kaderová
Směřujeme k samostatnosti
Versailleská konference
AUTOR: Marcela Kaderová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
První světová válka. Vznik československého státu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Druh učebního materiálu
VY_12_INOVACE_Vl_4.58 VY_12_INOVACE_Vl_4.71.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 1. První světová válka
Datace 1.svět.v. Co bylo záminkou k jejímu rozpoutání?
První světová válka 8. třída.
Téma: Člověk a jeho svět – Vlastivěda
První světová válka 8. třída.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola Čelákovice
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

1.Světová válka

BOUŘLIVÉ ROKY 1914-1918

VZNIK 1.SVĚTOVÉ VÁLKY 1.světová válka zasáhla EVROPU, AFRIKU a ASII a proběhla ve světových oceánech. Záminkou k válce byl ATENTÁT na arcivévodu a následníka trůnu FRANTIŠKA FERDINANDA d´ESTE

VYHLÁŠENÍ VÁLKY NĚMECKO odvetou vyhlásilo válku SRBSKU,čímž vyvolalo řetězovou reakci vedoucí ke světové válce. Německo Srbsko

Kdo v ní bojoval TROJSPOLEK-Rakousko-Uhersko , Německo , Itálie. TROJDOHODA-Rusko , Velká Británie , Francie.

Použité zbraně Nasazení nových zbraní - tanků, letadel, stejně jako chemických bojových látek (otravného plynu), - si vyžádalo životy milionů lidí.

Vliv na obyvatelstvo Válka se dotkla ve zvýšené míře i civilního obyvatelstva nedostatkem potravin, prací žen ve zbrojařském průmyslu, bombardováním měst; přinesla závažné politické změny.

Územní změny Během války se rozpadla politicko-společenská struktura staré Evropy. Monarchie Německé říše, Rakousko-Uhersko a Rusko se rozpadly stejně tak jako Osmanská říše.

Rusko Říjnová revoluce v Rusku poprvé prosadila socialistické představy do praxe.

Německo Německo a nástupnické státy habsburské monarchie začaly přecházet k demokratickým republikánským státním formám.

USA Vstup USA do války přesunul těžiště světové politiky. Evropa ztratila své hegemonní postavení. USA se staly rozhodující hospodářskou a finanční velmoci.

Závěr války Po dlouhých bojích Dohoda zvítězila s jasnou technickou převahou. Došlo k zániku některých velmocí, jako ruské, habsburské, německé a turecké, a z bývalého ruského impéria se vyčlenily státy Litva, Lotyšsko a Estonsko. Rakousko-Uhersko se rozčlenilo na 5 nových států - Rakousko, Československo, Maďarsko, Království Srbů, Chorvatů a Slovinců. Polsko bylo obnoveno na územích, kde bylo dříve součástí Německa a Francie zase získala nazpět svoje území Alsaska-Lotrinska.

Evropa před a po 1.svět.válce