Obratlovci povrch těla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_410, 21. sada, Přírodověda
Advertisements

Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
KOŽNÍ SYSTÉM.
Povrch těla člověka.
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA KŮŽE Kůže kryje povrch lidského těla. Odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí, které na kůži působí chemickými.
Plazi Plazi jsou obratlovci
Zoologická zahrada Východ ZOO.
Třída OBOJŽIVELNÍCI Tvoří přechodnou skupinu mezi vodními a suchozemskými obratlovci, vyvinuli se z lalokoploutvých ryb (latimérie podivná), dospělci.
KOŽNÍ SOUSTAVA 5.ročník.
SAVCI - charakteristika
Číslo v digitálním archivu školy
Povrch těla - kůže.
Povrch lidského těla autor: David Hainall.
Povrch těla obratlovců přírodopis 8.třída
Povrch těla obratlovců přírodopis 8.třída
Povrch těla živočichů.
Tělní pokryv Jana Machová.
Pozorování chlupů a koster savců
SAVCI.
Biologie člověka.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Povrch lidského těla Filip Bordovský.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Člověk lidské tělo.
SAVCI Největší rozvoj savců = TŘETIHORY (před 65 miliony let = éra savců Pronikali do všech ekosystémů Čtvrtohory = éra člověka.
SAVCI Mammalia.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Kožní soustava.
Tělní tekutiny Krev a míza.
spracoval: Nguyen Thanh Binh
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_294_ŽIVÁ_PŘÍRODA_ŽIVOČICHO.
Kůže Funkce kůže Pokryv těla Ochrana před vlivy chemickými, mechanickými a choroboplodnými zárodky Vylučování Regulace teploty Účast na dýchání – kožní.
KŮŽE, PÉČE O KŮŽI VY_32_INOVACE_11_23. Kůže a její funkce v těle: = pokryv těla, největší lidský orgán (2 m 2 ), její tloušťka se pohybuje od 0,1 mm až.
Obratlovci obojživelníci.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
TĚLNÍ POKRYV OBRATLOVCŮ Přírodopis VIII.. Povrch těla  Ochrana před vnějším prostředím  Kůže:  pokožka  škára  Kožní útvary (deriváty):  šupiny.
LIDSKÝ ORGANISMUS KŮŽE. Šablona : V/2 Sada: 2/19 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu.
Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví.
Strunatci - pokožkové deriváty Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie živočichů Datum vytvoření13.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Kůže Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Obratlovci Pětilístek: páteř
Přírodopis – 8. ročník, Kůže
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA Veronika straková.
Kožní soustava.
VY_52_INOVACE_24_01_význam kůže
Povrch lidského těla Autor: Mgr. Jana Bieliková Datum:
KŮŽE ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_28_Kůže.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Stavba těla savců.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Krycí soustava strunatců a škárové deriváty
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 07_Soustava kožní
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
OBRATLOVCI Třída: OBOJŽIVELNÍCI.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Strunatci, pláštěnci, bezlebeční, obratlovci
Obratlovci-prezentace
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání
SAVCI CHARAKTERISTIKA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_117_Obratlovci
Kožní soustava.
SAVCI - charakteristika
Název sady materiálů: Člověk a zdraví
Transkript prezentace:

Obratlovci povrch těla

Povrch těla obratlovců Povrch těla chrání živočichy před okolním prostředím! Povrch těla obratlovců tvoří kůže, ze které často vyrůstají různé kožní útvary: srst peří šupiny Zbarvení kůže, srsti nebo peří má pro živočichy v přírodě různý význam: maskování výstražné zbarvení námluvy

Třída: Ryby Pokožka ryb je pokryta slizem, aby se snížil odpor vody při pohybu. Většina ryb má na těle kostěné šupiny, které vyrůstají ze škáry a chrání kůži před poraněním.

Třída: Obojživelníci Kůže obojživelníků vlhká a bez šupin, obsahuje četné slizové a někdy i jedové žlázy. Pro obojživelníky je životně důležité kožní dýchání, protože mají nedokonalé plíce!

Třída: Plazi Kůže některých plazů je chráněna šupinami, které vyrůstají z pokožky! Šupinatí plazi se v průběhu života svlékají!

Třída: Ptáci Věděli jste, že: díky peří si ptáci udrží stálou tělesnou teplotu a mohou tak být aktivní v kteroukoliv denní dobu! Peří rozdělujeme na prachové a obrysové. Výměnu peří u ptáků nazýváme pelichání.

Stavba ptačího pera Mikroskopický snímek ptačího pera Zvetšení 200x

Třída: Savci Kůže a srst hraje hlavní roli v udržení tělesného tepla u většiny savců! Kůže má tři vrstvy: Pokožka Škára podkožní vazivo Srst savců tvoří: svrchní ochranný chlup neboli pesík podsada (chrání před nadměrným chladem v zimě a teplem v létě). Výměnu srsti nazýváme línání (zpravidla 2x ročně).

Stavba kůže: 1. pokožka, 2. škára, 3. podkožní vazivo

Zvířata bez srsti se označují jako “nahá” (například některé speciálně vyšlechtěné rasy psů a koček).