Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
Advertisements

Lihoviny.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Jana Hanosová a Jan Palán
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Alkoholy Chemie VY_32_INOVACE_239, 12. sada, CH ANOTACE
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Radegast nefiltrovaný ležák
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
Druhy piva, skladování piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Skotsko.
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Výroba piva.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
CHEMIE 9. ROČNÍK ALKOHOLY A FENOLY
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_427 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.
Suroviny pro výrobu lihu A. Škrobnaté suroviny – brambory, obilniny (havarované obilí – např. napadené plísněmi) B. Cukernaté suroviny – ovoce, cukrová.
1 Alkoholy názvosloví, příprava, vlastnosti, užití Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Bourbon Whiskey Americký národní nápoj Má irský původ, německý a anglický vznik součást je indiánská a název francouzský historie začíná kolem r.1789.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z lihu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Povídání o víně Barbora Bílková1. Víno – jak poznat kvalitní víno od nekvalitního? V supermarketu nenarazíte na žádné vinařské speciální archix;vní kousky.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Slad Základní surovinou při výrobě sladu je kvalitní sladovnický ječmen Cílem výroby sladu je přeměnit většinu škrobu v obilkách na sladový cukr, a tím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přirozené a umělé ekosystémy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Pivo a jeho výroba.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI VÝROBA WHISKY Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI

Americká whisky je nejčastěji destilovaná z kukuřice. WHISKY = je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, zrající v dřevěných sudech (většinou dubových). Na světě existuje několik základních druhů whisky: Skotská whisky, nejčastěji dvakrát destilovaná z ječmene, který byl vysušen nad rašelinou. Irská whisky, třikrát destilovaná a po tři roky skladovaná v dubových sudech. Americká whisky je nejčastěji destilovaná z kukuřice. Kanadská whisky, většinou jemnější a z více druhů zrn.

Výroba: Má 4 etapy – sladování, příprava zápary, kvašení a destilace. Sladování: ječmen se prosyje a 2-3 dna se máčí, vlhký ječmen se rozprostře na sladovací plochu a nechá se klíčit. V čas se musí přerušit a to tak, že se naklíčený ječmen usuší v sušárně s děravou podlahou. Děrkami prochází kouř, tradičním palivem je rašelina. Kouř dává whisky charakteristickou kouřovou chuť

Příprava zápary : usušený slad se rozemele na sladový škrob a v zapařovací kádi se smíchá s horkou vodou. Rozpustný škrob se mění na cukrovou kapalinu (zápara), která se stáčí. Kvašení : horká zápary se ochladí a přečerpá do kvasných nádrží (9000-45000l). Přidají se kvasinky a zápara kvasí. Cca po 48 hodinách se změní na alkoholový roztok podobná pivu, kterému se říká zkvašený rmut.

Destilace : sladová whisky se destiluje dvakrát a to v kotlíkových destilačních zařízeních (připomínají velké měděné kotle Zrání: Jak sladová, tak obilná whisky musí po destilaci zrát – v dubových sudech. Podle zákona musí zrát minimálně po dobu 3 let. Ovlivňuje ho – místo stáři sudy

Historie: Slovo „whisky“ je odvozeno od gaelského výrazu uisge beathe (živá voda). Výrobu whisky prý do Skotska přinesli irští (konkrétně dalriadští) mniši při své misijní činnosti v 5. století. Dlouhou dobu byl alkohol destilován především v klášterech, a to jako léčebný prostředek Nejstarší písemné zmínka o whisky sahá do pozdního středověku. Přesně v roce 1494 v učtech skotského kancléře. Domovem whisky je skotská Vysočina (Highlands).

Skotská whisky x Irská whisky Irská whiskey se liší od skotské whisky svojí výrobou. Ječmen používaný pro skotskou whisky je sušen nad otevřeným rašelinovým ohněm. Naproti tomu slad pro irské whiskey se suší v těsně uzavřených pecích, čímž se zachová pouze čistá sladová chuť bez kouře a rašeliny. Poté se irská whiskey destiluje třikrát (na rozdíl od dvojí destilace v případě skotské whisky), což jí dává hladší chuť.

Jak správně vychutnat whisky? K správnému vychutnání whisky potřebujete určité základní vybavení: vodu, sklenku, ústa, nos, jeden pár očí (není nezbytný) – a samozřejmě whisky. Voda: slouží k zmírnění vlivu alkoholu a k rozvinutí aroma Sklenice na whisky by měla mít tulipánovitý tvar s úzkým ústím Ústa slouží k nalití whisky za účelem vychutnání. Vedle jazyku se na ochutnávání whisky podílí i patro, proto je třeba doušek whisky v ústech podržet a dovolit chuti vyplnit celá ústa. Nos je zdaleka nejdůležitějším nástrojem při hodnocení sladových whisky

Postup: Prohlédněte si tekutinu ve sklenici, očichejte ji, přidejte trochu vody, znovu očichejte a napijte se. Přistupujte ke každému vzorku bez očekávání, soustřeďte se pouze na vaše současné vjemy

sladování

Měděné nádrže

Dubové sudy