Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dusičnany v potravinách
Advertisements

Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
DUSIČNANY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Dusík, fosfor.
Oxid uhelnatý Bc. Eliška Borůvková, 1. OVZN
V.A (15.) skupina.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biopotraviny ve školním stravování
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
OXIDAČNĚ REDUKČNÍ REAKCE
Nekovy ve vodách - sloučeniny chloru
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
Doplňující přednáška č. 4 Otravy ryb
Intoxikace aromatickými amino- a nitro- sloučeninami
Kontaminace (znečištění) vody
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Dusík, N.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Dusík a fosfor.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Dusík Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Nepřechodné.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Vybrané prvky a anorganické.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
PaedDr. Ivana Töpferová
„EU peníze středním školám“
Redoxní reakce.
DUSÍK 78% ve vzduchu Dusičnany, bílkoviny…
Registrační číslo projektu:
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Nekovy ve vodách - sloučeniny dusíku
Dusíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 27
VY_52_INOVACE_ZB03_2264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Sloučeniny dusíku Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Cizorodé látky v potravinách
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Významné soli kyslíkatých kyselin
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
DUSÍK RNDr. Zuzana Karafiátová DUSÍK Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Dusík.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Biopotraviny.
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Transkript prezentace:

Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích DUSIČNANY A DUSITANY Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích Ladislav Myslík

Dusík N makrobiogenní prvek součást aminokyselin 78,08 % obj. vzduchu

Kyseliny Kyselina dusičná HNO3 – silné oxidační činidlo Kyselina dusitá HNO2 Zdroj obrázků: Wikipedie

Dusičnany - nitráty Mn+(NO3)x jsou soli kyseliny dusičné dusičnanový aniont Dusičnan sodný NaNO3 (ledek chilský) E 251 – konzervační přísada do masných výrobků Dusičnan draselný KNO3 (ledek draselný) E 252 – k nasolování masa Zdroj obrázků: Navajo, Wikipedie , internet

Dusitany - nitrity NINO2 jsou soli kyseliny dusité Toxicita dusitanů je nejméně stonásobně vyšší než toxicita dusičnanů !!! Zdroj obrázků: Wikipedie

Dusitany - nitrity NINO2 Dusitan sodný NaNO2 E 250 – výroba uzených masných výrobků Dusitan draselný KNO2 E 249 – výroba uzenin Zdroj: internet

Intoxikace Dusičnanová intoxikace – nutná je extrémní dávka Příznaky: žízeň, průjmy, koliky, excitace a křeče do 3 až 7 hodin po expozici dusičnany jsou téměř netoxické nepřímá toxicita dusičnanů je způsobena činností bakterií GIT, které snadno dusičnany redukují na dusitany, které pro svou značnou toxicitu vyvolávají vlastní otravu Dusitanová forma intoxikace – navozena vysokou dávkou dusitanů Příznaky: vasodilatace, obrna , šok, kolaps 0,5 g dusitanů způsobuje u člověka akutní otravu Methemoglobinémová forma intoxikace nejčastější forma otravy dusičnany a dusitany vysoké hladiny dusitanů nebo nepřímo dusičnanů navozují tvorbu methemoglobinu (MetHb)

Methemoglobinémie dvojmocné železo hemu je oxidováno na trojmocné hemoglobin ztrácí schopnost přenášet kyslík dochází k dušení tkání (hypoxie až anoxie) - modrošedé zabarvení kůže a rtů nápadně připomíná cyanózu. 20% methemoglobinu = toxické příznaky 60% methemoglobinu = život ohrožující dávka, při překročení této hladiny se k dušnosti, křečím a obrnám přidává bezvědomí s následnou smrtí Ohroženi jsou zejména kojenci do 6 měsíců: Fetální hemoglobin je více citlivý k přeměně na methemoglobin Nízká žaludeční acidita kojenců a jejich intestinální flóra (převážně E. coli) s vyšší redukční schopností vede ke snadnější konverzi dusičnanů na dusitany Kojenci nemají ještě zcela rozvinutý enzymatický systém NADH-methemoglobinreduktáza v erytrocytech, který přeměňuje methemoglobin zpět na hemoglobin. Toxikologicky nejvýznamnějším zdrojem dusičnanů pro kojence je pitná voda !!!

Methemoglobinémie Zdroj: internet

methemoglobinémová cyanóza Zdroj: internet

Dusičnany, dusitany Dusičnany jsou většinou redukovány mikroorganismy přítomnými ve vodě a v půdě na dusitany, k redukci dochází i v potravinách skladovaných při pokojové teplotě, dusitany jsou mnohem stálejší. Ve vodách vznikají dusitany zejména biochemickou oxidací amoniakálního dusíku (nitrifikací) a redukcí dusičnanů. Významným zdrojem dusitanů jsou průmyslové odpadní vody. Koloběh dusíku v přírodě Zdroj obrázků: Wikipedie, internet Dusičnany jsou významné kontaminanty, běžně se vyskytují v půdě, ve vodě, v zelenině a uzeninách. Při zvýšených dávkách dusíkatých hnojiv (konvenční zemědělství), při nedostatku vláhy, slunečního svitu a při nedostatku dalších růstových faktorů se obsah dusičnanů v rostlinách může zvyšovat.

ty ovšem vznikají i v různých potravinách během skladování. Nitrosaminy Reakcí dusitanů s aminy mohou v organismu vznikat nitrosaminy a jiné nitrosloučeniny Přibližně 5 % požitých dusičnanů a dusitanů se mění na toxičtější nitrosaminy, ty ovšem vznikají i v různých potravinách během skladování. Nitrosaminy mají především hepatotoxické účinky a již ve velmi malých dávkách jsou mutagenní a karcinogenní

Výrazně vyšší je odhad expozice u dětí, který se blíží hodnotě ADI !!! Dusičnany Hlavní expoziční zdroje dusičnanů v ČR v roce 2006/2007 brambory, listová zelenina, pivo a banány nejvyšší koncentrace v čínském zelí, rychlené a kořenové zelenině a v košťálovinách ovoce je z hlediska obsahu dusičnanů ”čistou” potravinou, výjimkou jsou jahody a banány ADI = 3.7 mg/kg t.hm./den Výrazně vyšší je odhad expozice u dětí, který se blíží hodnotě ADI !!!

Uzeniny by neměly u dětí nahrazovat kvalitní zdroje bílkovin !!! Dusitany Hlavní expoziční zdroje dusitanů v ČR v roce 2006/2007 dusitany v zelenině neovlivňují celkovou expoziční dávku nejvýznamnější zdroje byly párky, měkké salámy a plísňové sýry vyšší expozice u dětí (2004/2005 75%, 2006/2007 58% hodnoty ADI) ADI = 0.07 mg/ kg t.hm./den (aplikovatelná na všechny zdroje přívodu) Uzeniny by neměly u dětí nahrazovat kvalitní zdroje bílkovin !!!

Použité zdroje: BENCKO, V. et al. Hygiena – učební texty k seminářům a praktickým cvičením. Praha: Karolinum, 2002. 205 s. ISBN 80-7184-551-5. Česko. Ministerstvo zdravotnictví. Vyhláška č. 252 ze dne 22. dubna 2004, kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody. In Sbírka zákonů, Česká republika. 2004, Částka 82, s. 5402-5422. Česko. Ministerstvo zdravotnictví. Vyhláška č. 275 ze dne 28. dubna 2004 o požadavcích na jakost a zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy. In Sbírka zákonů, Česká republika. 2004, Částka 88, s. 5791-5807. MARHOLD, J. Přehled průmyslové toxikologie: anorganické látky. Praha: Avicenum, 1980. 528 s. MARHOLD, J. Přehled průmyslové toxikologie: organické látky. Svazek 1. Praha: Avicenum, 1986. 760 s. ISBN: 08-059-86. RUPRICH, J. Zdravotní důsledky zátěže lidského organizmu cizorodými látkami z potravinových řetězců v roce 2007: bakteriologická a mykologická analýza potravin, výskyt GMO na trhu potravin v ČR a dietární expozice populace chemickým látkám z potravin. Odborná zpráva za rok 2007. [online]. Praha: SZÚ, 2008 [cit. 2010-11-17]. Dostupné z <http://www.chpr.szu.cz/monitor/tds07c/tds07c.htm>. STRATIL, P. – KUBÁŇ, V. Exogenní karcinogeny v potravinách a karcinogeny vznikající při jejich technologickém zpracování. Chemické listy [online]. January 2005, vol. 99, iss. 1. [cit.2010-11-17], s.3 – 12. Dostupné z <http://www.chemicke-listy.cz/common/content-issue_1-volume_99-year_2005.html>. ISSN 1213-7103. TICHÝ, M. Toxikologie pro chemiky. Praha: Karolinum, 2003. 119 s. ISBN 80-246-0566-X. VOPRŠALOVÁ, M. – ŽÁČKOVÁ, P. Základy toxikologie pro farmaceuty. Praha: Karolinum, 2000. 231 s. ISBN 80-7184-282-6. VOREL, F. Toxikologie. České Budějovice: JU ZF, 1996. 109 s. ISBN 80-7040-172-9.

DĚKUJI ZA POZORNOST