Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ OTEVŘENÁ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Klasicismus Předmět, ročník Výtvarná výchova, 2. ročník
Advertisements

Evropská kultura na prahu moderní doby
 Inspirace minulostí (zejména středověkem), exotickými zeměmi a životem na venkově  Důraz na city a prožitky, často pocit odcizení, záliba v tajemnosti.
Název materiálu: ROMÁNSKÉ UMĚNÍ
Tematický okruh: Člověk ve společnosti (Kulturní život)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Liberecký kraj Vlastivěda 4. a 5. ročník.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_3 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KLASICISMUS Mgr. Eliška Handšuhová ZŠ Oblačná Liberec
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_4 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Baroko.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
Název materiálu: ÚČINNOST
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_2 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pietrová. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_1.3.AJ3,4.01/Pv.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_2 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
Materiál je v souladu s RVP ZV a ŠVP.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
IMPRESIONISMUS Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ OTEVŘENÁ Název materiálu:
KLASICISMUS.
Empír - (z lat. empire = císařství )
Název materiálu Označení materiálu: VY_32_INOVACE_01_ Klasicismus.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma: Umění a kultura, Výtvarná.
Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
REALISMUS Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ OTEVŘENÁ Název materiálu:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_3 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor
Klasicismus Umění 19. století.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- architektura 19.století PhDr. Pavlína Mikulcová.
Obecná charakteristika Architektura
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Praha,
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
Chráněná území v České republice
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Závěr 18. století – poč. 19. století
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Registrační číslo projektu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_6 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Název materiálu: PRÁCE
Klasicismus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_11_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Klasicismus v Čechách Konec 18. století.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Klasicismus a empír 18. – 19. století.
Rokoko, klasicismus - 2 Označení materiálu:
Umělecké směry 19. století
KLASICISMUS A EMPÍR od poloviny 18.století k počátku 19. století.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Klasicismus, empír, romantismus (1. pol. 18.–1. pol. 19. století)
Architektura do začátku 20. století.
Romantismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Název školy: Základní škola Netvořice
KLASICISMUS Přelom 18./19. STOLETÍ.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Transkript prezentace:

Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ OTEVŘENÁ Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/21.0657 Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ OTEVŘENÁ Název materiálu: KLASICISMUS A EMPÍR Autor: Mgr. Libuše Jurczeková HRAZENO Z EU OP - VK

Anotace Ročník Očekávaný výstup Vzdělávací oblast Klíčová slova Prezentace je určena k rozšíření učiva výtvarné výchovy v 8. ročníku v návaznosti na učivo literární výchovy. Poskytuje přehled základních znaků klasicismu, poznání typicky klasicistních staveb, příklady klasicistních památek na našem území. Ročník Osmý Očekávaný výstup Materiál je v souladu s RVP ZV a ŠVP Žáci interpretují vizuálně obrazná vyjádření minulosti, vybírají a pojmenovávají co nejširší škálu prvků vizuálně obrazného vyjádření, uplatňují osobitý přístup k realitě. Vzdělávací oblast UMĚNÍ A KULTURA Klíčová slova Humanismus, racionalismus, empír, klasický styl Vytvořeno  Leden 2012

VZNIK reakce na „přeplácané“ baroko a rokoko rozvíjí se v souvislosti s humanismem a racionalismem Ve Francii proběhla roku 1789 Velká francouzská revoluce, jejíž hesla byla : Svoboda, rovnost, bratrství a ideál návratu k přírodě => vliv na klasicismus objevy v Herculaneu Pompejích RACIONALISMUS= filozofický směr, ve kterém při poznávání světa hraje hlavní roli rozum (nikoli smysly či víra). HUMANISMUS= zaměřuje se na člověka. Člověk je tvor svobodný, který si má užívat život na zemi, zkoumat jej. Ke kráse života přispívá i krása jazyka. Při psaní knih je třeba čerpat z původních děl, ne z přepisů… ? Humanismus a racionalismus? Herculaneum a Pompeje? Přidat odkaz http://www.mummytombs.com/pompeii/visiting.herculaneum.htm Možné využít CLIL… Dokázali byste vysvětlit, co znamenají pojmy klasicizmus a racionalismus, když vám napovím, že humanus v latině znamená lidský a ratio rozum?

ZNAKY rozvíjel se v letech 1770 - 1830 inspirace antikou ŠTÍT KLASICISTNÍHO CHRÁMU rozvíjel se v letech 1770 - 1830 inspirace antikou ne napodobování, ale obnova v duchu antiky jasné jednoduché členění symetrická monumentalita jasné měřitelné vztahy skromnost v barvách a výzdobě můžeme jej popsat jako: Ušlechtilou jednoduchost tichou velikost. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/La_Madeleine_Paris.jpg ŠTÍT ANTICKÉHO CHRÁMU porovnání antika a kl. em. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Pediment.jpg

EMPÍR modifikace klasicismu za Napoleonova císařství křehčí a zdobnější Znali byste jiný výraz (synonymum) pro slovo modifikace? Pokud ne, pomozte si se slovníkem cizích slov. Napoleon byl velice známý a úspěšný francouzský velitel a později císař. Věděli byste, v jaké známé bitvě na českém území zvítězil? modifikace (slovník cizích slov) Napoleon – bitva u Slavkova Louvre Byla to tzv. bitva tří císařů (rakouského, ruského a francouzského), která se konala r. 1805 poblíž Slavkova u Brna. Dodnes se každoročně konají její „rekonstrukce“. Na důkaz svých četných vítězství si nechal Napoleon v Paříži postavit Vítězný oblouk (Arc de Triomphe), samozřejmě ve stylu empíru. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Arc_de_triomphe_frontsimple.jpg

ARCHITEKTURA průčelí chrámů stejné jako v antice – trojúhelníkový štít, sloupová předsíň = portikus členění římsami a pilastry http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/be/Portico_%28PSF%29.png/220px-Portico_%28PSF%29.png

dekorace: girlandy, urny, rozety, palmety ornamenty: perlovec (složeno „z navlečených perel“), vejcovec (vejcovité tvary se střídají s hroty), meandry http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bf/Astragal_%28PSF%29.png/800px-Astragal_%28PSF%29.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/39/Orna100-Blatt-Eierstab.png/220px-Orna100-Blatt-Eierstab.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e5/Palmette.jpg/406px-Palmette.jpg

SOCHAŘSTVÍ A MALÍŘSTVÍ zachycuje hlavně postavy – sochy z mramoru napodobuje antické portréty MALÍŘSTVÍ antické, historické náměty linka převládá nad barvou (v empíru se omezuje na ornament) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bd/Potocki_W%C5%82odzimierz_by_Thorvaldsen.jpg/289px-Potocki_W%C5%82odzimierz_by_Thorvaldsen.jpg

PŘEDSTAVITELÉ Jacques Luis David Zavraždění Marata Paní Récamiérová http://en.wikipedia.org/wiki/File:David_Self_Portrait.jpg Paní Récamiérová http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1e/Madame_R%C3%A9camier_painted_by_Jacques-Louis_David_in_1800.jpg/800px-Madame_R%C3%A9camier_painted_by_Jacques-Louis_David_in_1800.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/Death_of_Marat_by_David.jpg/466px-Death_of_Marat_by_David.jpg

A.D. Ingres: Turecká lázeň Francisco Goya: Rodina Karla IV. (španělského krále) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/11/Ingres_Turkish_Bath.jpg/602px-Ingres_Turkish_Bath.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fc/Francisco_de_Goya_y_Lucientes_054.jpg/729px-Francisco_de_Goya_y_Lucientes_054.jpg

Nejvýznamnějšími stavbami byly: KLASICISMUS U NÁS Nejvýznamnějšími stavbami byly: Stavovské divadlo zámek Kačina u Nových Dvorů Mariánské Lázně http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/11/Pohled_na_z%C3%A1mek_Ka%C4%8Dina_z_%C4%8Destn%C3%A9ho_dvora.jpg/800px-Pohled_na_z%C3%A1mek_Ka%C4%8Dina_z_%C4%8Destn%C3%A9ho_dvora.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/12/Mari%C3%A1nsk%C3%A9_l%C3%A1zn%C4%9B_%28Czech_town%29_-_houses_in_center.jpg/800px-Mari%C3%A1nsk%C3%A9_l%C3%A1zn%C4%9B_%28Czech_town%29_-_houses_in_center.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/Stavovsk%C3%A9_divadlo.gif

V sochařství se nejvíce prosadil Václav Prachner (Alegorie Vltavy) v malířství to byli: Antonín Machek (portréty) Josef Mánes (krajiny) portrét Františka Škroupa Pohled na Pražský hrad od východu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/Frantisek_skroup_1840.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Clam-Gallas_Paleis%281%29.jpg/441px-Clam-Gallas_Paleis%281%29.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anton%C3%ADn_M%C3%A1nes.jpg

ZDROJE www.wikimedia.cz vlastní zdroje