LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

Život v zimní přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.26
Voda ve všech skupenstvích
Přizpůsobení živočichů k prostředí
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Znečištění moří, nadměrný rybolov
Evropa: rostliny a živočichové
Den Země – svátek planety
Přírodní rezervace na území Ostravy
Ptáci v okolí lidských sídel
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Organizace ochrany přírody v ČR
Sluneční soustava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.12
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
Světové obyvatelstvo.
Potravní vazby rostlin a živočichů
DOMÁCÍ EKOLOGIE – nadměrná spotřeba
ČR – Hlavní město Praha VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.59 Mgr. Kosík Lukáš
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Domácí ekologie – pitná voda
Projekt introdukce orlů skalních v Beskyd e ch Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód:
Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd
OBYVATELSTVO ČR.
Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, obyvatelstvo,
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.15.
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Plevele polí a luk Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.18
Význam hub a mechů v ekosystému
Výživa rostlin - fotosyntéza
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Domácí zvířata – druhy, chov
Třídění rostlin - stonek
Evropa: východní Evropa
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
ŽIJÍ S NÁMI VE MĚSTĚ - ROSTLINY A ZVÍŘATA
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Studijní info.
Evropa: západní Evropa
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Měření délky a hmotnosti
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.
Pes a kočka Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.32
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Stavba těla hub, rozmnožování
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Květy a plody rostlin Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.20
Jedovaté rostliny kolem nás
Česká republika: hospodářství, zemědělství
Anotace: Česká republika: vodstvo a ochrana životního prostředí Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup:
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI POHYB OBYVATELSTVA:
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Transkript prezentace:

LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.07 Vzdělávací oblast: ekologie, populační růst, životní úroveň – porodnost, lidský věk Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: sedmý ročník základní školy

Lidská populace Skupina lidí žijících v určité oblasti Světová populace dnes čítá okolo 7 miliard lidí [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Crowd_in_HK.JPG >

Charakteristiky populace Denzita (Hustota populace) – počet lidí žijících na vyměřené ploše, světový průměr je 13 obyvatel na km2 Natalita (porodnost) – množství narozených lidí za určitý čas Mortalita (úmrtnost) – množství úmrtí lidí za určitý čas Přirozený přírůstek – rozdíl mezi natalitou a mortalitou

Hustota zalidnění Zalidnění v roce 2006 – počet lidí na km2 [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Countries_by_population_density.svg >

Růst lidské populace Počet obyvatel Země stále roste, nemůže za to zvýšená porodnost, ale prodlužující se délka lidského věku - velký pokrok techniky a zejména zdravotnictví Celkově růst populace mírně zpomaluje, ale stále má hodnotu přes dvě procenta ročně V Evropě je nižší porodnost, vysoká míra přistěhovalectví [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://en.wikipedia.org/wiki/File:World_population_%28UN%29.svg>

Růst lidské populace Lidská populace na Zemi - podívejte se na vývoj dle jednotlivých kontinentů [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://en.wikipedia.org/wiki/File:World_population_%28UN%29.svg>

Přelidnění Stav, kdy počet lidí překročí schopnost Země tyto lidi uživit Problémy: nedostatek, vody, potravin, energetických zdrojů, odpady Vzhledem k růstu počtu obyvatel hrozí v některých oblastech hladomor [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dhaka_street_crowds.jpg >