Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VI. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VI. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů"— Transkript prezentace:

1 VI. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice projekt EUškola pro život, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 9. ročník (1. – 14. úloha) VI. označení digitálního učebního materiálu: VY_32_INOVACE_OSP.9.056

2 Metodické pokyny Autor: Mgr. Roman Kotlář Vytvořeno: říjen 2012
Určeno pro 9. ročník Sumář učiva za 2. stupeň Téma: řešení úloh testů Scio Očekávané výstupy: aplikuje logickou úvahu a znalosti dosud osvojeného učiva při řešení úloh testů Scio Forma: žáci pracují samostatně Pomůcky: počítač, dataprojektor Zdroje: zadání testů Scio, obrázky – zdroj uveden přímo v daném slidu Další pokyny: Při práci lze využít hlasovací zařízení a vyhodnotit nejrychlejšího řešitele, který získá nejvíce z možného zisku bodů (Lze pracovat i ve skupinách, kdy můžeme aktivně pracovat s odlišnými pozicemi členů skupiny.). Za podstatnou skutečnost lze považovat odůvodnění zvoleného řešení a pro kontrolu ukázat správné řešení. Hra může mít i více vítězů v případě rovnosti získaných bodů.

3 Test Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011)
Společné zadání pro úlohu č V každé z následujících úloh vyberte slovo, které nejlépe odpovídá popisu v zadání. Společné zadání pro úlohu č. 3-8 V každé z následujících úloh vyberte slovo, které se nejvíce blíží opačnému významu slova v zadání. Úloha č. 1 Takový, po jehož požití nepřijde lidské zdraví k újmě. A) poživačný B) vyzkoušený C) jedovatý D) stravitelný E) testovaný Úloha č. 2 pohnout rukou za účelem pozdravu A) pozdravit B) poplácat C) mávat D) pokynout E) podržet Úloha č. 3 OHRANIČENÝ A) zakázaný B) svobodný C) nekonečný D) rozšířený E) propuštěný Úloha č. 4 KROTKÝ A) vášnivý B) divoký C) prudký D) veselý E) rozjařený

4 Úloha č. 1 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9
Úloha č. 1 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011) Společné zadání pro úlohu č V každé z následujících úloh vyberte slovo, které nejlépe odpovídá popisu v zadání. Takový, po jehož požití nepřijde lidské zdraví k újmě. A) poživačný B) vyzkoušený C) jedovatý D) stravitelný E) testovaný Řešení: Nejvhodnějším slovem je slovo „stravitelný“. Správnou odpovědí je varianta D).

5 Úloha č. 2 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9
Úloha č. 2 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011) Společné zadání pro úlohu č V každé z následujících úloh vyberte slovo, které nejlépe odpovídá popisu v zadání. pohnout rukou za účelem pozdravu A) pozdravit B) poplácat C) mávat D) pokynout E) podržet Řešení: Nejvhodnějším slovem je slovo „pokynout“. Správnou odpovědí je varianta D).

6 Úloha č. 3 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9
Úloha č. 3 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011) V každé z následujících úloh vyberte slovo, které se nejvíce blíží opačnému významu slova v zadání. OHRANIČENÝ A) zakázaný B) svobodný C) nekonečný D) rozšířený E) propuštěný Řešení: Nejbližším slovem opačného významu je slovo „nekonečný“. Správnou odpovědí je varianta C).

7 Úloha č. 4 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9
Úloha č. 4 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011) V každé z následujících úloh vyberte slovo, které se nejvíce blíží opačnému významu slova v zadání. KROTKÝ A) vášnivý B) divoký C) prudký D) veselý E) rozjařený Řešení: Nejbližším slovem opačného významu je slovo „divoký“. Správnou odpovědí je varianta B).

8 Test Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011)
Společné zadání úloh č. 5-8 V každé z následujících úloh vyberte slovo, které se nejvíce blíží opačnému významu slova v zadání. Úloha č. 5 DOVEDNÝ A) neomalený B) odbytý C) neplatný D) nešikovný E) líný Úloha č. 6 POVRCHOVÝ A) hloubkový B) dolní C) závažný D) speciální E) promyšlený Úloha č. 7 ZRANITELNÝ A) mrtvý B) silný C) ozbrojený D) statečný E) odolný Úloha č. 8 VZKVÉTAT A) umírat B) slábnout C) zmenšovat se D) upadat E) odvádět

9 Úloha č. 5 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9
Úloha č. 5 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011) V každé z následujících úloh vyberte slovo, které se nejvíce blíží opačnému významu slova v zadání. DOVEDNÝ A) neomalený B) odbytý C) neplatný D) nešikovný E) líný Řešení: Nejbližším slovem opačného významu je slovo „nešikovný“. Správnou odpovědí je varianta D).

10 Úloha č. 6 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9
Úloha č. 6 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011) V každé z následujících úloh vyberte slovo, které se nejvíce blíží opačnému významu slova v zadání. POVRCHOVÝ A) hloubkový B) dolní C) závažný D) speciální E) promyšlený Řešení: Nejbližším slovem opačného významu je slovo „hloubkový“. Správnou odpovědí je varianta A).

11 Úloha č. 7 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9
Úloha č. 7 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011) V každé z následujících úloh vyberte slovo, které se nejvíce blíží opačnému významu slova v zadání. ZRANITELNÝ A) mrtvý B) silný C) ozbrojený D) statečný E) odolný Řešení: Nejbližším slovem opačného významu je slovo „odolný“. Správnou odpovědí je varianta E).

12 Úloha č. 8 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9
Úloha č. 8 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011) V každé z následujících úloh vyberte slovo, které se nejvíce blíží opačnému významu slova v zadání. VZKVÉTAT A) umírat B) slábnout C) zmenšovat se D) upadat E) odvádět Řešení: Nejbližším slovem opačného významu je slovo „upadat“. Správnou odpovědí je varianta D).

13 Test Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011)
Společné zadání úloh č V každé z následujících úloh vyberte slovo, mezi nimiž je vztah nejpodobnější vztahu mezi dvojicí slov v zadání. Pořadí slov ve dvojicích je důležité. Úloha č. 9 IDOL : OBDIV A) přátelství : kamarád B) nepřítel : nenávist C) soutěž : výsledek D) student : učivo E) chuť : požitek Úloha č. 10 ČLOVĚK : SPOLEČNOST A) mraveniště : jehličí B) síť : počítač C) mýdlo : hygiena D) strom : les E) látka : částice Úloha č. 11 NÁDVOŘÍ : HRAD A) dům : místnost B) dlažba : kostka C) náměstí : město D) moře : ostrov E) zahrada : altánek

14 Úloha č. 9 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9
Úloha č. 9 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011) V každé z následujících úloh vyberte slovo, mezi nimiž je vztah nejpodobnější vztahu mezi dvojicí slov v zadání. Pořadí slov ve dvojicích je důležité. IDOL : OBDIV A) přátelství : kamarád B) nepřítel : nenávist C) soutěž : výsledek D) student : učivo E) chuť : požitek Řešení: Stejně jako obdivujeme idoly, tak nenávidíme nepřítele. Správnou odpovědí je varianta B).

15 Úloha č. 10 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9
Úloha č. 10 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011) V každé z následujících úloh vyberte slovo, mezi nimiž je vztah nejpodobnější vztahu mezi dvojicí slov v zadání. Pořadí slov ve dvojicích je důležité. ČLOVĚK : SPOLEČNOST A) mraveniště : jehličí B) síť : počítač C) mýdlo : hygiena D) strom : les E) látka : částice Řešení: Stejně jako je člověk součástí společnosti, tak je strom součástí lesa. Správnou odpovědí je varianta D).

16 Úloha č. 11 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9
Úloha č. 11 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011) V každé z následujících úloh vyberte slovo, mezi nimiž je vztah nejpodobnější vztahu mezi dvojicí slov v zadání. Pořadí slov ve dvojicích je důležité. NÁDVOŘÍ : HRAD A) dům : místnost B) dlažba : kostka C) náměstí : město D) moře : ostrov E) zahrada : altánek Řešení: Stejně jako je na hradě nádvoří, tak je ve městě náměstí. Správnou odpovědí je varianta C).

17 Test Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011)
Společné zadání úloh č V každé z následujících úloh vyberte slovo, mezi nimiž je vztah nejpodobnější vztahu mezi dvojicí slov v zadání. Pořadí slov ve dvojicích je důležité. Úloha č. 12 CITRON : SLUPKA A) lev : hříva B) ořech : skořápka C) dřevo : chata D) pampeliška : list E) pouzdro : zip Úloha č. 13 ÚSMĚV : SMÍCH A) zápletka : rozuzlení B) smrt : pohřeb C) párty : zábava D) slza : pláč E) atrakce : zážitek Úloha č. 14 BOJ : PROTIVNÍK A) sok : závod B) tanec : pár C) soud : viník D) útok : zbraň E) utkání : soupeř

18 Úloha č. 12 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9
Úloha č. 12 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011) V každé z následujících úloh vyberte slovo, mezi nimiž je vztah nejpodobnější vztahu mezi dvojicí slov v zadání. Pořadí slov ve dvojicích je důležité. CITRON : SLUPKA A) lev : hříva B) ořech : skořápka C) dřevo : chata D) pampeliška : list E) pouzdro : zip Řešení: Stejně jako má citron na sobě slupku, tak má ořech skořápku. Správnou odpovědí je varianta B).

19 Úloha č. 13 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9
Úloha č. 13 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011) V každé z následujících úloh vyberte slovo, mezi nimiž je vztah nejpodobnější vztahu mezi dvojicí slov v zadání. Pořadí slov ve dvojicích je důležité. ÚSMĚV : SMÍCH A) zápletka : rozuzlení B) smrt : pohřeb C) párty : zábava D) slza : pláč E) atrakce : zážitek Řešení: Stejně jako k úsměvu patří smích, tak patří k párty zábava. Správnou odpovědí je varianta D).

20 Úloha č. 14 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9
Úloha č. 14 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 9. ročník (podzim 2011) V každé z následujících úloh vyberte slovo, mezi nimiž je vztah nejpodobnější vztahu mezi dvojicí slov v zadání. Pořadí slov ve dvojicích je důležité. BOJ : PROTIVNÍK A) sok : závod B) tanec : pár C) soud : viník D) útok : zbraň E) utkání : soupeř Řešení: Stejně jako v boji proti nám stojí protivník, tak v utkání soupeř. Správnou odpovědí je varianta E).


Stáhnout ppt "VI. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů"

Podobné prezentace


Reklamy Google