NIZOZEMSKO Nikola Burkoňová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Advertisements

Rotterdam Holandsko.
Nizozemsko.
Zpracoval: Tomáš Úradníček 8.A ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1
Maturitní otázka č. 21 Benelux.
BĚLORUSKO Nikola Burkoňová.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Předmět a očekávaný výstup
Téma hodiny: Nizozemsko
INDIE Andrea Stejskalová.
Benelux BENELUX.
Oblast: Západní Evropa Belgie
Koninkrijk België Royaume de Belgique Königreich Belgien
Západní Evropa.
MONGOLSKO Nikola Burkoňová.
NIZOZEMSKO.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa- pobaltské státy.
NIZOZEMSKÉ KRÁLOSTVÍ.
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Benelux. Benelux volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska Vlajka Beneluxu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nizozemsko Konstituční monarchie Velká hustota: 400 obyv./km2
Evropské regiony – Západní Evropa– Státy Beneluxu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
BENELUX 2. listopadu 2005.
Velká Británie oficiální název: " Spojené království Velké Británie a Severního Irska" 4 historické země: Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko (IRA)‏
Země BENELUXU Z_126_Evropa_Země BENELUXU
Země BENELUXU Z_126_Evropa_Země BENELUXU
EU – OP VK – III/2 ICT DUM 15 Vypracovala Ludmila Kebzová.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní.
Země tulipánů, větrných mlýnů a sýrů…
Nizozemsko Káťa Krejčí.
NIZOZEMSKO.
450 obyv./km2 (nejhustěji osídlené) 90% obyv.-města
Nizozemsko - země tulipánů
BENELUX Jan Dušek.
Nizozemí Eliška Pokorná.
Holandsko.
Nizozemsko III2-Z7-III-09
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ÚVOD Nizozemsko nebo-li Holandsko, je jednou ze tří zemí Nizozemského království ležící v severozápadní Evropě. Je jednou z nejhustěji osídlených zemí.
Dánsko Geografické údaje.
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
BENELUX.
Oblast: Západní Evropa Andorra
FRANCIE ZEMĚ GALSKÉHO KOHOUTA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa, západní Evropa,
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
THE BELGIE prezentaci uvádí Jiří Tichý.
BELGIE.
NIZOZEMÍ.
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_14_Nizozemsko Téma:
Nizozemsko Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_04_Z8_Nizozemsko.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Země BENELUXU Belgie Nizozemí (Holandsko) Lucembursko.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
zpracovaný v rámci projektu
STÁTY BENELUXU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Průkopníci evropské integrace
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Transkript prezentace:

NIZOZEMSKO Nikola Burkoňová

Nizozemsko

ZÁKLADNÍ ÚDAJE Hlavní město: Amsterdam Rozloha: 41 526 km² Počet obyvatel: 16 850 000 Sousední státy: Belgie, Německo Jazyk: nizozemština Časové pásmo: stejný čas jako v České republice Státní zřízení: konstituční monarchie Měna: euro

TYPICKÉ ZNAKY Nizozemsko symbolizují tulipány větrné mlýny vodní kanály sýry

„NÍZKÁ ZEMĚ“ Nizozemsko - Nederland je odvozeno od slov neder = nízká a land = země. Většina tohoto nízkého území patřila ve středověku k Burgundskému hrabství.

NIZOZEMSKÉ KRÁLOVSTVÍ Nizozemské království se skládá ze čtyř členských států. Amsterdam je hlavní město pro celé království, ale každá země má své hlavní město. Nizozemsko (Haag) Curacao - Nizozemské Antily (Willemstad) Aruba (Oranjestad) Sint Maarten (Philipsburg)

ZEMĚDĚLSTVÍ Nejintenzivnější zemědělství na světě společně s Dánskem. Využití plochy: orná půda (26%), pastviny (25%), lesy (7%), ostatní (42%). Převažuje živočišná výroba, hlavně chov skotu na mléko, které se zpracovává na kvalitní sýry. Nizozemsko je největším vývozcem květinových cibulí na světě. Také řezané květiny - tulipány, růže, chryzantémy, hyacinty a lilie. Pěstuje se zde pšenice, ječmen, brambory, cukrová řepa, ovoce.

BENELUX Benelux je označení pro volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska. Jeho název je odvozen od počátečních písmen jmen těchto zemí.

ROTTERDAM Rotterdam je s 605 000 obyvateli druhé největší nizozemské město. Známý je zdejší přístavní komplex Europort, který je druhý největší na světě a první v Evropě. V centru města se nachází Námořní muzeum, dokumentující historii přístavu a stavby lodí.

NEJZNÁMĚJŠÍ MĚSTA Rotterdam Utrech Breda Arnhem Den Haag

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Nizozemsko http://kedy.sweb.cz/ http://www.luko2.com/cestovani/info_nizozemsko. htm http://eurovikendy.pekne.cz/nizozemsko/ http://www.planetware.com/i/map/NL/kingdom-of-the-netherlands-map.jpg http://www.ljlysek.cz/images/nederland/tulipany.jpg

http://pitchinvasion.net/blog/wp-content/uploads/2007/11/benelux.jpg http://paluba.eu/obsah/antverpy-jsou-13-nejvetsi-kontejnerovy-pristav-na-svete/ http://www.travelguide.cz/cz/turistika/vetrne-mlyny/vetrny-mlyn-ruprechtov http://www.zone-ufo.com/wp-content/uploads/2010/02/photo_lg_netherlands.jpg