Lymfatický (mízní) systém

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČLOVĚK - opakování (1. část). Stavbou těla člověka se zabývá věda zvaná anatomie. ANO NE.
Advertisements

Patologie srdce a cév.
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
Digitální učební materiál
Mízní systém - jednosměrná soustava tvořená mízními cévami, mízou, mízními uzlinami, brzlíkem a slezinou  - základní funkcí je obrana organismu, odvod.
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Mízní (lymfatická) soustava
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Soustava mizní - lymfatická
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
MÍZNÍ CÉVY, SLEZINA A BRZLÍK
Vlásečnicový systém – mikroangie a látková výměna v něm probíhající .
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mízní systém Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0219.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
Oběhová soustava člověka
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mízní (lymfatická) soustava
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Tělní tekutiny.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TĚLNÍ TEKUTINY ROZTOKY LÁTEK V LIDSKÉM TĚLE VODA
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Kapilární síť Arterioly → kapiláry Arterioly → metarterioly → kapiláry Metarterioly spojují arterioly a venuly Arteriovenózní zkraty (anastomózy)
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
Mízní soustava Lymfatická.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Oběhová soustava.
Soustava mizní - lymfatická
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Mízní (lymfatická) soustava
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
MÍZNÍ SOUSTAVA.
Oběhová soustava – mízní systém
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Mízní soustava člověka
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava Krev.
Krevní a mízní oběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
zpracovaný v rámci projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Slezina.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_SOUSTAVA OBĚHOVÁ_P1-2
Oběhová soustava - cévy
Červené krvinky - erytrocyty
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Transkript prezentace:

Lymfatický (mízní) systém Souběžně s krví (cévní systém) koluje v těle ještě lymfa (mízní systém) Slouží k odvádění odpadních látek z tkání a buněk, nadbytečné tekutiny, rozvádí bílé krvinky po těle- v případě napadení infekcí Lymfa se vrací do krevního oběhu(následné odfiltrování odpadních látek proběhne v ledvinách a játrech Má velký význam při obranyschopnosti

Mízní systém skládá se z mízních cév,uzlin, a orgánů(mandle, brzlík, slezina)

Lymfatické cévy Nacházejí se ve všech tkáních kromě CNS, kostí, chrupavek Vedou podél tepen a žil a odebírají z nich přebytečnou tekutinu Z mezibuněčných prostor odebírají velké molekuly( tuky, bílkoviny,bakterie), které neprojdou skrz stěnu kapilár Lymfa je odváděna zpět do krve Končetiny-bílkoviny Střevo-tuky

Lymfatické uzliny Na mízních cévách jsou uzlíčky (uzliny)-nejvíce slabiny, podpaží, krk V nich jsou lymfocyty, které filtrují z mízy bakterie Při infekci se lymfocyty pomnoží-zduření uzlin Při napadení těla infekcí se lymfocyty vydávají mízním oběhem do celého těla a ničí je

Lymfatické orgány- slezina Filtruje krev a tvoří protilátky Leží vlevo od žaludku Délka 13 cm V její dřeni se filtrují staré, opotřebované buňky(recyklace červ.krvinek a abnormální buňky např.rakovinné Při onemocnění kost.dřeně přebí- rjí funkci krvetvorby slezina a Játra Vytváří protilátky proti bakt.a virům(Malpighiho tělíska) slezina

Lymfatické orgány-brzlík Orgán za hrudní kostí, největší v dětství a pubertě, v dospělosti mizí Hraje klíčovou roli při budování imunity Tvoří se zde a skladují T-lymfocyty(rozpoznávají infekci) Stará se o potlačení autoimunity(tělo bojuje proti látkám,které samo tvoří) dospělý dítě

Mandle Celkem 5 orgánů v ústní dutině Tvoří bariéru proti bakteriím v potravě a vzduchu Jsou vyplněny lymfatickou tkání, které detekuje a ničí patogeny Při infekci se lymfocyty množí-zduření dutin

Lymfatický systém-shrnutí