I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba piva SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Advertisements

VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
Výroba piva – varný proces
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Sacharidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
výroba piva – kvašení a dokvašování
Druhy piva, skladování piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Látkový a energetický metabolismus rostlin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Měření původního extraktu mladiny Jana Olšovská Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Zvíkovské Podhradí,
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Výroba piva.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Martin Fabián, Marketing v EU Jaro 2011.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Pivovarnictví Historie
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Suroviny pro výrobu lihu A. Škrobnaté suroviny – brambory, obilniny (havarované obilí – např. napadené plísněmi) B. Cukernaté suroviny – ovoce, cukrová.
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
CUKRY = SACHARIDY.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Slad Základní surovinou při výrobě sladu je kvalitní sladovnický ječmen Cílem výroby sladu je přeměnit většinu škrobu v obilkách na sladový cukr, a tím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VÝROBA PIVA LILI LUU.
Zpracovala: K. Orendáčová
Pivo a jeho výroba.
Výroba piva Sophie Dittlová III.B.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Vliv podmínek rmutování na výtěžek extraktu při výrobě piva
Transkript prezentace:

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Výroba piva I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Mgr. Jana Prášilová, prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obsah prezentace Základní suroviny pro výrobu piva Fáze výroby piva Druhy piva

Základní suroviny pro výrobu piva Po dlouhá staletí se pivo připravuje z následujících surovin za přispění mikroorganismů: slad chmel voda – ovlivňuje základní kvalitu a specifické vlastnosti piva

Základní suroviny pro výrobu piva - slad naklíčené a usušené obilné zrno ječmene sladování – rozklad polysacharidů na zkvasitelné sacharidy Zásobní látky obilného zrna tvoří: cca 90 % škrob cca 10 % neškrobové polysacharidy – např. celulóza, lignin Slad http://www.brelex.cz/faq.php

Základní suroviny pro výrobu piva - chmel chmel je vytrvalá rostlina obsahuje: vodu, pryskyřice, chmelové silice, lipidy a vosky, proteiny, aminokyseliny, polyfenoly, celulózu, cukry, pektiny a minerální látky Tři oblasti schválené pro pěstování chmele v ČR: Žatecko Ústecko Tršicko Chmelové šištice http://www.gastrotrend.cz Granulovaný chmel http://vyrobtesipivo.cz/chmel-premiant-100g-p9

Fáze výroby piva Etapy Přibližná doba trvání Teplota Vaření (příprava mladiny) až 10 hodin 35 – 70 °C Kvašení (hlavní kvašení) 7 - 12 dnů 8 – 11 °C Dokvašování (ležení) 20 dnů (ležáky až 60) 2 °C http://www.budejovickybudvar.cz/o-spolecnosti/produkty/jak-se-vari-budvar.html#restrictedContent

Fáze výroby piva – příprava mladiny Šrotování Vystírání Rmutování Scezování Chmelovar Chlazení mladiny http://www.foto-jana.cz/galerie/Foto-Jana/Pivovar%20Litovel-dokument/slides/%C4%8Derp%C3%A1n%C3%AD%20mladiny-varna.html Varna pivovaru Litovel

Fáze výroby piva – příprava mladiny šrotování vystírání rmutování Cíl: rozrušit obilky sladu Operace: mechanické mletí Zařízení: šrotovník Cíl: uvolnění potřebných látek do roztoku Operace: luhování Zařízení: vystírací káď Cíl: enzymatické štěpení polysacharidů a důležitých dalších látek Operace: zvyšování teploty roztoku Zařízení: rmutovací pánev

Fáze výroby piva – příprava mladiny scezování chmelovar chlazení Cíl: oddělit zbytky šrotu od roztoku Operace: filtrace Zařízení: scezovací káď Cíl: úprava sladiny sterilizace inaktivace enzymů Operace: vaření sladiny s chmelem Zařízení: mladinová pánev Cíl: zchlazení na kvasnou teplotu vyloučení kalů Operace: chlazení

Fáze výroby piva – kvašení zařízení spilky cylindrokonické tanky (CKT) http://www.brewia.cz/index_4CZ.html Pivovarské kvasinky: Saccharomyces cerevisiae http://eu.art.com/products/p14438842085-sa-i6698794/posters.htm

Fáze výroby piva – dokvašování probíhá v ležáckých sklepech pivo se číří, sytí vznikajícím CO2 dozrává Ležácký sklep http://www.visitbudvar.cz/cz/prohlidky/prohlidka-pivovaru/lezacke-sklepy.html

Druhy piva Podle obsahu původního extraktu mladiny (EPM) dělíme česká piva na: stolní piva (do 6 %) výčepní piva (7 až 10 %) ležáky (11 až 12 %) speciály (13 % a více) portery (tmavé pivo s 18 % a více) Podle obsahu alkoholu: piva se sníženým obsahem alkoholu - max. 1,2 % obj. ethanolu (1 % hmot.) nealkoholická piva - max. 0,5 % obj. ethanolu (0,4 % hmot.) alkoholická piva – nad 1,2 % obj. ethanolu (nad 1% hmot.)

10° pivo ≠ 10 % obsahu alkoholu Druhy piva Stupňovitost piva: 10° pivo ≠ 10 % obsahu alkoholu Legislativně nesprávné označení !!! Povoleno je označení: obsah alkoholu v objemových procentech slovní označení (např. ležák, porter) Zkratka EPM označuje „extrakt původní mladiny“ = obsah všech extrahovatelných látek v mladině před kvašením (především zkvasitelných cukrů, ale i dalších látek). 12° pivo má tedy 12 % těchto látek.