Www.socialni-zaclenovani.cz Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OP VVV a OP Z Ing, Jan ŠILD, partner HOPE GROUP s.r.o.
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Spolupráce statutárního města Ostravy s Agenturou pro sociální začleňování.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Agentura pro sociální začleňování Brána k příležitostem Koordinovaný přístup k problematice sociálního vyloučení a strategický plán sociálního.
Agentura pro sociální začleňování Sociální podnikání - Šance podnikat jinak Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše – Malá.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání – Prioritní osa 3
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi zaslán programový.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Prezentace pro pracovní skupinu (území Přemyslovské střední Čechy o.p.s.) Slaný,
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Setkání s NNO – představení KPSVL 23. duben 2015, Jakub Švec.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byl zveřejněn indikativní harmonogram výzev OP VVV pro rok byla finální verze OP VVV předložena.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Místní akční skupina SVATOVÁCLAVSKO, z.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno Dům Kultury Stochov.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2 Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
MAP – Místní akční plán ORP RK
Integrovaný regionální operační program
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Místní plán inkluze + OP VVV
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Vazba na Operační programy
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání

Spolupráce Agentury a Statutárního města Ostravy Agentura působí v Ostravě od Dlouho vyjednávané a jasně definované důvody spolupráce Pomoci s legislativními změnami Přispět k řešení problémů prostřednictvím čerpání prostředků z Evropské unie Odvést svůj díl práce v oblasti metodické a koordinační podpory Jednou z oblastí spolupráce je vzdělávání

Vzdělávání a téma konference Vzdělávání je samozřejmou prioritou, předškolní vzdělávání má zcela zřejmě obrovský vliv na úspěšnost kariéry Konference shromažďuje příklady dobré praxe a nastiňuje možnosti řešení problémů, jiné problémy se nově formulují Agentura by chtěla plynule navázat a podpořit v budoucnu příklady dobré praxe, šířit je a pomoct s řešením problémů Jaká ta pomoc konkrétně bude? Především provázané a logicky uspořádané čerpání prostředků z programu OP VVV

Koordinovaný přístup v sociálním začleňování -V programovém období ESIF v rámci priority „Boj s chudobou a sociální začleňování“, více než 20% z alokace ESF -Koordinovaná spolupráce třech operačních programů (OPZ, OP VVV a IROP) a Agentury pro sociální začleňování pro 70 měst a obcí (s výskytem sociálně vyloučených lokalit) -Podmínka: Zpracování SPSZ dle inovované metodiky ASZ (cíle, typové projekty, soustava indikátorů, náklady) -OP Z, OP VVV a IROP předpokládají vypisovat specifické výzvy v návaznosti na SPSZ -Specifická situace Ostravy: -Porady na klíčových ministerstvech 3. září (MPSV a MŠMT), následně MMR) -Specifická metodika přípravy plánu

Operační programy a sociálně vyloučené lokality IROPOPZOPVVV

Memorandum o spolupráci mezi Ministerstvem školstvím a Úřadem vlády Cíle spolupráce: Vytvořit plány určené pro rozvoj vzdělávací soustavy, zapojení pedagogů, vedení škol, zřizovatelů a dalších aktérů do jejich přípravy, zvýšení porozumění pro potřeby vzdělávání žáků se specifickými potřebami, podpořit spolupráci aktérů, jejich vzdělávání a kapacity školských zařízení Obsah spolupráce A/ Spolupráce při přípravě, realizaci a hodnocení programu B/ Zapojení Úřadu vlády (Agentury) do implementace programu pro účel konzultace místních strategií a projektových aktivit v ORP

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Prioritní osa 3: Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita 1 Zaměřena na podporu 70 nejpostiženějších sociálně vyloučených lokalit, plošně na opatření ke snížení předčasného ukončení vzdělávání a podporu přechodu ze školy do práce. Investiční priorita 2 Podpora opatření na zvýšení kvality a na rovný a spravedlivý přístup ke kvalitnímu vzdělávání na všech úrovních vzdělávací soustavy s cílem posílení kompetencí pro vzdělávání dětí se SVP a jejich individuální rozvoj.

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Prioritní osa 3: Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Cílová skupina: všechny děti a žáci v běžných školách hlavního vzdělávacího proudu, s důrazem na zvýšení kvality a proinkluzivnosti škol a vzdělávacích zařízení, dále děti a žáci, u kterých společenské nebo osobní faktory, představují překážky pro naplnění jejich potenciálu v budoucím životě. Podporované aktivity: tvorba a realizace místních akčních plánů rozvoje vzdělávací soustavy, podpora rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání pro každé dítě/žáka, rozvoj spolupráce škol, zřizovatelů, rodičů a veřejnosti pro inkluzivní vzdělávání a sociální začleňování, aktivity vedoucí ke snížení předčasného ukončení vzdělávání, podpora přechodu ze školy do práce

Podporované aktivity zaměřené speciálně na předškolní vzdělávání Realizace programů zaměřených na prevenci školní neúspěšnosti dětí začne v těchto územích již v předškolním období: začleňování dětí ohrožených školním neúspěchem do běžných MŠ při poskytování potřebné podpory pro jejich vzdělávání podpora neinstitucionálních forem předškolního vzdělávání dětí sociálně znevýhodněných v odůvodněných případech rozvoj spolupráce pedagogických služeb (včetně poradenských) sociálních služeb a rodiny ve vzdělávání prezentace pozitiv začlenění romských dětí do předškolního vzdělávání a posilování romských rodin v jejich roli partnerů pro vzdělávání dětí koordinace a spolupráce při sociálně-pedagogických intervencích v rodinách, kde žijí sociálně znevýhodněné děti spolupráce při přechodu MŠ/ZŠ vzdělávání pedagogických pracovníků tvorba plánů pro rozvoj vzdělávací soustavy

Integrovaný regionální operační program Prioritní osa 2 Zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele regionů Investiční priorita 10 „Investice do vzdělávání, odborného vzdělávání, včetně odborné přípravy pro získání dovedností a do celoživotního učení rozvíjením infrastruktury pro vzdělávání a odbornou přípravu“ Cílové skupiny: (mimo jiné) děti v předškolním vzdělávání, osoby sociálně vyloučené či ohrožené sociálním vyloučením osoby se speciálními vzdělávacími potřebami Podporované aktivity: rozšíření kapacit pro předškolní a školní vzdělávání, výstavba, rekonstrukce a vybavení odborných učeben, laboratoří, dílen, center odborné přípravy, budování zázemí pro rozvoj vybraných klíčových kompetencí v oblastech komunikace v českém a cizích jazycích, matematických schopností a základních schopností v oblasti vědy a technologií, úpravy a vybavení budov a učeben pro vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami

Naplnění spolupráce na lokální úrovni aneb co konkrétně to celé znamená pro nejbližší období Přijdeme na jednotlivé obvody, budeme se ptát na potřeby, konzultovat s MŠMT možnosti jejich financování a dotvářet program Budeme konzultovat a shromažďovat projektové záměry Vytvoříme z nich jednotný plán MŠMT alokuje odpovídající objem finančních prostředků Dojde k vyhlášení výzvy Agentura bude podporovat partnery při psaní projektů a v průběhu čerpání dotace

Děkuji za pozornost Martin Navrátil