Klasicismus a romantismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Advertisements

Vztahy mezi Čechy a Němci
Karel Hynek Mácha.
Románský sloh.
KLASICISMUS.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
ROMANTISMUS.
Romantismus Umění 19. století.
Empír - (z lat. empire = císařství )
Klasicismus umělecký směr 17. století, Francie
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE _19 Romantismus
Romantismus Lukáš Rozsypal.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
Romantismus.
KLASICISMUS EMPÍR.
Obecná charakteristika Architektura
Romantismus v literatuře
Závěr 18. století – poč. 19. století
KLASICISMUS VY_32_INOVACE_ 15 Klasicismus.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Klasicismus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Klasicismus Empír.
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Romantická architektura v Čechách
Český jazyk a literatura
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
Evropská kultura na prahu moderní doby
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_66_MOZART TEMA: HUDEBNÍ VÝCHOVA.
17. stol. - ve znamení vědy a pokroku na evropském území nedochází k velkým válkám myslitelé vystupující proti velkému vlivu šlechty a církve na královskou.
VY_32_INOVACE_209_Klasicismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
KLASICISMUS A EMPÍR od poloviny 18.století k počátku 19. století.
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
Mgr. Jana Doubková VY_32_INOVACE_5B_05_WOLFGANG_AMADEUS_MOZART Dějiny hudby listopadu 2012 W. A. Mozart – život, dílo, zajímavosti o osobnosti skladatele.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Úvod do romantismu.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
ROMANTISMUS.
Romantická architektura v Čechách
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Klasicismus, empír, romantismus (1. pol. 18.–1. pol. 19. století)
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Architektura do začátku 20. století.
Romantismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
Kultura 1. poloviny 19. století
VY_32_INOVACE_
Světoví hudební skladatelé
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
KLASICISMUS.
Klasicismus Konec 18. stol. Autor: Lenka Mulačová
Architektonické směry
KLASICISMUS Přelom 18./19. STOLETÍ.
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablonaa Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Romantismus.
Osvícenství, klasicismus
Transkript prezentace:

Klasicismus a romantismus Doba rozumu a citu

Ze kterého období si berou vzor tyto stavby? Antický Řím Středověk

A. Klasicismus Umělecký směr 2.poloviny 17. a 18.století Vychází z myšlenek osvícenství Název odkazuje k dokonalosti antického umění, které se umělci snaží přiblížit

A.1.Klasicistní architektura Stavby využívají antických stavebních prvků: Sloupy ( dórský, iónský, korintský) Trojúhelníkový štít se sochařskými reliéfy Jednoduché linie, nezdobené tvary Stavovské divadlo

A.2.Klasicistní literatura a drama Umělci se snaží o zavedení závazných pravidel, která vycházejí z Aristotelových názorů na vysoké umění: Děj se musí odehrávat na jednom místě, po dobu jednoho dne, počet postav je předem dán. Zájmy morálky a státu jsou nadřazeny zájmům jednotlivce.

A.3. Moliere (1622 – 1673) Nejznámější francouzský autor komedií Kritizoval pokrytectví církve, hloupost a tupost, falešnou morálku… Napsal hry: Lakomec, Zdravý nemocný, Tartuffe…

A.4. W.A.Mozart (1756 – 1791) Nejznámější rakouský hudební skladatel Jeho opera Don Giovanni měla premiéru v Praze ve Stavovském divadle Díla: opery Figarova svatba, Kouzelná flétna, skladby Rekviem, Malá noční hudba…

A.5. Empír Umělecký směr počátku 19.století Vychází z klasicismu Vznikl na dvoře císaře Napoleona K antickým prvkům přidává prvky egyptské ( hodiny ve tvaru pyramidy…)

B. Romantismus Umělecký směr 1.poloviny 19.století Důraz klade na city, vášně, fantazii Hrdina bojuje za svobodu, stojí proti společnosti (loupežník, cikán, pirát…) Obrací se k přírodě Děj se odehrává na tajemných místech -zříceniny středověkých hradů, klášterů Inspiraci čerpají autoři z lidové slovesnosti

B.1.Romantická architektura Architekti napodobovali především gotické stavby Stavěli minarety, čínské pavilonky, umělé zříceniny… Anglický park připomínal volnou přírodu Zámek Lednice

B.2. E.Delacroix (1798 – 1863) Francouzský malíř Cestoval po Maroku, Balkáně… Na obraze Svoboda vede lid zachytil revoluci v Paříži roku 1830 Díla: Vraždění na ostrově Chios, Zápasící arabští koně

B.3. G.G.Byron (1788 –1824) Anglický básník neklidné povahy Cestoval po jižní Evropě Zemřel, když bojoval za svobodu Řecka Dílo: Childe Haroldova pouť, Korzár, Kain…

B.4. Romantičtí spisovatelé W.Scott A.S.Puškin

B.5. Biedermeier Umělecký a životní styl měšťanstva doby romantismu Projevil se ve vybavení interieru Kladl důraz na pohodlnost,útulnost Popsán v Babičce B.Němcové

Přiřaďte stavby ke správnému směru: 1 3 2

Přiřaďte díla ke správnému směru: 1 3 2

Které tvrzení neplatí o hrdinech romantických děl? Často jsou vyděděnci společnosti. Mají zalíbení v tajemných věcech a přírodě. Upřednostňují rozum před touhou a vášní. Končí svůj život tragicky.