Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI VÝROBA WHISKY Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI
Americká whisky je nejčastěji destilovaná z kukuřice. WHISKY = je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, zrající v dřevěných sudech (většinou dubových). Na světě existuje několik základních druhů whisky: Skotská whisky, nejčastěji dvakrát destilovaná z ječmene, který byl vysušen nad rašelinou. Irská whisky, třikrát destilovaná a po tři roky skladovaná v dubových sudech. Americká whisky je nejčastěji destilovaná z kukuřice. Kanadská whisky, většinou jemnější a z více druhů zrn.
Výroba: Má 4 etapy – sladování, příprava zápary, kvašení a destilace. Sladování: ječmen se prosyje a 2-3 dna se máčí, vlhký ječmen se rozprostře na sladovací plochu a nechá se klíčit. V čas se musí přerušit a to tak, že se naklíčený ječmen usuší v sušárně s děravou podlahou. Děrkami prochází kouř, tradičním palivem je rašelina. Kouř dává whisky charakteristickou kouřovou chuť
Příprava zápary : usušený slad se rozemele na sladový škrob a v zapařovací kádi se smíchá s horkou vodou. Rozpustný škrob se mění na cukrovou kapalinu (zápara), která se stáčí. Kvašení : horká zápary se ochladí a přečerpá do kvasných nádrží (9000-45000l). Přidají se kvasinky a zápara kvasí. Cca po 48 hodinách se změní na alkoholový roztok podobná pivu, kterému se říká zkvašený rmut.
Destilace : sladová whisky se destiluje dvakrát a to v kotlíkových destilačních zařízeních (připomínají velké měděné kotle Zrání: Jak sladová, tak obilná whisky musí po destilaci zrát – v dubových sudech. Podle zákona musí zrát minimálně po dobu 3 let. Ovlivňuje ho – místo stáři sudy
Historie: Slovo „whisky“ je odvozeno od gaelského výrazu uisge beathe (živá voda). Výrobu whisky prý do Skotska přinesli irští (konkrétně dalriadští) mniši při své misijní činnosti v 5. století. Dlouhou dobu byl alkohol destilován především v klášterech, a to jako léčebný prostředek Nejstarší písemné zmínka o whisky sahá do pozdního středověku. Přesně v roce 1494 v učtech skotského kancléře. Domovem whisky je skotská Vysočina (Highlands).
Skotská whisky x Irská whisky Irská whiskey se liší od skotské whisky svojí výrobou. Ječmen používaný pro skotskou whisky je sušen nad otevřeným rašelinovým ohněm. Naproti tomu slad pro irské whiskey se suší v těsně uzavřených pecích, čímž se zachová pouze čistá sladová chuť bez kouře a rašeliny. Poté se irská whiskey destiluje třikrát (na rozdíl od dvojí destilace v případě skotské whisky), což jí dává hladší chuť.
Jak správně vychutnat whisky? K správnému vychutnání whisky potřebujete určité základní vybavení: vodu, sklenku, ústa, nos, jeden pár očí (není nezbytný) – a samozřejmě whisky. Voda: slouží k zmírnění vlivu alkoholu a k rozvinutí aroma Sklenice na whisky by měla mít tulipánovitý tvar s úzkým ústím Ústa slouží k nalití whisky za účelem vychutnání. Vedle jazyku se na ochutnávání whisky podílí i patro, proto je třeba doušek whisky v ústech podržet a dovolit chuti vyplnit celá ústa. Nos je zdaleka nejdůležitějším nástrojem při hodnocení sladových whisky
Postup: Prohlédněte si tekutinu ve sklenici, očichejte ji, přidejte trochu vody, znovu očichejte a napijte se. Přistupujte ke každému vzorku bez očekávání, soustřeďte se pouze na vaše současné vjemy
sladování
Měděné nádrže
Dubové sudy