ohroženým domácím násilím

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Poslání Intervenčního centra
Zákon o sociálních službách
Azylové domy v Rakousku • 30 azylů pro ženy, které se staly obětí násilí a jejich děti • První azyl z roku 1978 ve Vídni • Nezávislé NGOs (neziskové organizace)
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Farní charita Prachatice
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Domácí násilí v praktické rovině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Bílý kruh bezpečí pobočka Brno
Specifické metody SP LS 2014
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Intervenční centrum v Ústí nad Labem Interdisciplinární spolupráce Koordinátorka týmu Bc. Zuzana Lešková.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Telefonická krizová pomoc. terénní služba poskytovaná na přechodnou dobu osobám, které se nacházejí v situaci ohrožení zdraví nebo života nebo v jiné.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Petra Martináková , ČJ+AJ se zaměřením na vzdělávání
Terapie pachatelů domácího násilí
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Krizová pomoc.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

ohroženým domácím násilím PSYCHOSOCIÁLNÍ CENTRUM Pomoc osobám ohroženým domácím násilím

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ ACORUS PROVOZOVATEL CENTRA: OBČANSKÉ SDRUŽENÍ ACORUS VZNIK ORGANIZACE: V ROCE 1997

POSKYTOVANÉ SLUŽBY podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách Odborné sociální poradenství pro osoby ohrožené domácím násilím (ženy i muže) Azylový dům pro ženy a děti ohrožené domácím násilím Krizová pomoc pro ženy a děti ohrožené domácím násilím

1. ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Poskytované ambulantně v detašované poradně. Zahrnuje: Sociální poradenství Právní poradenství, včetně možnosti zastupování Psychologickou a sociálně terapeutickou pomoc

2. AZYLOVÝ DŮM Představuje intenzivní práci s uživatelkou služby a jejími dětmi spojenou s poskytnutím bydlení na dobu maximálně půl roku. Součástí je: sociální poradenství skupinová a individuální psychoterapie odborná právní pomoc socioterapeutická práce pedagogické poradenství - videotrénink interakcí komunitní formy práce, spoluúčast na životě zařízení podpůrné programy, specifické programy pro děti a další služby

Představuje možnost krátkodobého ubytování 3. KRIZOVÁ POMOC Představuje možnost krátkodobého ubytování v bezpečném prostředí. Součástí je: poskytnutí bezpečného ubytování na dobu 5 dní v případě potřeby poskytnutí stravy krizová intervence sociální poradenství Cílem je: zamezení pokračování násilí regenerace psychických a fyzických sil získání odstupu od aktuální situace zastavení kontraproduktivního jednání strukturování situace stanovení prvních kroků směřujících k řešení

DALŠÍ AKTIVITY ACORUSU Telefonická krizová linka Terénní sociální práce E-mailové poradenství Následná pomoc Vzdělávací pracovníků pomáhajících profesí Vzdělávací programy pro ženy znevýhodněné na trhu práce Preventivní programy pro studenty Publikační činnost

1. TELEFONICKÁ KRIZOVÁ LINKA Představuje non stop 24-hodinovou službu. Volajícím osobám jsou poskytovány: telefonická krizová intervence základní informace o možných formách řešení kontakty na další specializovaná odborná pracoviště

2. TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE Představuje sociální poradenství poskytované v terénu, tj. v místech, kde se ohrožená osoba dočasně nachází nebo kde se cítí v bezpečí. Cílem je navázání kontaktu a důvěry. Terénní práce se zpravidla odehrává: na pracovišti v jiné organizaci v krizovém centru apod.

rychle a anonymně získat informace o problematice domácího násilí 3. EMAILOVÉ PORADENSTVÍ Představuje možnost rychle a anonymně získat informace o problematice domácího násilí a jeho řešení.

4. NÁSLEDNÁ POMOC Představuje práci s uživatelkou služby azylového domu po ukončení pobytu. Součástí je: poskytnutí bydlení na dobu určitou v sociálním bytě Acorusu sociální, právní, psychologické a pedagogické poradenství podpůrné programy pro ženy i děti

5. VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ V POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍCH Zahrnuje vzdělávání a výcviky na téma: Domácí násilí a jednání s jeho účastníky Komunikace - jednání s klientem Posttraumatická stresová porucha Supervize

6. VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PRO ŽENY ZNEVÝHODNĚNÉ NA TRHU PRÁCE Jedná se o programy pro ženy: ohrožené domácím násilím nad 50 let věku dlouhodobě na mateřské a rodičovské dovolené Zahrnují: výuku práce na PC, pracovně právní právo, psaní životopisu, psychosociální dovednosti potřebné k získání a udržení zaměstnání apod.

7. PREVENTIVNÍ PROGRAMY PRO STUDENTY Jedná se o programy připravované ve spolupráci s jedním gymnáziem. Studenti se zážitkovou formou seznamují s problematikou násilí, učí se řešit konflikty nenásilnou cestou, určovat své hranice, říkat ne apod.

8. PUBLIKAČNÍ ČINNOST Studijní materiál o problematice domácího násilí pro pracovnice a pracovníky orgánů sociálně právní ochrany, vydalo MPSV ve spolupráci s Psychosociálním centrem Acorus, Praha 2006. Průvodce trestním řízením pro oběti domácího násilí, vydal Acorus, Praha 2005.

SPOLUPRÁCE S DALŠÍMI ORGANIZACEMI Koordona – koalice organizací proti násilí na ženách Intervenční centrum Interdisciplinární tým Sociální odbory příslušných úřadů Krizová centra a další

NON STOP KRIZOVÁ LINKA: KONTAKT: www.acorus.cz NON STOP KRIZOVÁ LINKA: 283 892 772 E-MAIL: acorus@iol.cz