Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_13_02_obyvatelstvo Evropy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_13_02_obyvatelstvo Evropy"— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_13_02_obyvatelstvo Evropy
Z E M Ě P I S VY_52_INOVACE_13_02_obyvatelstvo Evropy

2 Popis prezentace 3. snímek – obyvatelstvo Evropy 4. snímek – obyvatelstvo Evropy 5. snímek – nejvíce lidí hovoří indoevropskými jazyky 6. snímek – emigrace a migrace 7. snímek – podíl cizinců v evropských státech 8. snímek – cvičení (významné osobnosti Evropy, ukázky) 9. snímek – cvičení (odpovědi na otázky) 10. snímek – cvičení (tvoření správných dvojic) 11. snímek – máš to správně? 12. snímek – cvičení (užití vlastního názoru) 13. snímek - seznam informačních zdrojů

3 Obyvatelstvo evropy V Evropě žije 720 milionů obyvatel. Nejlidnatější zemí Evropy je Rusko. V jeho evropské části žije 120 milionů obyvatel. K dalším nejlidnatějším státům patří Německo (82 milionů obyvatel). Itálie, Velká Británie a Francie (v každé zemi 60 milionů obyvatel. Česká republika patří s 10 miliony mezi středně lidnaté státy. Nejvíce obyvatel žije ve městech.

4 Obyvatelstvo evropy Obyvatelé Evropy představují především národy slovanské, germánské a románské, které hovoří různými jazyky. Největší podíl připadá na slovanské národy (Rusové, Ukrajinci, Češi, Slováci, a také Chorvati, Slovinci a Srbové). Ke germánským národům patří Němci, Rakušané, Angličané, Švédové a další národy na severu Evropy. Do románských národů řadíme Francouze, Španěly, Italy, Portugalce a Rumuny. V Evropě převládá křesťanské náboženství. Vyznavači islámu jsou v Albánii, Bosně a Hercegovině.

5 Nejvíce lidí hovoří indoevropskými jazyky

6 Emigrace a imigrace

7 Podíl cizinců v evropských státech

8 CVIČENÍ ? Pedagog Královna Politik Fyzik Papež
Přiřaď fotografie ke jménům významných osobností minulosti i současnosti Evropy. Pedagog Královna Politik Fyzik Papež J. A. Komenský Alžběta II Václav Havel Albert Einstein Jan Pavel II.

9 Dokážete odpovědět na otázky? Které z témat vás zajímá?
CVIČENÍ Dokážete odpovědět na otázky? Které z témat vás zajímá? Které náboženství je v Evropě nejrozšířenější? Ze kterých oblastí Země přichází do Evropy nejvíce lidí? Roste počet obyvatel v Evropě? Která evropská města jsou nejlidnatější? ? Kolik obyvatel má Evropa? Kterým jazykem mluví nejvíce obyvatel Evropy? Která část Evropy je nejhustěji osídlena?

10 a) Islám b) judaismus (židovství) c) křesťanství d) hinduismus
CVIČENÍ Vytvoř správné dvojice. jižní Evropa germánské jazyky západní Evropa slovanské jazyky střední, východní a jihovýchodní Evropa románské jazyky Které je nejrozšířenější náboženství v Evropě – zatrhni správnou variantu: a) Islám b) judaismus (židovství) c) křesťanství d) hinduismus

11 a) Islám b) judaismus (židovství ) c) křesťanství d) hinduismus
MÁŠ TO SPRÁVNĚ? Správně: jižní Evropa románské jazyky západní Evropa germánské jazyky střední, východní a jihovýchodní Evropa slovanské jazyky a) Islám b) judaismus (židovství ) c) křesťanství d) hinduismus

12 Uveď, jaké jsou podle tebe výhody a nevýhody života ve městě?
CVIČENÍ Uveď, jaké jsou podle tebe výhody a nevýhody života ve městě?

13 Seznam informačních zdrojů
KORTUS, F., TEPLÝ, F. Evropa: pracovní sešit. 1. vydání. Praha: Nakladatelství Parta, ISBN: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Nováková.


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_13_02_obyvatelstvo Evropy"

Podobné prezentace


Reklamy Google