Ethery
Názvosloví etherů Etherová skupina jako hlavní (koncovka –ether) CH3 – CH2 – O – CH2 – CH3 diethylether CH3 – O – CH = CH2 methylvinylether 2. Etherová skupina jako vedlejší (předpona alkoxy- ) CH3 – O – CH2 – CH2 – CH2 – COOH kyselina 4-methoxymáselná
3. Epoxidy (předpona epoxy- )
4. Kyslíkaté heterocykly (heterocyklické názvosloví)
Chemické vlastnosti etherů Nepolární, těkavé, málo reaktivní – rozpouštědla. Nebezpečí oxidace na vzduchu. Diethylether – anestetikum velmi těkavá a hořlavá kapalina
Estery anorganických kyselin
Estery kyseliny sírové
Estery kyseliny fosforečné
Organofosfáty
Estery kyseliny dusičné
Estery kyseliny dusité inhalační antidotum při otravách kyanidy
Organické sloučeniny síry Thioly
Skupina –SH jako hlavní - koncovka thiol Názvosloví thiolů Skupina –SH jako hlavní - koncovka thiol CH3 – SH methanthiol CH2 = CH – CH2 - SH prop-2-en-1-thiol HS – CH2– CH2 – SH ethan-1,2-dithiol
Skupina –SH jako vedlejší – předpona sulfanyl
Chemické vlastnosti thiolů Těkavější než odpovídající alkoholy – silně zapáchají. Mírná oxidace – disulfidy
Energická oxidace
Biochemicky významné thioly a disulfidy Cystein (2-amino-3-sulfanylpropanová kyselina) – aminokyselina Glutathion (γ-glutamylcysteinylglycin, GSH) – tripeptid, uplatňuje se při redukci peroxidu vodíku Koenzym A (HS-CoA)– významný při metabolismu živin
Lipoová kyselina (1,2-dithiolan-3-pentanová kyselina) – jako amid je kofaktorem enzymových komplexů katalyzující oxidační dekarboxylaci α-oxokyselin Dimerkaptol (2,3-disulfanylpropanol) – antidotum při intoxikaci těžkými kovy
Sulfidy
Názvosloví sulfidů Sulfidická skupina jako hlavní (koncovka –sulfid) CH3 – CH2 – S – CH2 – CH3 diethylsulfid CH3 – S – CH = CH2 methylvinylsulfid 2. Sulfidická skupina jako vedlejší (předpona alkylsulfanyl-) CH3 – S – CH2 – CH2 – CH2 – COOH kyselina 4-methylsulfanylmáselná
Biochemicky významné „sulfidy“ Methionin (2-amino-4-methylsylfanylbutanová kyselina) – aminokyselina, donor methylové skupiny v organismu
Sulfonové kyseliny Názvosloví CH3 – CH2 – CH2 – SO3H propansulfonová kyselina
Chemické vlastnosti sulfonových kyselin Silné kyseliny Aniontové tenzidy
Příprava sulfonových kyselin:
Taurin (2-aminoethansulfonová kyselina, NH2–CH2-CH2-SO3H) – v organismu vzniká oxidací a dekarboxylací cysteinu Sulfosalicylová kyselina – srážení bílkovin
Sacharin, chloraminy
Aldehydy a ketony
Názvosloví aldehydů Aldehydická skupina jako hlavní (koncovka -al) CH2 = O methanal formaldehyd CH3 – CH = O ethanal acetaldehyd O = CH – CH = CH – CH = O but-2-en-dial – CH = O -karbaldehyd
2. Aldehydická skupina jako vedlejší (předpona formyl-)
Názvosloví ketonů 2. Ketoskupina jako vedlejší (předpona oxo-) Ketoskupina jako hlavní (koncovka -on) 2. Ketoskupina jako vedlejší (předpona oxo-)
Chemické vlastnosti aldehydů a ketonů
1. Keto-enol tautomerie 2. Polární násobná vazba - adice nukleofilních činidel 3. Kyselé vodíky na uhlíku vedle karbonylové skupiny 4. Redoxní reakce
Adice - voda - poloacetaly - aminy
Aldolizace
Redoxní reakce oxidace redukce
Významné aldehydy a ketony Formaldehyd (HCHO, methanal) – dezifekce, konzervování biologických preparátů Acetaldehyd (CH3CHO, ethanal) –meziprodukt kvašení, „suchý líh“ Glyceraldehyd (2,3-dihydroxypropanal) – triosa Aceton (propanon) – v lidském těle dekarboxylací acetoctové kyseliny
Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty
Názvosloví karboxylových kyselin Karboxylová skupina jako hlavní (koncovka –ová kyselina) HCOOH methanová mravenčí kyselina CH3 – COOH ethanová octová kyselina CH3 – CH2 – COOH propanová propionová CH3 – (CH2)2 – COOH butanová máselná CH3 – (CH2)3 – COOH pentanová valerová CH3 – (CH2)4 – COOH hexanová kapronová CH3 – CH = CH – CH = CH – COOH hexa-2,4-dienová kyselina
– COOH -karboxylová kyselina
Nejběžnější v přírodě CH3 – (CH2)14 – COOH palmitová CH3 – (CH2)16 – COOH stearová CH3 – (CH2)7 – CH = CH – (CH2)7 – COOH olejová
Nenasycené karboxylové kyseliny CH2 = CH – COOH propenová akrylová CH3 – CH = CH – COOH but-2-enová krotonová
Dikarboxylové kyseliny HOOC – COOH ethandiová šťavelová HOOC – CH2 – COOH propandiová malonová HOOC – (CH2)2 – COOH butandiová jantarová HOOC – (CH2)3 – COOH pentandiová glutarová HOOC – (CH2)4 – COOH hexandiová adipová
Aromatické dikarboxylové kyseliny
Cis- a trans- konfigurace na dvojné vazbě
Vlastnosti karboxylových kyselin polární karboxylová skupina mravenčí – propionová dobře rozpustné ve vodě vyšší olejovité až pevné látky
Reaktivita karboxylových kyselin R – COOH + NaOH → R – COONa + H2O slabé kyseliny dekarboxylace R – COONa + NaOH → R – H + Na2CO3
Přeměny in vivo
Významné karboxylové kyseliny Kyselina mravenčí (HCOOH) – oxidací methanolu Kyselina octová (CH3COOH) –acetyl-koenzym A (meziprodult metabolismu sacharidů, mastných kyselin...) Kyselina propionová (CH3CH2COOH) – biochemicky důležitá Kyselina máselná (CH3CH2CH2COOH) ) – páchne, esterově vázaná v mléčném tuku Kyselina šťavelová (HOOC-COOH) – krystalická, toxická
Kyselina jantarová (HOOCCH2CH2COOH) –meziprodukt citrátového cyklu - Ibuprofen – analgetikum, antipyretikum
Funkční deriváty karboxylových kyselin Všechny jsou hydrolyzovatelné na kyseliny
Acylhalogenidy – nejreaktivnější, v živých organismech se nevyskytují Anhydridy – vznikají eliminací vody ze dvou molekul kyseliny
anhydrid kyseliny fosforečné – kyselina difosforečná
smíšené anhydridy (acylfosfáty) 1,3-bisfosfoglycerát (vzniká v průběhu glykolýzy) karbamoylfosfát (meziprodukt syntézy močoviny a pyrimidinových bází)
Estery karboxylových kyselin – stálejší než acylhalogenidy a anhydridy lipidy vonné látky - rozšíření v přírodě (banán, ananas)
Thioestery (R-CO-S-R) – reaktivnější než estery (makroergní sloučeniny – přenos acylu při metabolických reakcích)
Amidy (R-CO-NH2, R-CO-NHR, R-CO-NR2)
Biochemicky významné amidy peptidy, proteiny – v přírodě velmi rozšířené asparagin, glutamin – patří mezi 20 kódovaných aminokyselin
nikotinamid, močovina...
Farmakologicky významné amidy paracetamol – analgetikum, antipyretikum lidokain, trimekain – lokální anestetika (chirurgie)
Deriváty kyseliny uhličité
Kyselina karbamová
Neostigmin – reverzní inhibitor acetylcholinesterázy Pirimikarb – insekticid proti mšicím
Močovina
močovina – konečný produkt odbourávání dusíku (u člověka) hydrolýzou vzniká amoniak a oxid uhličitý NH2 CO NH2 + H2O → 2 NH3 + CO2
acylderiváty – ureidy nejvýznamnější kyselina barbiturová a její deriváty thiopental – nitrožilní anestetikum s ultrakrátkým účinkem
Guanidin
Arginin, kreatin – významné deriváty guanidinu
Substituční deriváty karboxylových kyselin
snadná oxidace (dehydrogenace) Hydroxykyseliny snadná oxidace (dehydrogenace)
dehydratace – vznik nenasycených kyselin, případně cyklických esterů
Významné alifatické hydroxykyseliny glykolová kyselina (HO-CH2-COOH)– vzniká při otravách ethylenglykolem mléčná kyselina – L-laktát (svaly), D,L-laktát – mléčné kvašení
glycerová kyselina – vzniká oxidací glyceraldehydu, fosfoglyceráty meziprodukty glykolýzy β-hydroxymáselná kyselina
jablečná kyselina – meziprodukt citrátového cyklu citronová kyselina – v citrátovém cyklu izomerace na isocitronovou kyselinu
vinná kyselina – v přírodě jen L-vinná
Významné aromatické hydroxykyseliny salicylová kyselina – kožní lékařství acetylsalicylová kyselina – analgetikum-antipyretikum (Aspirin...)
Oxokyseliny reaktivita podle vzdálenosti oxoskupiny od karboxylu (β snadno dekarboxylují)
Biochemicky významné oxokyseliny glyoxylová kyselina (HCO-COOH) – nejjednodušší pyrohroznová kyselina (CH3-CO-COOH) – biochemicky velmi významná oxaloctová kyselina (HOOC-CH2-CO-COOH) – výchozí substrát citrátového cyklu
2-oxoglutarová kyselina (HOOC-CH2-CH2-CO-COOH) – meziprodukt citrátového cyklu acetoctová kyselina (CH3-CO-CH2-COOH) – vzniká při odbourávání mastných kyselin, snadno dekarboxyluje
Aminokyseliny biochemicky nejvýznamnější α-aminokyseliny
Deaminace aminokyselin transaminace, oxidační deaminace
desaturační deaminace
Dehydratace aminokyselin snadná tvorba 5 a 6 členných kruhů – laktamy
Aminobenzoová kyselina a její deriváty p-aminobenzoová kyselina (PABA) – růstový kofaktor bakterií sulfanilamid – strukturní analog p-aminobenzoátu (deriváty s bakteriostatickým účinkem)
p-aminomethylbenzoová kyselina (PAMBA) – zastavení krvácení (chirurgie benzokain, prokain – lokální anestetika
Aminy
Názvosloví Deriváty amoniaku – aminy
Chemické vlastnosti aminů Acidobazické vlastnosti aminů - zásady
Reakcí aminů a kyselin vznikají amoniové soli: Reakcí aminů s alkylačními činidly vznikají také amoniové soli
Oxidace aminů oxidační deaminace
Reakce aminů s kyselinou dusitou (reagují i primární aminy)
Významné aminy ethylendiamin (H2N-CH2-CH2-NH2) ethylendiamintetraoctová kyselina anilin (C6H5NH2) benzidin
Biogenní aminy vznikají dekarboxylací kódovaných aminokyselin ethanolamin (H2N-CH2-CH2-OH) – ze serinu putrescin (H2N-(CH2)4-NH2) – z ornitinu kadaverin (H2N-(CH2)5-NH2) – z lysinu
histamin – z histidinu tyramin – z tyrosinu tryptamin z tryptofanu Katecholaminy dopamin (dekarboxylací 3,4-dihydroxyfenylalaninu)
Fenetylaminy – centrálně stimulační účinek, snadný vznik psychické závislosti
Kvarterní amoniové soli cholin – složka fosfatidylcholinů acetylcholin – podílí se na přenosu nervového vzruchu Kationtové tenzidy
Nitrosloučeniny
Výbušniny TNT, hexogen, oktogen, kyselina pikrová
Léčiva chloramfenikol – antibiotikum bronopol – antimikrobiální složka kosmetiky flunitrazepan – rychle nastupující hypnotikum (Rohypnol)