Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadané ve školním roce 2012/2013 pro 6. ročník (17. – 24. úloha) III. označení digitálního učebního materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IV. Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka
Advertisements

IV. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
Slovní úlohy o společné práci − 2
VII. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
VI. Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka
IX. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
VI. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadané ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (18. – 24. úloha) VIII. označení digitálního učebního materiálu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
I. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 6. ročník (19. – 26. úloha) III. označení digitálního.
VI. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 9. ročník (27. – 39. úloha) VIII. označení digitálního.
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (16. – 25. úloha) VIII. označení digitálního.
Ptáci v okolí lidských sídel
VII. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
VI. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
Matematika a její aplikace Číslo a početní operace ve slovních úlohách na I. stupni ZŠ 2 Slovní úloha s kocourkem VY_42_INOVACE_30 Sada 2 Základní škola.
VI. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
IV. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
I. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
X. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
X. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
V. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
II. Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (26. – 34. úloha) IX. označení digitálního.
V. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (36. – 44. úloha) IV. označení digitálního.
Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 9. ročník (45. – 55. úloha) X. označení digitálního učebního materiálu:
II. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
VII. Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka
III. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (19. – 24. úloha) IX. označení digitálního učebního materiálu:
I. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – procenta, změna základu 3 VY_42_INOVACE_17 Sada 4 Základní škola T.
V. Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (35. – 45. úloha) X. označení digitálního.
Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadané ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (34. – 40. úloha) X. označení digitálního učebního materiálu:
Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadané ve školním roce 2012/2013 pro 6. ročník (25. – 33. úloha) IV. označení digitálního učebního materiálu:
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
IX. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK248.
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školní roce 2012/2013 pro 6. ročník ( úloha) I. označení digitálního učebního.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (23. – 35. úloha) III. označení digitálního.
I. Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka
Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadané ve školním roce 2012/2013 pro 6. ročník (34. – 40. úloha) V. označení digitálního učebního materiálu:
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (7. – 12. úloha) VII. označení digitálního učebního materiálu:
VI. Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 9. ročník (25. – 30. úloha) X. označení digitálního učebního materiálu:
Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
II. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školní roce 2012/2013 pro 9. ročník (19. – 24. úloha) IV. označení digitálního učebního materiálu:
Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (12. – 18. úloha) II. označení digitálního učebního materiálu:
Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadané ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (25. – 33. úloha) IX. označení digitálního učebního materiálu:
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 6. ročník (13. – 18. úloha) III. označení digitálního učebního materiálu:
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými.
Název projektu: Živá příroda ve škole
SLOVESO JE ZÁKLAD VĚTY Autor: Mgr. Ivana Tesařová
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Autor: Mgr. Eva Procházková
PTÁCI – LETCI (BRODIVÍ)
Transkript prezentace:

Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadané ve školním roce 2012/2013 pro 6. ročník (17. – 24. úloha) III. označení digitálního učebního materiálu: VY_32_INOVACE_CJ Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice projekt EUškola pro život, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/

Metodické pokyny Autor: Mgr. Roman Kotlář Vytvořeno: červen 2012 Určeno pro 6. ročník Český jazyk 2. stupeň Téma: řešení úloh testů Scio Očekávané výstupy: aplikuje logickou úvahu a znalosti dosud osvojeného učiva při řešení úloh testů Scio Forma: žáci pracují samostatně Pomůcky: počítač, dataprojektor Zdroje: zadání testů Scio, obrázky – zdroj uveden přímo v daném slidu Další pokyny: Při práci lze využít hlasovací zařízení a vyhodnotit nejrychlejšího řešitele, který získá nejvíce z možného počtu bodů (Lze pracovat i ve skupinách, které mezi sebou soutěží. Pokud daná skupina nedokáže svoji úlohu vyřešit, může se o správné řešení pokusit jiná skupina.). Za podstatnou skutečnost lze považovat odůvodnění zvoleného řešení a pro kontrolu ukázat správné řešení. Hra může mít i více vítězů v případě rovnosti získaných bodů.

Úloha č. 17 testu Scio z českého jazyka pro 6. ročník (podzim 2012) Ve které z následujících vět je podmět rodu mužského životného? A) Ze všech stran se k němu napřahují ruce jeho přátel. B) Celou Prahou zněl křik vítězných týmů. C) Večer ho konečně přišli navštívit jeho bratři. D) Na výstavu přišla jen nepatrná část žáků naší třídy. Řešení: A) Ze všech stran se k němu napřahují ruce jeho přátel. – podmět je „ruce“ – ženský rod B) Celou Prahou zněl křik vítězných týmů. – podmět je „křik“ – mužský rod neživotný C) Večer ho konečně přišli navštívit jeho bratři. – podmět je „bratři“ – mužský rod životný D) Na výstavu přišla jen nepatrná část žáků naší třídy. – podmět je „část“ – ženský rod Správnou odpovědí je varianta C).

Úloha č. 18 testu Scio z českého jazyka pro 6. ročník (podzim 2012) Ve které z následujících možností není k výrazu z uvedeného textu přiřazeno synonymum? A) neustálý – ustavičný B) čin – skutek C) nedokonale – nesprávně D) domněnce – předpokladu Řešení: Dvojice synonym není u varianty C), protože synonymem pro nedokonale není slovo nesprávně. Správnou odpovědí je varianta C). Společné zadání pro úlohu č Z pravé kapsičky visel dlouhý stříbrný řetěz, na jehož konci byl upevněn podivuhodný stroj. Poručili jsme mu, aby vytáhl řetěz, ať je na jeho konci cokoliv. Ukázalo se, že je to koule, půl ze stříbra a půl z jakéhosi průhledného kovu. Viděli jsme totiž na průhledné straně zvláštní obrazce, nakreslené do kruhu, a myslili jsme, že je můžeme ohmatati, až naše prsty narazily na onu průhlednou hmotu. Dal nám ten stroj k uchu. Vydával neustálý hluk jako vodní mlýn. Hádáme, že je to buď nějaké neznámé zvíře, nebo Bůh, kterého uctívá. Kloníme se však k této druhé domněnce, protože nás ujišťoval (jestli jsme mu správně rozuměli, neboť se vyjadřoval velmi nedokonale), že zřídka co činí, aniž se s tím poradil. Nazýval to svým orákulem a prohlásil, že mu to ukazuje čas pro každý čin jeho života.

Úloha č. 19 testu Scio z českého jazyka pro 6. ročník (podzim 2012) Který z následujících výrazů je svým významem nejvzdálenější slovu hádáme z uvedeného textu? A) víme; B) domníváme se; C) domýšlíme se; D) odhadujeme. Společné zadání pro úlohu č Z pravé kapsičky visel dlouhý stříbrný řetěz, na jehož konci byl upevněn podivuhodný stroj. Poručili jsme mu, aby vytáhl řetěz, ať je na jeho konci cokoliv. Ukázalo se, že je to koule, půl ze stříbra a půl z jakéhosi průhledného kovu. Viděli jsme totiž na průhledné straně zvláštní obrazce, nakreslené do kruhu, a myslili jsme, že je můžeme ohmatati, až naše prsty narazily na onu průhlednou hmotu. Dal nám ten stroj k uchu. Vydával neustálý hluk jako vodní mlýn. Hádáme, že je to buď nějaké neznámé zvíře, nebo Bůh, kterého uctívá. Kloníme se však k této druhé domněnce, protože nás ujišťoval (jestli jsme mu správně rozuměli, neboť se vyjadřoval velmi nedokonale), že zřídka co činí, aniž se s tím poradil. Nazýval to svým orákulem a prohlásil, že mu to ukazuje čas pro každý čin jeho života. Řešení: Slovu „hádáme“ je významem nejvzdálenější slovo víme, protože když víme, pak nemusíme hádat. Správnou odpovědí je varianta A).

Úloha č. 20 testu Scio z českého jazyka pro 6. ročník (podzim 2012) Viděli jsme totiž na průhledné straně zvláštní obrazce, nakreslené do kruhu, a myslili jsme, že je můžeme ohmatati, až naše prsty narazily na onu průhlednou hmotu. Z kolika vět se skládá uvedené souvětí z úvodního textu? A) ze šesti B) z pěti C) ze čtyř D) ze tří Řešení: 1. věta: Viděli jsme totiž na průhledné straně zvláštní obrazce, nakreslené do kruhu, 2. věta: a myslili jsme, 3. věta: že je můžeme ohmatati, 4. věta: až naše prsty narazily na onu průhlednou hmotu. Počet vět je tedy roven čtyřem. Správnou odpovědí je varianta C).

Úloha č. 21 testu Scio z českého jazyka pro 6. ročník (podzim 2012) Kde se s uvedeným textem pravděpodobně nesetkáte? A) na informačním panelu v zoologické zahradě; B) na internetu; C) v časopise s přírodovědnou tematikou; D) v encyklopedii semenožravých ptáků. Společné zadání pro úlohu č V přírodě můžeme spatřit výra velkého zejména vysedávajícího na skalách. Obývá skalnatá území v nížinách i horské lesy ve vyšších polohách, významným a tradičním útočištěm jsou srázy říčních údolí velkých řek. Setkat se s ním můžete téměř po celé České republice i celé Eurasii kromě jejích nejsevernějších a nejjižnějších částí. Potrava výra se skládá zejména z malých obratlovců (např. hrabošů), ptáků a nepohrdne ani obojživelníky a rybami. Při lovu využívá především sluch, takže mu padnou za oběť hlučnější zvířata. O výrech se ví, že jsou dlouhá léta věrni jednomu místu, které si vybrali k hnízdění. Výří houkání v toku lze slyšet již od konce zimy (v únoru) až do dubna. Pokud byla vejce krátce po snůšce zničena, je samice schopna snést ještě další, náhradní snůšku. V průběhu sezení na vejcích sameček samičku krmí. Na vejcích sedí celou dobu samička. Přibližně po pěti týdnech se vyklubou mláďata, která jsou letuschopná zhruba po devíti týdnech. Vzhledem k tomu, že hnízdí na nepříliš chráněných místech, musejí se rodiče smířit s velkou pravděpodobností úhynu mláďat – ať už kvůli nepříznivým přírodním podmínkám (sníh, voda...), či predátorům včetně člověka. Právě poměrně vysoká úmrtnost mláďat je jedním z důvodů nutnosti ochrany tohoto nádherného zvířete. Řešení: Uvedený text vyhovuje variantám A), B) i C), protože výr velký není semenožravým ptákem a tedy se s ním v encyklopedii semenožravých ptáků nesetkáme. Správnou odpovědí je varianta D).

Úloha č. 22 testu Scio z českého jazyka pro 6. ročník (podzim 2012) Které z následujících tvrzení přímo vyplývá z uvedeného textu? A) Výr loví především v noci.; B) Výr nežije na severu a jihu České republiky.; C) Výr velký spí až do února zimním spánkem.; D) Výr velký žije často u řeky. Společné zadání pro úlohu č V přírodě můžeme spatřit výra velkého zejména vysedávajícího na skalách. Obývá skalnatá území v nížinách i horské lesy ve vyšších polohách, významným a tradičním útočištěm jsou srázy říčních údolí velkých řek. Setkat se s ním můžete téměř po celé České republice i celé Eurasii kromě jejích nejsevernějších a nejjižnějších částí. Potrava výra se skládá zejména z malých obratlovců (např. hrabošů), ptáků a nepohrdne ani obojživelníky a rybami. Při lovu využívá především sluch, takže mu padnou za oběť hlučnější zvířata. O výrech se ví, že jsou dlouhá léta věrni jednomu místu, které si vybrali k hnízdění. Výří houkání v toku lze slyšet již od konce zimy (v únoru) až do dubna. Pokud byla vejce krátce po snůšce zničena, je samice schopna snést ještě další, náhradní snůšku. V průběhu sezení na vejcích sameček samičku krmí. Na vejcích sedí celou dobu samička. Přibližně po pěti týdnech se vyklubou mláďata, která jsou letuschopná zhruba po devíti týdnech. Vzhledem k tomu, že hnízdí na nepříliš chráněných místech, musejí se rodiče smířit s velkou pravděpodobností úhynu mláďat – ať už kvůli nepříznivým přírodním podmínkám (sníh, voda...), či predátorům včetně člověka. Právě poměrně vysoká úmrtnost mláďat je jedním z důvodů nutnosti ochrany tohoto nádherného zvířete. Řešení: Tvrzení „tradičním útočištěm jsou srázy říčních údolí velkých řek“ potvrzuje častý výskyt výra velkého u řeky. Správnou odpovědí je varianta D).

Úloha č. 23 testu Scio z českého jazyka pro 6. ročník (podzim 2012)... nepohrdne ani obojživelníky a rybami. Která z následujících možností nejlépe vystihuje význam uvedeného úryvku úvodního textu? A) Miluje ryby a obojživelníky.; B) Nikdy nekonzumuje ryby a obojživelníky.; C) Obojživelníci a ryby mu velice chutnají.; D) Nevadí mu ani ryby a obojživelníci. Společné zadání pro úlohu č V přírodě můžeme spatřit výra velkého zejména vysedávajícího na skalách. Obývá skalnatá území v nížinách i horské lesy ve vyšších polohách, významným a tradičním útočištěm jsou srázy říčních údolí velkých řek. Setkat se s ním můžete téměř po celé České republice i celé Eurasii kromě jejích nejsevernějších a nejjižnějších částí. Potrava výra se skládá zejména z malých obratlovců (např. hrabošů), ptáků a nepohrdne ani obojživelníky a rybami. Při lovu využívá především sluch, takže mu padnou za oběť hlučnější zvířata. O výrech se ví, že jsou dlouhá léta věrni jednomu místu, které si vybrali k hnízdění. Výří houkání v toku lze slyšet již od konce zimy (v únoru) až do dubna. Pokud byla vejce krátce po snůšce zničena, je samice schopna snést ještě další, náhradní snůšku. V průběhu sezení na vejcích sameček samičku krmí. Na vejcích sedí celou dobu samička. Přibližně po pěti týdnech se vyklubou mláďata, která jsou letuschopná zhruba po devíti týdnech. Vzhledem k tomu, že hnízdí na nepříliš chráněných místech, musejí se rodiče smířit s velkou pravděpodobností úhynu mláďat – ať už kvůli nepříznivým přírodním podmínkám (sníh, voda...), či predátorům včetně člověka. Právě poměrně vysoká úmrtnost mláďat je jedním z důvodů nutnosti ochrany tohoto nádherného zvířete. Řešení: Slovo „nepohrdne“ znamená, že sice dané jídlo nemusí, ale sní ho (nevadí mu). Správnou odpovědí je varianta D).

Úloha č. 24 testu Scio z českého jazyka pro 6. ročník (podzim 2012) Přibližně po pěti týdnech se vyklubou mláďata... Která z následujících možností obsahuje tvar infinitivu slovesa vyklubou se z uvedené věty úvodního textu? A) vyklubat se; B) klubat se; C) klubali se; D) vyklubají se Společné zadání pro úlohu č V přírodě můžeme spatřit výra velkého zejména vysedávajícího na skalách. Obývá skalnatá území v nížinách i horské lesy ve vyšších polohách, významným a tradičním útočištěm jsou srázy říčních údolí velkých řek. Setkat se s ním můžete téměř po celé České republice i celé Eurasii kromě jejích nejsevernějších a nejjižnějších částí. Potrava výra se skládá zejména z malých obratlovců (např. hrabošů), ptáků a nepohrdne ani obojživelníky a rybami. Při lovu využívá především sluch, takže mu padnou za oběť hlučnější zvířata. O výrech se ví, že jsou dlouhá léta věrni jednomu místu, které si vybrali k hnízdění. Výří houkání v toku lze slyšet již od konce zimy (v únoru) až do dubna. Pokud byla vejce krátce po snůšce zničena, je samice schopna snést ještě další, náhradní snůšku. V průběhu sezení na vejcích sameček samičku krmí. Na vejcích sedí celou dobu samička. Přibližně po pěti týdnech se vyklubou mláďata, která jsou letuschopná zhruba po devíti týdnech. Vzhledem k tomu, že hnízdí na nepříliš chráněných místech, musejí se rodiče smířit s velkou pravděpodobností úhynu mláďat – ať už kvůli nepříznivým přírodním podmínkám (sníh, voda...), či predátorům včetně člověka. Právě poměrně vysoká úmrtnost mláďat je jedním z důvodů nutnosti ochrany tohoto nádherného zvířete. Řešení: Slova „klubali se“ a „vyklubají se“ nejsou slova v infinitivu a u infinitivu „klubat se“ chybí předpona „vy“. Správnou odpovědí je varianta A).