Malnutrice Hejmalová Michaela.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

Nutný rozsah vyšetření při diagnostice a léčbě osteoporozy MUDr
Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava
Ošetřování nemocných s renální insuficiencí
Projevy a prevence hemoragické nemoci novorozence
Akutní onemocnění u diabetika ve stáří vyvolávající poruchy výživy
OBEZITA.
Nemoci vylučovací soustavy
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
Městská nemocnice Ostrava MUDr. Šárka Malá
CIRKULAČNÍ ŠOK S TĚŽKOU LAKTÁTOVOU ACIDÓZOU: KAZUISTIKY
Studie Greet Van den Bergheové
Glaukom v ordinaci praktického lékaře
Klinická propedeutika
Klinická propedeutika
Obezita Hejmalová Michaela.
Cukrovka Diabetes mellitus
Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:
Akutní cévní příhoda mozková
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
- definice, charakteristika, průběh
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Endemická struma Hejmalová Michaela.
- vnější vlivy, vlivy výživy, vnitřní faktory
PRIMÁRNÍ IMUNODEFICIENCE
Patofyziologie obezity
Obezita. Kachexie. Hyperurikémie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Imunodeficience Kurs Imunologie.
Farmako-ekonomické vztahy P. Géhin AstraZeneca. 12 milionů Francouzů má zvýšený cholesterol milionů Ostatní Fibráty 2 miliony Statiny 5 milionů.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
M. Dastych Klinická výživa M. Dastych
PODVÝŽIVA -CELOSVĚTOVÝ PROBLÉM. CO TO VLASTNĚ JE? Podvýživa je stav, který nastává v době, kdy organismus nedostává dostatečný přísun potravy. Projevuje.
Depistáž kolorektálního karcinomu – současný stav Josef Doseděl Interní oddělení NMSKB Praha 1.
Vliv výživy a návyků matky na plod
Vyšetřování a hodnocení nutričního stavu
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
J. Horák I. interní klinika 3. LF UK a FNKV Praha
Zdravotní problém lidstva
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Glomerulární onemocnění (nefritický a nefrotický syndrom) typové kasuistiky morfologický obraz MUDr. Zdeňka Vernerová, CSc., MUDr. Martin Havrda.
Akutní metabolický stres
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Ivana Hadačová OKH FN Motol
Výživa u onkologicky nemocných pacientů
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
KAZUISTICKÝ SEMINÁŘ. 1.Anamnéza Popis : Osobní data nemocného: Jméno pacienta ( iniciály), pohlaví,věk.
Obezita.. Rozdělení dle BMI PodvýživaBMI do 19 Normální váhaBMI NadváhaBMI Lehká obezitaBMI 31 – 35 Těžká obezitaBMI 36 – 40 Velmi těžká.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Výživa a paliativní péče Petra Hýsková, říjen 2015.
CHŘIPKA.
Onkologie Jitka Pokorná.
Riziko hyponatrémie u geriatrických pacientů
Výživa v chirurgii.
KAZUISTICKÝ SEMINÁŘ.
Malnutrice.
Endemická struma.
Onemocnění trávicí soustavy.
Infekce močových cest.
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
Glomerulonefritis.
Patofyziologie ledvin
GYNEKOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH DÍVEK
Transkript prezentace:

Malnutrice Hejmalová Michaela

Definice malnutrice „špatná výživa“ dlouhodobý stav výživy, který neodpovídá potřebám lidského organismu a nepokrývá jeho požadavky každá porucha výživy ve smyslu plus (nadváha, obezita) nebo minus (podvýživa), a to i při deficitu nebo nadbytku pouze jednoho nutrientu

Dělení malnutrice podle typu – podvýživa, obezita, specifické deficience podle příčiny – primární (exogenní), sekundární (endogenní) podle stupně – lehká, střední, těžká podle trvání – akutní, subakutní, chronické podle výsledku - reverzibilní, ireverzibilní

Příčiny malnutrice primární (exogenní) neadekvátní příjem stravy sekundární (endogenní) poruchy trávení (maldigesce) poruchy vstřebávání (malabsorpce) poruchy utilizace zvýšené ztráty zvýšená potřeba

Výskyt malnutrice ve světě ve světě trpí hladem 925 miliónů lidí nedostatek potravy má každý 6. člověk každých 7 vteřin zemře na světě jedno dítě v důsledku nedostatku potravin

Malnutrice a onemocnění Typ onemocnění % výskytu malnutrice Nádorová onemocnění 5 – 80 % Idiopatické střevní záněty 0 – 90 % Neurologická onemocnění 4 – 66 % Kritické stavy 0 – 100 % Renální selhání 10 – 72 % Respirační selhání 5 – 60 % Geriatričtí pacienti 0 – 85 %

Podvýživa protein – energetické malnutrice (PEM) marasmus – energetická malnutrice kwashiorkor – proteinová malnutrice marasmický kwashiorkor

Marasmus

Kwashiorkor

Diagnostika malnutrice nutriční anamnéza klinické (fyzikální )vyšetření antropometrie laboratorní (biochemické) vyšetření

Léčba zabránit život ohrožujícím situacím stabilizace vodní a elektrolytové rovnováhy úprava hemodynamických změn v cirkulaci úprava anémie postupná realimentace

Důsledky malnutrice primární – zvýšené riziko infekcí, sklon k trombózám, proleženinám, svalová slabost, špatné hojení ran sekundární – zvýšená morbidita a mortalita, prodloužení doby hospitalizace rekonvalescence

Prevence a prognóza nutriční screening prognostické indexy

DĚKUJI ZA POZORNOST