Rozmístění obyvatelstva na Zemi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.59 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Advertisements

ÚZEMNÍ ROZLOŽENÍ OBYVATELSTVA PRO VÝUKU ZEMĚPISU NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
VY_52_INOVACE_ZE.8.67 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
JÁDROVÉ A PERIFERNÍ OBLASTI
ATMOSFÉRA Podnebí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Členění zemského povrchu
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
• ekonomické složení O. ◦ Ekonomicky aktivní obyvatelstvo (EAO)
Hospodářský zeměpis ve výuce oboru Podnikání. Obecný cíl výuky předmětu: formování geografického myšlení porozumění hospodářství v jeho územních souvislostech.
19.1 Rozmístění obyvatel světa
Česká republika – poloha, hranice, základní údaje
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
VY_32_INOVACE_26-02 Světová populace
 v roce 2012 žije na Zemi přes 7 miliard obyvatel.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Socioekonomická a správní geografie Geografie obyvatelstva
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
Obyvatelstvo Evropy.
Afrika Socioekonomická geografie 1
Název Obyvatelstvo – rozmístění, početní vývoj a demografické ukazatele Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace.
Sídla.
Sociekonomická geografie
Demografie je věda, která se zabývá:
AUSTRÁLIE nejmenší kontinent (7,7 mil km2)
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Určování zeměpisné polohy
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
 Evropa jako celek má příznivé přírodní podmínky vhodné pro zemědělství a sídla  zdroje nerostných surovin jsou ale již částečně vyčerpány  přes určité.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
OBYVATELSTVO ASIE.
Těžba nerostných surovin
EKUMENA území trvale obydlená a intenzivně využívaná člověkem.
ASIE.
Společenské a hospodářské prostředí
Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná.
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Sídla -venkovská sídla a jejich funkce města – definice, funkce, urbanizace, suburbanizace, … struktura měst Andrea Pivná 4.Z.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Registrační číslo projektu
GLÓBUS.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Rozmístění obyvatelstva
OBYVATELSTVO AMERIKY.
VY_32_INOVACE_13 Asie - Jižní Asie - pracovní list
Rozmístění obyvatelstva
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Klepněte pro vložení textu ASIE. Eurasie Jedna velká pevnina = Eurasie Proč se dělí na Evropu a Asii? Hranice mezi Evropou a Asií: Ural – Kaspické moře.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
Podnebí Severní Ameriky
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Tundra tundra v Norsku tundra na Aljašce v létě.
Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Předmět: Zeměpis Sada: Z 8/07 Ročník: 8. ročník Jméno autora (vč. titul): Tomáš Szabo (Bc.)
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Hospodářství jádrové a periferní oblasti
Podnebí Asie Mgr. Iva Roubalíková
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
SVĚTOVÉ OBYVATELSTVO. POČET OBYVATEL na světě 7,4 miliardy obyvatel (k ) TOP 10 MOST POPULOUS COUNTRIES 1. China1,379,302, India1,281,935,911.
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
EVROPA VÝCHODNÍ EVROPA – RUSKO
Severní Amerika - Kanada
ASIE Přírodní podmínky.
Oceány.
Transkript prezentace:

Rozmístění obyvatelstva na Zemi ANEB hustota osídlení

Hustota osídlení je NEROVNOMĚRNÁ (5% souše=1/2 obyvatel), celosvětový průměr je 40 ob./km2 (vypočítej hustotu zalidnění ČR). Činitelé ovlivňující osídlení: A) přírodní faktory: - podnebí (srážky, teploty), - vzdálenost od moře (do 200 km od moře žije 50% obyvatelstva na Zemi), - nadmořská výška (do výšky 200 m.n.m. žije 60% obyvatel na Zemi), - půdy (úrodnost, možnost závlahy), - vegetace, - suroviny (kovy, paliva, dřevo aj.). B) socioekonomické faktory: - těžba nerostných surovin, - hospodářská vyspělost (migrace), - historické faktory, - komunikace, - dostupnost služeb, - urbanizace (stěhování lidí z venkova do měst).

Dělení: A) neobydlené oblasti (15% obyvatel) – oblasti od 0 do 10 ob./km2 Antarktida, pralesy, SLO, pouštní oblasti B) nízká hustota osídlené (37% obyvatel) – oblasti do 10 do 200 ob./km2 (vyhledej v atlase) C) vysoká hustota osídlení (48% obyvatel) – nad 200 ob./km2 Oblasti vysokého zalidnění dle světadílů: - Evropa: Anglie, Benelux, Porýní, sev. Itálie, Slezsko - Asie: SV Čína, Japonsko, Korejský pol., Indie, Bangladéš - Afrika: nilská delta, Bengálský záliv - Severní Amerika: SV + Z USA, JV Kanada, - Jižní Amerika: La Plata - Austrálie a Oceánie: JV Austrálie

Samostatná práce Pomocí geografických tabulek (Přehled států a zemí světa – str. 21) najdi státy s hustotou vyšší než 400 ob/km2 a státy s hustotou nižší než 5 ob./km2 . Ve kterých šířkových pásmech a ve kterých výškových stupních je hustota zalidnění nejnižší? Na mapě světa sledujte země ležící přibližně na 40 stupni severní šířky a pokuste se stanovit příčiny rozdílů v jejich hustotě zalidnění.