Evropa Obyvatelstvo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZLOŽENÍ OBYVATELSTVA PRO VÝUKU ZEMĚPISU NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH
Advertisements

Etnická příslušnost Příslušnost k určité etnické skupině,národu.
Itálie.
EVROPA OBYVATELSTVO VLASTIVĚDA 5.ročník Gabriela Mikulková 2013.
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 680 mil. (2002)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, obyvatelstvo,
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Obyvatelstvo Evropy.
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu
Název Obyvatelstvo – rozmístění, početní vývoj a demografické ukazatele Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace.
Sociekonomická geografie
OBYVATELSTVO A OSÍDLENÍ EVROPY
OBYVATELSTVO EVROPY 720 mil. OBYVATELSTVO EVROPY 720 mil.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Obyvatelstvo EVROPY EU – OP VK – III/2 ICT DUM 2
Evropa obyvatelstvo.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VY_52_INOVACE_03/2/27_ZEMĚPIS
OBYVATELSTVO EVROPY 718 milionů obyvatel.
OBYVATELSTVO EVROPY 700 milionů obyvatel.
BELGIE.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
BENELUX Jan Dušek.
Obyvatelstvo Česka 22. března Jací jsou Češi? pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave.
EKUMENA území trvale obydlená a intenzivně využívaná člověkem.
EVROPA Obyvatelstvo. EVROPA Obyvatelstvo Základní údaje 730 mil. obyvatel (2005) 11 % světové populace 10 mil. km2 73 obyv./km2 - nejvíc na světě.
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Společenské a hospodářské prostředí
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
REGIONY EVROPY STŘEDNÍ EVROPA.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Česká Republika.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Obyvatelstvo EVROPY.
Severní Amerika Obyvatelstvo a sídla.
Obyvatelstvo a sídla.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
EVROPA – ÚVOD A RAGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
VY_32_INOVACE_Vac_III_08 Obyvatelstvo ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_Vl.4.r.
EVROPA.  2. nejmenší světadíl (7% zemského povrchu)  Počet obyvatel cca (9,6%)  50 nezávislých států  Roztříštěnost, vysoká různorodost,
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
EVROPA.  2. nejmenší světadíl (7% zemského povrchu)  Počet obyvatel cca (9,6%)  50 nezávislých států  Roztříštěnost, vysoká různorodost,
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
EVROPA OBYVATELSTVO. Obyvatelstvo Evropy počet obyvatel – asi 730 mil. (2009) prognóza – obyvatel bude ubývat přírůstek z mezikontinentálního stěhování.
SKUPINY JAZYKŮ Jazyky se dají rozdělit podle příbuznosti do tak zvaných rodin. Ty se dále dělí na větvě. Větve tvoří podobné jazyky, které byly původně.
Národnostní struktura obyvatelstva
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Vytvořil: Mgr. Miloslav Došek - ZŠ a MŠ Jablonec nad Nisou, Kamenná 404/4, příspěvková organizace EVROPA OBYVATELSTVO Autorem materiálu a všech jeho částí,
VY_32_INOVACE_Z8-003 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK NÁRODY A JAZYKY Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle původu a počtu obyvatel.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
EVROPA OBYVATELSTVO VY_32_INOVACE_07-46 Ročník: VIII. ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Evropa – socioekonomická sféra
Struktura jazyka.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_52_INOVACE_13_02_obyvatelstvo Evropy
Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Evropa – obyvatelstvo AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Obyvatelstvo a sídla.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Transkript prezentace:

Evropa Obyvatelstvo

Obyvatelstvo Evropa má 720 mil. obyvatel, tj. 12 % světové populace. Hustota zalidnění je vysoká, 72 obyvatel/km2. Evropa je nejhustěji zalidněný kontinent.

Obyvatelstvo Současný stav a rozmístění obyvatelstva je výsledkem složitého vývoje. Největší hustotu zalidnění mají kromě miniaturních států Monaka, Vatikánu a Malty Nizozemí (390 obyvatel/km2), Belgie (340 obyvatel/km2) a Velká Británie (250 obyvatel/km2).

Obyvatelstvo Naopak nejnižší hustotu zalidnění mají v Evropě: Island (3 obyvatelé/km2), Kazachstán (4 obyvatelé/km2), ale to je evropský stát jen malou částí svého území, a Rusko (8 obyvatel/km2), ale jeho hustota zalidnění vypočítaná na celé území Ruska hustotu v evropské části zkresluje.

Obyvatelstvo Přírůstek činí 0,3 % Obyvatelé Evropy se v průměru dožívají 68 let (muži) a 77 let (ženy) Obyvatelstvo tvoří hlavně tři větve indoevropské jazykové rodiny: slovanská, germánská a románská. Mnoho národů patří k jiným jazykovým skupinám, např. uralské nebo afroasijské.

Obyvatelstvo Nejpočetnějšími evropskými národy jsou indoevropští Rusové, Němci, Italové, Angličané, Francouzi, Ukrajinci, Španělé a Poláci. Angličané Němci

Obyvatelstvo Rusové Francouzi

Obyvatelstvo Italové

Obyvatelstvo Znakem všech průmyslových oblastí je nakupení sídel, zejména ve střední Anglii, Nizozemí, Porúří, Porýní a v Sasku, v Horním Slezsku, Donbasu a Pádské nížině.