ČR – Liberecký kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.13 Mgr. Kosík Lukáš

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústecký kraj Lázeňská oblast Ústecký kraj Znak kraje
Advertisements

Královéhradecký kraj.
Ján Chládek Vít Nakládal
Tomáš Pokorný Zdroj wikipedie
Kraje České republiky.
ČR – Jihočeský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.09 Mgr. Kosík Lukáš
ČR – Pardubický kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.15 Mgr. Kosík Lukáš
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Projekt – Zeměpis Královéhradecký kraj ZŠ Mandysova Hradec Králové
ČR – Karlovarský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.11 Mgr. Kosík Lukáš
Liberecký kraj.
ČR – Plzeňský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.10 Mgr. Kosík Lukáš
Vypracoval: David Polcar
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ČR – Středočeský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.08 Mgr. Kosík Lukáš
Daniela Tutaková, Liliana Kuželková
Liberecký kraj.
Liberecký kraj-kraj sportu
Liberecký kraj. Liberecký kraj Mapa ČR Mapa kraje.
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
by Kristýna Černá & Jiří Štefek
Autor: Mgr. Hana Řehůřková Školní rok: 2011/12 Určení: 8. ročník základní školy Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Zeměpis Téma: Kraje.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivityIII/2 SadaZeměpis 8 NázevLiberecký kraj Klíčová.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Liberecký kraj Městská radnice.
Liberecký kraj Rozloha – km2 (nejmenší) Počet obyvatel –
LIBERECKÝ KRAJ.
Liberecký kraj L.
LIBERECKÝ KRAJ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka pro 1.stupeň ZŠ Liberecký kraj VY_03_ INOVACE_ 32 _č.07.
Středočeský kraj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie.
Jihočeský Kraj David Němec.
ČR – Královehradecký kraj
Pardubický kraj.
LIBERECKÝ KRAJ.
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
vypracovala: Monika Palasová zdroj: hlava , internet , učebnice
Vysočina Vysočina Obsah Základní informace Základní informace Základní informace Základní informace Hospodářství Hospodářství Hospodářství Havlíčkův.
VYSOČINA.
Anotace: Česká republika: doprava Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vypíše do sešitu nejdůležitější.
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Anotace: ČR – Liberecký kraj Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vyhledá a zapíše do pracovního.
Středočeský kraj.
Karlovarský k kk kraj. Mapa,vlajka a znak Obecné informace krajské město: Karlovy Vary rozloha: 3314 km² počet obyvatel: hustota zalidnění: 92.
VY_32_INOVACE_Ze z 1 Liberecký kraj Mgr. Tomáš Šantroch Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec 1, Lužická 920/7, příspěvková.
Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_08 Severní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Liberecký kraj. Základní údaje Liberecký kraj je oblíbeným cílem turistů především díky krásám oblasti Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Známý je.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Šárka Doležalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_36_Liberecký kraj TEMA: Zeměpis.
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ KRISTÝNA NOVÁKOVÁ KLÁRA POSPÍCHALOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jan Staník NÁZEV: Královéhradecký kraj – obyvatelstvo a hospodářství.
LIBERECKÝ KRAJ. ZNAK A VLAJKA OBECNĚ  Krajské město: Liberec  Vznik: roku 2000  Okresy: čtyři  Rozloha: km 2  Počet obyvatel:  Hejtman:
Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.
ČESKÝ JAZYK – ČTENÍ Svět kolem nás Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_07.
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Opakovací test – kraje ČR
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 09 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_09_VLASTIVĚDA
Liberecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Transkript prezentace:

ČR – Liberecký kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.13 Mgr. Kosík Lukáš Anotace: ČR – Liberecký kraj Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vypíše do sešitu nejdůležitější informace o daném kraji Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: Osmý ročník základní školy VY_32_INOVACE_Z ČR 8.13 Mgr. Kosík Lukáš 1

Žák vypíše do sešitu nejdůležitější informace o daném kraji.

Liberecký KRAJ

Úvod Liberecký kraj leží na samém severu Čech. Po Praze je druhým územně nejmenším krajem Česka. Liberecký kraj jako vyšší územní samosprávný celek byl vytvořen v roce 2000. Sídlem a zároveň největším městem kraje je Liberec. Jeho rozloha (3 163 km2) zabírá cca 4 % území České republiky. Počet trvale žijících obyvatel dosahuje čísla 447 788 . Kraj sousedí s Královéhradeckým krajem na východě, Středočeským krajem na jihu, Ústeckým krajem na západě, německou spolkovou zemí Sasko (Sachsen) na severozápadě a Dolnoslezským vojvodstvím (Województwo dolnośląskie) v Polsku na severovýchodě.

Administrativní členění a statistické údaje Okres Počet obyvatel Rozloha Hust. zal. Počet obcí Jablonec nad Nisou 89 681 402,30 223 34 Liberec 167 052 988,87 169 59 Semily 74 666 698,99 107 65 Česká Lípa 103 352 1 072,91 96 57

Řízení kraje Zastupitelstvo kraje je voleným statutárním orgánem. Od svého vzniku byly troje volby, v letech 2000, 2004 a 2008. V posledních krajských volbách v roce 2008 bylo zvoleno 45 zastupitelů - ČSSD 15, ODS 12, KSČM 8, Starostové pro Liberecký kraj 7 a SOS 3 zastupitelé. Zvolené zastupitelstvo si na svém prvním zasedání v 3. volebním období 2008-2012 zvolilo 9 uvolněných členů rady a zřídilo 9 výborů. Hejtmanem kraje byl zvolen Mgr. Stanislav Eichler z ČSSD a vystřídal tak svého předchůdce Petra Skokana z ODS. Rada kraje ustavila tři své komise.

Kraj má zřízen svůj krajský úřad, v jehož čele je hejtmanem jmenovaný ředitel. Tento úředník (nyní Mgr. René Havlík) plní úkoly statutárního orgánu zaměstnavatele, tj. zvoleného zastupitelstva kraje a je nadřízeným všem zaměstnancům krajského úřadu. Nesmí být členem politických stran a hnutí. Součástí krajského úřadu je 17 odborů. Sídlo krajského úřadu je v ulici U Jezu 642, Liberec 2

Hospodářství Ekonomika Nezaměstnanost v Libereckém kraji se pohybuje kolem 10%, nejnižší je na Jablonecku, Semilsku a ve městě Liberci, nejvyšší pak na Frýdlantsku a Českolipsku. Tradiční průmyslová odvětví jako je textilní (oděvní, vlnařský a pletárenský) průmysl či těžké strojírenství (nákladní automobily aj.) jsou na ústupu. Těžba uranové rudy v oblasti Stráže pod Ralskem je taktéž již minulostí

Doprava Liberecký kraj je oblastí s velmi hustou železniční sítí a ačkoli byla řada tratí zrušena, stále patří mezi regiony s nejhustší železniční sítí v Evropě. Navzdory tomu ale Liberecký kraj nemá ani jednu trať elektrifikovanou včetně tratě na Prahu, která absolutně nevyhovuje současným potřebám. I přesto je většina nádražích opravena, jezdí zde také poměrně kvalitní soupravy, některé bohužel nemohou po špatné infrastruktuře jezdit. Silniční doprava je zastoupena rychlostní komunikací R35 Liberec - Turnov (- Hradec Králové - Olomouc); evropskou trasou E65 ve směru (Praha -) Turnov - Harrachov - Szczecin; dále silnicemi první třídy I13 Frýdlant - Liberec - Děčín - Ústí nad Labem (- Most, Karlovy Vary); I9 Česká Lípa - Mělník a I14 Liberec - Vrchlabí - Trutnov. Na území kraje se nachází také několik menších letišť, z nichž nejvýznamnější jsou v Liberci, Hodkovicích nad Mohelkou, České Lípě - Ladech. Zajímavostí je někdejší vojenské letiště v Hradčanech u Mimoně. Od roku 2009 je v kraji zaveden dopravní systém IDOL.

Zemědělství Podstatnou složkou rostlinného zemědělství v Libereckém kraji je pěstování obilnin (pšenice, ječmen), brambor, lnu a řepky olejné. V menší míře se zde též pěstuje kukuřice, řepa, ovoce a zelenina. Chován je zde především skot, prasata a drůbež, jejich maso či mléko je zpracováváno v mnoha závodech – mléko se zpracovává například v České Lípě, známé jsou i drůbežárny v Brništi a Příšovicích.

Průmysl a těžby Stěžejními průmyslovými odvětvími jsou strojírenství, potravinářství a sklářství, díky němuž proslulo ve světě Novoborsko a Jablonecko. Gumárenský průmysl nalezneme v Hrádku nad Nisou, výrobou bižuterie a mincovnou je znám zase Jablonec, Jilemnice výrobou umělých střívek, v Lomnici nad Popelkou se vyrábí známé Lomnické suchary, v Semilech, Mimoni či Zákupech se prosadil dřevozpracující (a nábytkářský) průmysl. V Liberci je zastoupeno mnoho výrobních odvětví, například výroba automobilových komponentů, polygrafický průmysl, sklárna, několik velkých stavebních firem či pivovar. V České Lípě jsou železniční opravny a Turnov zase proslul svými broušenými drahokamy a optickými přístroji. Na Frýdlantsku a Hrádecku se těží štěrkopísky a stavební písky, na Českolipsku a Novoborsku sklářské písky; stavební kámen je dobýván na Tlustci a Tachovském vrchu na Českolipsku, v Liberci - Ruprechticích, u Frýdštejna a v Košťálově.

Geomorfologie Územně náleží k Českému masivu, který je jednou z nejstarších částí evropské pevniny. Krajinný reliéf je značně členitý, dominantní jsou zejména Lužické a Jizerské hory na severu a Krkonoše na severovýchodě, výrazné jsou též kužele Ralské pahorkatiny na jihozápadě, úhlopříčně je kraj proťat Ještědsko-kozákovským hřbetem, ve Frýdlantském výběžku se rozprostírá mírně zvlněná Frýdlantská pahorkatina, mírně zvlněný reliéf má též Žitavská pánev, jejíž součástí je i Liberecká kotlina; na jihovýchodě pak do kraje zasahuje severní část Jičínské pahorkatiny. Nejvyšším bodem území je hora Kotel – 1435 m – v Krkonoších, nejnižší bod se nachází na Českolipsku a je jím hladina Ploučnice v Žandově

Vodní toky Z větších českých řek protéká Libereckým krajem pouze Jizera. Menšími řekami jsou Ploučnice, Kamenice (přítok Labe) a Kamenice (přítok Jizery). Výčet doplňují říčky, resp. velké potoky, např. Mohelka, Svitávka či Panenský potok. Pramení zde též řeky Lužická Nisa a Smědá. Na horních tocích potoků a řek je řada vodopádů, např. Jedlový důl, Mumlavský vodopád, Štolpichy či vodopád Černého potoka. V srpnu 2010 zasáhly Liberecký kraj bleskové povodně, které napáchaly velké škody vč. obětí na lidských životech. Vodní nádrže - přehrady a rybníky Na území kraje je řada přehrad, některé s vodními elektrárnami, či sloužícími jako zásobárny pitné vody. Větší jsou vodní nádrž Bedřichov, vodní nádrž Fojtka, vodní nádrž Harcov, vodní nádrž Josefův Důl, vodní nádrž Mlýnice, vodní nádrž Mšeno a vodní nádrž Souš. Rybníky jsou hlavně na území okresu Česká Lípa. Největším je rybník známý jako Máchovo jezero, nedaleká soustava 23 Holanských rybníků, reservace Břehyně - Pecopala, velké jsou Hamerský rybník a Novozámecký rybník.

Města Liberec je městem krajským i okresním, dalšími okresními městy (i po zrušení okresních úřadů) jsou Česká Lípa, Jablonec a Semily. Většími městy nad 5 000 obyvatel jsou tato: Okres Liberec: Liberec, Frýdlant, Hrádek nad Nisou a Chrastava Okres Česká Lípa: Česká Lípa, Nový Bor, Mimoň, Doksy Okres Jablonec nad Nisou: Jablonec nad Nisou, Tanvald a Železný Brod Okres Semily: Turnov, Semily, Lomnice nad Popelkou a Jilemnice

Radnice v Liberci

Zdroj: www.wikipedie.cz