Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prevence rizikového chování
Advertisements

Zákon o sociálních službách
Neurózy, psychózy, rané poruchy
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Syndrom špatného zacházení
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Sociálně patologické jevy
Rizikového chování v dospívání
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_419.
Označení DUM Fi- DUM Autor
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Klára Šťastná 2.Ročník MK
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Socializační funkce rizikového chování Zisky a ztráty spojené s rizikem Jan Širůček, Michaela Širůčková Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Psychologické aspekty zdraví
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Agrese a agresivita.
Sociálně patologické jevy
Sociální patologie SCPT SCPA
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Základní charakteristika
Rodina se závislým partnerem Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Syndrom týraného dítěte Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Násilí Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Sociálně-patologické jevy u dětí a mládeže Pojem patologie Sociální deviace Sociální kontrola (vnější, vnitřní – formální/neformální)
Sociální patologie SCPT SCPA 3. přednáška Dělení poruch chování Příčiny poruch chování Doc. PaedDr. Marie Kocurová, Ph.D. FPE ZČU v Plzni.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo v digitálním archivu školy
Sociální práce s rodinou 4
Klára Nezvalová Tomáš Fábin DeHy 2.ročník
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Syndrom rizikového chování v dospívání
Školská sociální práce
Riziková mládež PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček Rizikové chování Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček

Rizikové chování = chování, v jehož důsledku dochází k prokazatelnému nárůstu zdravotních, sociálních, výchovných a dalších rizik pro jedince nebo společnost

Společné znaky rizikového chování Směřuje proti sobě samému nebo proti skupině. Míra rizika je v přímém vztahu k věku, k sociální a profesní příslušnosti. Rizikové chování zahrnuje zejména narušení vztahů (k sobě, vrstevníkům, příslušníkům rodiny, společnosti…) Rizikové chování je založeno na agresivních klíčích, které mají emocionální povahu. Rizikové chování je proniknuto kulturní ritualizací, která není vždy uvědomovaná.

Oblasti rizikového chování Agresivní chování Závislostní chování Záškoláctví Sexuálně-rizikové chování Poruchy příjmu potravy Rasismus a xenofobie Sekty Rizikové sporty a rizikové chování v dopravě

Agresivita x Agrese Tendence člověka k útočnému jednání Přirozená sebeobranná lidská vlastnost Je třeba naučit se ji využívat konstruktivně Jednání narušující integritu druhého člověka Ničení věcí, ubližování druhým nebo zvířatům,

Zdroje agrese Agrese jako reakce na nenaplnění potřeb Agrese jako projev potlačovaných emocí Agrese jako důsledek hyperprotektivní výchovy Agrese jako nápodoba

Agrese vůči sobě – sebepoškozování (volání o pomoc, můžeme sem zařadit i závislosti a PPP, komplexnější problémy) Agresivní chování jako norma ve skupině (šikana)

Závislosti Závislost - silná touha nebo pocit puzení užívat látku (craving) Syndrom závislosti – užívání nějaké látky nebo třídy látek má u jedince mnohem větší přednost než jednání, kterého si cenil dříve

Závislost a rodina Některé rizikové faktory na úrovni rodiny jakékoli neléčené závislosti u rodičů neexistující jasná pravidla týkající se chování dítěte nedostatek času na dítě v raném dětství nesoustavná a přehnaná přísnost, nepřiměřené fyzické násilí vůči dětem, sexuální zneužívání schvalování pití alkoholu a užívání drog malá očekávání od dítěte a podceňování špatné duševní a společenské fungování rodiny vážná duševní choroba rodičů těžké hmotné podmínky rodiny časté stěhování někdo blízký funguje jako umožňoval, tedy osoba, která zametá stopy, žehlí problémy, tedy oslabuje motivaci k pozitivní změně

Dospívání – rizikové faktory vedoucí ke vzniku závislostí závislost na návykových látkách se vytváří rychleji, to co dospělému může trvat roky, je u dospívajícího záležitost řádově měsíců vyšší riziko otrav výrazné zaostávání v psychosociálním vývoji tendence zneužívat širší spektrum návyk. látek časté recidivy, prognóza je však příznivá

Prevence oddálit kontakt dospívajících s návykovou látkou co nejdéle do budoucnosti !návyk vrátí dospívajícího v psych. vývoji až o několik let zpět!

Rozdíly mezi skutečnou a zdánlivou dospělostí dokáže si vydělat na živobytí je závislý na druhých a nechává se živit vnímá silné i slabé stránky rodičů rodiče odmítá a neumí si najít vzory ani jinde vzdělává se je nepřipravený má vytvořené dobré pracovní návyky nemá vytvořeny prac. návyky dokáže se vyrovnat se životními problémy libuje si v sebelítosti, špatně se vyrovnává s problémy má dobré vztahy i mimo rodinu nemívá skutečné přátele, spíše pochybné známosti

Pražské centrum primární prevence Děkujeme za pozornost Pražské centrum primární prevence Rumunská 1 Praha 2 – Vinohrady www.prevence-praha.cz