Alimentární intoxikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Modernizace výuky odborných předmětů
Advertisements

Průjmová onemocnění Václav Chmelík JČU ZSF.
„EU peníze středním školám“
PATOGENITA A VIRULENCE MIKROBŮ.
Botulotoxin tetanospasmin
Botulismus a nutriční toxikologie
PATOGENNÍ BAKTERIE Napadají těla organismů a způsobují jejich onemocnění. (Mezi další patogeny patří viry, prvoci, houby.)
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Prevence nozokomiálních nákaz na OCSS FN Hradec Králové
Virová hepatitida typu A
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A INTOXIKACE MUDr. Jolana Rambousková, CSc
Lékařská toxikologie Lekce X. Mikrobiální jedy
Ošetřovatelská péče o dítě s celiakií
Český název-Toxoplasmoza
Alimentární onemocnění
Staphylococcus aureus
Jednobuněčné prokaryotní organismy
BIOLOGIE 1.E
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Listerióza a nutriční toxikologie
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice
Jedovatá stopa – IV. VŠCHT VŠCHT Praha Praha
Virová hepatitída typu E
STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Choroby střev.
Nemoci přenášené bakteriemi alimentární cestou
Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře
Alimentární onemocnění
Taxonomie Picornavirů
Celkové infekce.
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
PATOGENITAA VIRULENCE MIKROBŮ. Patogeny primární (obligátní) –vyvolávají onemocnění u zdravých osob s nepostiženou imunitou –Jsou to původci klasických.
TETANUS.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Péče o dítě s infekčním onemocněním Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno.
 Klobásový jed  Neurotoxin (jed napadající nervovou soustavu)  Patří mezi nejúčinnější jedy  Tvořen bakterií Clostridium botulinum  Citlivý na teplo.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Původci infekcí zažívacího traktu Filip Růžička Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně Přednáška pro III. r. VL 2010.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ZÁSADY BEZPEČNOSTI PRÁCE V MIKROBIOLOGICKÉ LABORATOŘI *
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
ZOONÓZY Monitoring zoonóz
Hygienická pravidla a rizika jednorázových akcí
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Epidemiologie infekčních nemocí - epidemiologie speciální
CHŘIPKA.
KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE II
Tetanus Natálie Prokopová.
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Glomerulonefritis.
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
Alimentární intoxikace
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Rod Clostridium MUDr.Anna Marešová.
Anaeroby Mikroskopie+kultivace: pleomorfní, VL agar/bujón, rostou za 3-5 dní Biochemie: rozmanitá, smrdí Dg.: mikroskopie, kultivace, biochemie Patogenita:
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Alimentární intoxikace MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU

Epidemiologická charakteristika zásadně odlišná od alimentárních infekcí – otravy z potravin odlišný klinický obraz – chybí horečka odlišná etiopatogeneze – bakteriální toxiny není interhumánní přenos

Etiopatogeneze toxiny, produkované bakteriemi v kontaminované potravině St. aureus, Vibrio parahaemolyticus toxiny, produkované po požití kontaminované potraviny v GIT Cl. perfringens typ A obojí mechanismus Bacillus cereus, Cl. botulinum

Stafylokoková enterotoxikóza Původce: Staphylococcus aureus G+ koky velmi odolný termostabilní enterotoxin

Stafylokoková enterotoxikóza Zdroj nákazy: asymptomatický nosič v nosohltanu na kůži člověk s hnisavým ložiskem na rukou

Stafylokoková enterotoxikóza Klinický obraz: náhlý začátek, nausea, křeče v břiše, zvracení, průjmy Diagnostika: epidemiologická anamnéza (epid. výskyt), průkaz agens z biol. mat., průkaz enterotoxinu v potravině

Stafylokoková enterotoxikóza Přenos: alimentární Rizikové potraviny: s vysokým podílem bílkovin Výskyt: epidemický

Stafylokoková enterotoxikóza Inkubační doba: 1 – 6 hodin Terapie: perorální rehydratace hospitalizace výjimečně

Stafylokoková enterotoxikóza Preventivní opatření: edukace potravinářů a veřejnosti hygienické zásady manipulace se stravou vařená jídla uchovávat buď při T 60°C nebo 4°C dočasné vyloučení nosičů

Stafylokoková enterotoxikóza Represivní opatření: hlášení izolace doma bakteriologické vyšetření stolice, zvratků a vzorků stravy sanitární den ve strav. provozu, bakteriol. vyšetření personálu

Alimentární intoxikace Clostridium perfringens Původce: Clostridium perfringens typ A G+ nepohyblivá tyčka sporulující termolabilní enterotoxin vzniká v tenkém střevě

Alimentární intoxikace Clostridium perfringens Výskyt: ve střevě lidí a zvířat (hovězí dobytek, drůbež, vepři) v půdě

Alimentární intoxikace Clostridium perfringens Klinický obraz: náhlý začátek, nausea, břišní kolika, průjem (obvykle chybí horečka a zvracení) Diagnostika: bakteriologické vyšetření stolice a vzorku stravy

Alimentární intoxikace Clostridium perfringens Přenos: alimentární = požití kontaminované stravy nezbytné pomnožení mikrobů (spory přežívají proces vaření, klíčí a množí se během ochlazení i ohřívání pokrmu)

Alimentární intoxikace Clostridium perfringens Inkubační doba: 6 – 24 hodin (vznik toxinu v tenkém střevě) Terapie: rehydratace Preventivní opatření a opatření v ohnisku nákazy: jako u stafylokokové intoxikace

Alimentární intoxikace vyvolané Bacillus cereus Původce: Bacillus cereus aerobní, sporulující, ubikvitární produkuje 2 toxiny termostabilní toxin A při pomnožení v potravině termolabilní toxin B po pomnožení v tenkém střevě

Alimentární intoxikace vyvolané Bacillus cereus Preventivní opatření: B. cereus kontaminuje 50% potravin (do 10²) nutno zabránit pomnožení

Botulismus Původce: Clostridium botulinum typ A – G (v Evropě typ B) G+ tyčka, anaerobní, sporulující spóry odolné (120° exp. 30 min.) vegetativní forma produkuje termolabilní neurotoxin

Botulismus Výskyt Cl. botulinum ve střevě lidí a zvířat (prase, ryby) v půdě ve vodě

Botulismus klinický obraz: obrny periferních nervů, dvojité vidění, polykací obtíže, zástava peristaltiky a močení hrozí obrna dýchacích svalů diagnostika: průkaz botulotoxinu ve vzorcích stravy, ve zvratcích, v krvi, ve stolici

Botulismus Přenos: alimentární Rizikové potraviny: produkty domácích zabijaček doma nakládaná zelenina doma zavařované kompoty

Botulismus Inkubační doba: 12 – 36 hodin (vzácně delší) Terapie: hospitalizace na ARO polyvalentní antitoxické sérum (antitoxiny A, B, E)

Botulismus Preventivní opatření: technologické postupy v komerční výrobě potravin zdravotní výchova veřejnosti

Botulismus Opatření v ohnisku nákazy: hlášení onemocnění povinná hospitalizace laboratorní vyšetření biol. materiálu pacienta a vzorků stravy zajištění všech kontaktů podání polyvalentního antitoxického séra všem kontaktům

Kojenecký botulismus není intoxikace, nýbrž infekce Původce: Clostridium botulinum typ A, B, F Patogeneze: neurotoxin se tvoří až ve střevě kojence po kolonizaci Cl.botulinum a pomnožení

Ranný botulismus není intoxikace, nýbrž infekce kontaminace rány sporami či vegetativní formou Cl. botulinum